Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Post autor: lukasz » 8 lut 2014, 18:36

Witam,

Chciałem się zapytać czy jest możliwość zmierzenia napięcia VCC na uC ? Myślałem o tym, by mierzyć wartość napięcia jakim zasilany jest układ, ale coś mi się wydaje to niemożliwe z racji braku punktu odniesienia. Jak znam forumowiczów to zaraz okaże się, że jestem niedoinformowany i da się to zrobić :-) Tylko pytanie jak ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Post autor: Maxik » 9 lut 2014, 00:05

Artykuł na ten temat z gotowym kodem źródłowym: http://jeelabs.org/2012/05/04/measuring ... e-bandgap/
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Post autor: lukasz » 9 lut 2014, 00:24

Dzięki, wydawało mi się to niemożliwe z powodu braku odniesienia. Jutro wgryze się w temat
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Post autor: lukasz » 9 lut 2014, 00:47

Chyba w ten sposób uC nie zmierzy napięcia którym jest zasilany, bo wg mnie zawsze da wartość 1023. Mylę się ?
lukasz
Majsterkowicz
Posty: 59
Rejestracja: 21 sty 2014, 21:02

Re: Pomiar napięcia za pomocą Atmega

Post autor: lukasz » 9 lut 2014, 08:23

Powinno być 300.
A jaka wartość napięcia o wartości bitowej 512 będzie dla układu zasilanego z 3.3V ?
Czy jestem juz upiwrdliwy ?

Chodzi mi o to, że chce uruchomić Atmege z baterii i chcialbym znać jakie napięcie jest w danej chwili.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: