problem z programowaniem zewn. układu

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 11:10

Witam,

Korzystam z Arduino Uno R3, wszystko było fajnie dopóki nie przyszedł czas na przeniesienie programu na zewnętrzną kość uC. Całość podłączyłem zgodnie ze schematem, wypaliłem bootloader, wyciągnąłem uC z arduino i podpiąłem kabelki tak jak jest na stronie arduino.cc. Tu zaczynają się schody, a mianowicie chodzi o to że aby zaprogramować układ muszę go resetować i to w dobrym momencie - inaczej programowanie się nie powiedzie. Jest to strasznie uciążliwe . Próbowałem z rezystorem 10k między resetem a vcc ale nic to nie zmienia. Ma ktoś jakiś pomysł jak można by to naprawić ?

dzięki z góry

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: v-cu » 31 sty 2014, 11:42

Też miałem taki problem z arduino leonardo mianowicie trzeba było zaraz po kompilacji kliknąć reset na płytce (tak jak wgrywa się do pro mini przez ttl) problem rozwiązałem reinstalując sterowniki oraz wybraniem portu szeregowego (w moim przypadku COM8)
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 12:46

A widzisz, o sterownikach nie pomyślałem. Jest to strasznie męczące i irytujące - już nawet zabrałem się za dorzucenie kondensatora do resetu ale tez nie pomogło.

Edit: reinstalacja sterowanikow nie pomogła
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 22:02

Pracuje na laptopie. Arduino bez uC. Reset podpiety do pin1, rx,tx i zasilanie. Fusebity ustawione na wewn. oscylator więc bez kwarcu.

Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 22:21

Tak, arduino uno r3 z podstawka więc moge procka wyjąć. Samo arduino działa ekstra, problem zaczął sie jak podlaczylem zewnwtrzy uC i chcialem go zaprogramowac
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 22:45

Gdybym mial to pewnie problemu by nie bylo ;-)
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 31 sty 2014, 23:13

Cały trick polega na tym, że potrzebuje uC taktowanego wewn. oscylatorem. Bootloader mam wgrany na czysta kostke, program również udało się na nią wrzucić tyle, że problemem jest potrzeba resetowania układu przed rozpoczęciem programowania - jak się dobrze wstrzelę w moment to się programuje i jest ok.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 1 lut 2014, 00:40

U mnie owe pole jest połączone zworka. Dlatego na początku wspomniałem o kondensatorze bo takową informację widziałem gdzieś na arduino.cc ;-)
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 2 lut 2014, 19:52

Jeszcze jakieś pomysły ktoś ma ? jest to mega irytujące :)


Wybaczcie, moje IQ jest chyba zbyt niskie zeby brać sie za uC :) Wstyd się przyznać co robiłem więc pozostanie to moją tajemnicą.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: Maxik » 2 lut 2014, 20:30

Jeśli programujesz poprzez wyciągnięcie mikrokontrolera z podstawki, spróbuj z ArduinoISP: http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP U mnie nie sprawiało większych problemów.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: problem z programowaniem zewn. układu

Post autor: lukasz » 2 lut 2014, 21:44

Wszystko już działa, tak to jest jak się na pamięć podłącza. Zamiast do reset podłączyłem do skrajnego portu, dopiero zmieniając zasilanie zauważyłem, że w zły pin się wpiąłem. Przepraszam za zmarnowany czas
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: