Atmega z baterii

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 8 lut 2014, 14:34

Czy ktoś ma pomysł jak zasilić Atmege z baterii ?
Rozwiązania na LM7805, LM317 mnie nie satysfakcjonują ponieważ sprawność takich układów jest fatalna.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Atmega z baterii

Post autor: Maxik » 8 lut 2014, 14:42

Jakiej baterii? Musisz być bardziej precyzyjny, bo są różne. Napięciem 2.7-5.5V zasilisz bez żadnych stabilizatorów ATmegę8.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 8 lut 2014, 15:16

Początkowo myślałem o 9V ale pojemność takowej jest kiepska, myślałem o 3xAA lub 4xAA tu nie wiem jak się za to dobrze zabrać. Jestem ciekaw ile by działały układy (przykładowo DHT11, BMP085) w momencie gdy napięcie na baterii spadnie poniżej 3.3V - może być różnie niesety. Spróbuję posadzić ją z 3xAA co da jakieś 3,6V i bez stabilizacji, chociaż nie jestem przekonany o takim rozwiązaniu. Myślałem jeszcze nad jakąś przetwornicą do której podłączone byłby by 3xAA i na wyjściu stabilne 3.3V ale jakoś nie wiem w która stronę uderzyć.

Oczywiście cały czas mowa o Atmega 328P-PU
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Atmega z baterii

Post autor: Maxik » 8 lut 2014, 17:32

W tym projekcie: http://majsterkowo.pl/akumulatorowa-lad ... martfonow/ została użyta przetwornica step-up/step-down, która napięcie od 2,7V do 11,8V zamieni na stabilne 5V. Jest droga, ale rozwiązuje wszystkie problemy, które wymieniłeś.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 8 lut 2014, 18:16

Muszę kupić jakąś przetwornicę i zobaczyć jak będzie z wydajnością. Ważne, żeby uzyskać jak najmniejszy pobór prądu przez przetwornicę. Masz może jaką pod ręką żeby przetestować jak to wygląda ?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Atmega z baterii

Post autor: Maxik » 8 lut 2014, 23:58

Nie mam. Spójrz na wykres sprawności na stronie sklepu: http://botland.com.pl/przetwornice-step ... 5v-1a.html Wynika z niego, że jest ona wysoka gdy napięcie wejściowe nie jest dużo większe/mniejsze od 5V lub prąd pobierany przez sam układ nie jest duży. Popatrz na inne modele, ta jest do 1A, podejrzewam, że układ który budujesz nie pobierze tyle prądu, może znajdziesz coś słabszego, ale wydajniejszego.
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 19 lut 2014, 21:12

Po dłuższym przestoju wracam do tematu zasilania. Ostateczne wiem, że potrzebuję napięcia wyjściowego 3.3V i max prąd 15mA ale to tylko w maxymalnnym punkcie, zazwyczaj będzie to <1mA. Chciałbym zasilić to z 3xAA czyli 4.5V. Możecie podpowiedzieć jakieś rozwiązanie które będzie tanie i baterie wytrzymają jak najdłużej ?

dzięki
andron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 26 wrz 2012, 14:04

Re: Atmega z baterii

Post autor: andron » 19 lut 2014, 21:58

A nie prościej 4.5V i szeregowo jedną-dwie diody?
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 19 lut 2014, 22:19

Pewnie że prościej, tyle że baterie ulegają rozładowaniu i w pewnym momencie napięcie spadnie zbyt mocno :-)
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Atmega z baterii

Post autor: lukasz » 26 lut 2014, 21:30

Po poszukiwaniach padło na uklad max604. Zużywa jedynie 15uA czyli bije na głowę lm1117, 78xx i inne mi znane.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: