Obsługa potencjometru cyfrowego DS1803

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
kolad93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2014, 14:41

Obsługa potencjometru cyfrowego DS1803

Post autor: kolad93 » 21 mar 2014, 21:13

Witam,

Chciałbym zrobić dla arduino obsługę potencjometru cyfrowego DS1803, lecz nie wiem bardzo jak się za to zabrać. W załączniku dodaję notę katalogową potencjometru. Nie mam pojęcia jak nim sterować.
#define PA0 25
#define PA1 26
#define PA2 27

#include <Wire.h>

void setup()
{
pinMode(PA0, OUTPUT);
pinMode(PA1, OUTPUT);
pinMode(PA2, OUTPUT);
digitalWrite(PA0, LOW);
digitalWrite(PA1, LOW);
digitalWrite(PA2, HIGH);
Wire.begin(); // join i2c bus (address optional for master)
Serial.begin(9600);
}

byte val = 0;

void loop()
{
Wire.beginTransmission(47); // transmit to device #44 (0x2c)
// device address is specified in datasheet
Wire.write(byte(0x50)); // sends instruction byte
Wire.write(val); // sends potentiometer value byte
Wire.endTransmission(); // stop transmitting

val++; // increment value
if (val == 255) // if reached 64th position (max)
{
val = 0; // start over from lowest value
}
int IN1 = analogRead(A0);
int IN2 = analogRead(A1);

float V1 = IN1 * (5.00 / 1024.00);
float V2 = IN2 * (5.00 / 1024.00);

Serial.print ("IN1: ");Serial.print(V1);Serial.print(" IN2: ");Serial.println(V2);

delay(500);
}
Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam
Adam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Re: Obsługa potencjometru cyfrowego DS1803

Post autor: guzik121 » 26 mar 2014, 11:35

Witam. Też planuję użyć tego potencjometru.

Może mi Kolega podpowiedzieć gdzie go kupił i w jakiej cenie (kość + koszt przesyłki).

Pozdrawiam
kolad93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2014, 14:41

Re: Obsługa potencjometru cyfrowego DS1803

Post autor: kolad93 » 29 mar 2014, 11:59

Zakupiłem na tme.eu 17.00 zł sztuka + przesyłka
Tylko na razie nie umie nim sterować :( .


Załączam bibliotekę którą znalazłem. Po wgraniu zmieniłem WProgram.h na Arduino.h w pliku *.h i *.cpp
Już sobie poradziłem.:) Trzeba dostosować tę bibliotekę do nowszego Arduino i ładnie śmiga :D Jeszcze tylko mam jakiś błąd przy odczytywaniu wartości z DS-a ale to kwestia czasu :)

Pozdrawiam Wszystkich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: