Witam wszystkich. Mam problem z modułem radiowym nRF24L01. Pisałem już wątek na forum w tej sprawie ale niestety odzewu nie było więc próbuję raz jeszcze. Moduł testowałem przykładem z Biblioteki RF24 ping pair test. Kod programu wgrałem raz do arduino Mega 2560 a drugi raz od arduino mini pro.
Na Serial porcie otrzymałem następujące wyniki :
Dla modułu 1
Dla modułu 2
W sumie nie jestem biegły w tych wszystkich poleceniach, nie wiem nawet co to są za parametry które mi wywaliło na serial porcie. Z tego co wykombinowałem to jeden z modułów jakby nie miał zasilania i coś było w nim niedostępnego. Podejrzewam że może być uszkodzony. Ale wolę zapytać kogoś mądrzejszego. Jeśli znalazłby się ktoś, kto się tym bawił
lub potrafił by mi powiedzieć co takiego wywalił mi serial port to byłbym naprawę wdzięczny. Od razu mówię, że wcześniej na podstawie danych właśnie z forów internetowych udało mi się kilka razy nawiązać połączenie ale niestety coś nie pykło i teraz zupełnie nie wiem co z tym fantem zrobić.
nRF24L01
nRF24L01
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: nRF24L01
Hej,
Miałem identyczny problem i nie umiałem tego ogarnąć. Spróbuj z biblioteka rf24network. Opis masz tu: http://maniacbug.wordpress.com/2012/03/30/rf24network/
Mi z tym działa pięknie ;-)
Miałem identyczny problem i nie umiałem tego ogarnąć. Spróbuj z biblioteka rf24network. Opis masz tu: http://maniacbug.wordpress.com/2012/03/30/rf24network/
Mi z tym działa pięknie ;-)
Niestety nie zadziałała i ta biblioteka , sprawdziłem to za pomocą przykładu hello tx i hello rx
dla tx
RF24Network/examples/helloworld_tx/
Sending...failed.
Sending...
dla rx
RF24Network/examples/helloworld_rx/
Ma ktoś może jakiś inny pomysł? No chyba że coś źle robię ale nie wiem.
dla tx
RF24Network/examples/helloworld_tx/
Sending...failed.
Sending...
dla rx
RF24Network/examples/helloworld_rx/
Ma ktoś może jakiś inny pomysł? No chyba że coś źle robię ale nie wiem.
Zamien piny 8 i 9. Rozwiązało to mój problem
Nadal nic, zarówno zamieniałem piny na inne jak i próbowałem zamieniać je miejscami, nic to nie dało. Chyba musi być jeden z modułów uszkodzony.