arduino jako programator

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
szopennn93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 2 wrz 2013, 23:18

arduino jako programator

Post autor: szopennn93 » 17 gru 2013, 22:29

Witam,
czy jest taka możliwośc, aby avr studio 4 wykrywało arduino uno jako programator?
Ewentualnie, czy można wygenerowac plik .hex w avr studio, a potem go przekopiowac do okna oprogramowania arduino i wgrac na nowy uc poprzez np wczesniejsze załadowanie do arduino "arduino as isp"?
Jestem strasznie początkujący jeśli chodzi o avr studio i C, uczę się z książki Kardasia o C, jednakże nie kupiłem jeszcze programatora i usiłuję to jakoś obejśc :<

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
wefhy
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 26 sie 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź, Poland

Re: arduino jako programator

Post autor: wefhy » 17 gru 2013, 23:13

Czy AVR studio wykryje Arduino jako programator - Na pewno nie na domyślnym bootloaderze. Należało by poszukać przystosowanego, chociaż nie gwarantuję, że znajdziesz.
Jeśli chodzi o przerzucanie pliku hex, to nie spotkałem się z tą opcją i szczerze to nawet nie widze sensu jej istnienia - jeśli programujesz za pomoca arduino najlepiej jest pisać kod w Arduino IDE. Wtedy wystarczy użyć opcji "załaduj za pomocą programatora". A jak ktoś pisze w alternatywnym programie to zazwyczaj ma programator.
Za to jeśli masz w domu już trochę elektroniki, może dasz radę znaleźć części potrzebne to zrealizowania tego projektu http://kml.jogger.pl/2009/11/03/program ... ealizacja/ Na płytce uniwersalnej może być to dosyć trudne, więc lepiej najpierw spróbować na stykowej. Najtrudniejsze do znalezienia w domu może być złącze USB, ale wystarczy podpiąć do wewnątrz parę drutów i będzie ok :)
Niestety sam nie montowałem tego projektu, więc jedyne co mogę powiedzieć to to, że działa i kolega bezproblemowo używa. Ale schemat chyba prosty, więc nie powinno być problemów.

@Maxik Dzięki, może się przydać :) Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 23:40 przez wefhy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: arduino jako programator

Post autor: Maxik » 17 gru 2013, 23:24

Jak wgrasz szkic "ArduinoISP" dołączony domyślnie do IDE, Arduino zmienia się w programator STK500v1 z baud rate 19200. avrdude sobie z nim radzi, wystarczy podać parametry -c stk500v1 -P <port COM> -b 19200. Jeśli możesz wygenerować plik .hex w AVR Studio, to spokojnie wgrasz go sobie przez np. AVR Burn-o-mat. W opcjach wybierasz programator stk500v1, port z listy, a w polu dla dodatkowych parametrów wpisujesz właśnie prędkość, czyli -b 19200
szopennn93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 2 wrz 2013, 23:18

Re: arduino jako programator

Post autor: szopennn93 » 18 gru 2013, 16:04

A powiedzcie mi, czy ten plik hex, który kompiluję w avr studio jest w jakiś sposób zależny od wyboru programatora w opcjach programu? Bo generalnie nie mogę wybrac żadnego spośród oferowanych, gdyż żadnego nie wykrywa, chociaż sam plik .hex jest wygenerowany i widoczny w folderze... Czyli jak rozumiem, w avr studio kompiluję hexa, a przez np avrdude wrzucam przez arduino na świeży uc? Nie chcę zpsuc sobie uc albo arduino przez takie próbowanie na oślep :<
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: arduino jako programator

Post autor: Maxik » 18 gru 2013, 16:32

Od wyboru programatora nie. Zwróć za to uwagę na ustawienia samego uC, czyli fusebity. Je również zaprogramujesz przez burn-o-mat/avrdude, ale poszukaj, sprawdź jakie będą odpowiednie dla programu który chcesz wgrać. Jeśli Arduino będzie tylko programatorem to nic sobie nie zepsujesz, pod warunkiem, że ustawisz wszystko tak jak podałem. Z fusebitami trzeba uważać, ale jeśli nie będziesz za dużo kombinować to też nic nie powinno się stać, ryzykujesz najwyżej sam zewnętrzny mikrokontroler.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: arduino jako programator

Post autor: Maxik » 24 gru 2013, 15:48

Wgrywałem programy używając Arduino jako programatora(ArduinoISP) przez avrdude i nakładkę AVR Burn-O-Mat na ATmegę8 oraz 328. avrdude i konfiguracja z pakietu WinAVR. Screen ustawień: https://dl.dropboxusercontent.com/u/155 ... vrdude.png Weryfikacji połączenia można dokonać poleceniem avrdude -p m88 -c stk500v1 -P com3 -b 19200 dla ATmegi88, programatora STK500v1 na porcie COM3 i baudrate 19200. Program odczyta i zweryfikuje sygnaturę urządzenia. Na UNO R2 SMD takie coś mi działało. No i na płytce nie ma USBasp, a jakiś rodzaj programatora szeregowego, w avrdude nazwany jest "arduino".
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: arduino jako programator

Post autor: Maxik » 24 gru 2013, 21:37

Standardowa Odpowiedź Administratora #1: u mnie działa.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: arduino jako programator

Post autor: Maxik » 25 gru 2013, 00:41

Jeśli masz na myśli system operacyjny to Win7 Professional x64 SP1. Myślę, że jeśli Arduino działa w danym systemie to nie powinno być problemów z ISP, to w końcu zwykły port szeregowy, reszta nie ma już znaczenia.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: