Wypalone segmenty (7-seg)?

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pokulan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 30
Rejestracja: 29 maja 2013, 14:45
Lokalizacja: Gdańsk

Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: pokulan » 17 lut 2014, 21:46

Mam pytanie czym może być spowodowane lekkie żarzenie się górnych segmentów (po prawej)? Jeśli odłączę od modułu dolne segmenty to górne przestają się żarzyć i świecą mocniej. Próbowałem z tranzystorem i bez tranzystora na innych pinach i nic.

Zdjęcie (liczba 47):
Obrazek

PS. Pytam się bo ostatnio przypadkiem zjarałem odbiornik IR i całkowicie segment w innym wyświetlaczu....
:P

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: Maxik » 17 lut 2014, 21:57

Masz każdy segment podłączony przez osobny rezystor?
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: wojtekizk » 17 lut 2014, 21:57

Witam...oj czy przypadkiem kolega na pewno doczytał jak podłączyć taki wyświetlacz?
Widzę tu jakieś 2 rezystory i podejrzewam że to już wszystkie... hmmm zdaje się że na forum już kolega MrLewerence niedawno komuś opisywał coś o technologii produkcji ledów i rozrzucie parametrów.
Na początek mimo wszystko proponuję doczytać... Oby owe ledy już nie dostały za wiele prądu w wiaderku ..ups :-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pokulan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 30
Rejestracja: 29 maja 2013, 14:45
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: pokulan » 17 lut 2014, 22:01

Dwa rezystory podłączone są pod dwie katody to za mało? Pytam bo nie jestem profesjonalistą :P
andron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 26 wrz 2012, 14:04

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: andron » 17 lut 2014, 22:05

Reguła jest prosta:
1) każdy segment ma osobny rezystor
2) nie podłączamy segmentów bez rezystorów (bezpośrednio do zasilania)

W pierwszym przypadku podłączenie kolejnych segmentów powoduje spadek jasności innych segmentów, w drugim grozi spaleniem.

Choć możliwe, że segmenty są uszkodzone - świecą naprawdę brzydko.
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: wojtekizk » 17 lut 2014, 22:06

Dobra... odpowiem, chociaż uważam że kolega nadużywa tu nieco samego regulaminu, bo w dobrym tonie jest pytać śmiało... ale w jeszcze lepszym jest najpierw zapytać na Google chociaż ....
Odp. za mało... stanowczo za mało
Pozdrawiam
Sorry za ton, ale może przez to zadbamy o to aby kolega już więcej niczego nie palił a już na pewno nie chcielibyśmy aby padło przez to same ARDUINO
Awatar użytkownika
pokulan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 30
Rejestracja: 29 maja 2013, 14:45
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wypalone segmenty (7-seg)?

Post autor: pokulan » 17 lut 2014, 22:10

Dobra dzięki, od dzisiaj będę wszędzie wpychał rezystory :P
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: