Bieduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Bieduino

Post autor: Lukaszja » 18 maja 2014, 15:51

Witam chciałbym sobie złożyć "Bieduino" z tej strony(http://kml.jogger.pl/2010/01/03/bieduin ... -za-10zl/= i właśnie chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś już takie coś robił i czy wgl to będzie działać.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Bieduino

Post autor: Artur997 » 18 maja 2014, 23:05

Moja opinia jest taka: chyba nie warto. Jak widać na zdjęciach autora - to działa. Ale takie Bieduino to takie nie-wiadomo-co: na Arduino za małe (zapewne sporo funkcji działaś nie będzie, chociażby serial) a na programowanie Atmegi za duże. Wydaje mi się, że lepiej jednak wyłożyć te 50 zł na np. Funduino (100% kompatybilności) i odciąć się od wszelkich potencjalnych problemów niż składać własną płytkę (te 10zł to trochę optymistyczne) i otrzymać półprodukt.
Oczywiście nie neguję projektu, jest bardzo fajny. Tyle że to trochę dla kogoś, kto bawił się już Arduino, łuknął podstawy i może pozwolić sobie na budowanie własnych pomysłów.
melixcraft
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 20 maja 2014, 17:45

Re: Bieduino

Post autor: melixcraft » 20 maja 2014, 18:02

Jeżeli chcesz szukać tanich alternatyw do prawdziwego użytku (a nie na zasadzie tzn. a mam wolny czas to se złoże zlutuje jak nie zadziała to nic) to zdecydowanie polecam kupić już złożone Arduino/kompatybilna płytka, ja sam używam Funduino i jestem w 100% zadowolony kupiłem je za 36 zł w elektromaniaku.
Tobie też polecam

Melixcraft
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Re: Bieduino

Post autor: Lukaszja » 28 maja 2014, 17:22

Witam ponownie złożyłem bieduino ale mam mały problem podczas próby wrzucenia programu na atmege przez arduino ide wyskakuje mi taki błąd :core.a(main.cpp.o): In function `main':
F:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/main.cpp:11: undefined reference to `setup'
F:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/main.cpp:14: undefined reference to `loop' i za bardzo nie wiem o co z tym chodzi:)
bicker
Majsterkowicz
Posty: 71
Rejestracja: 9 gru 2013, 09:53

Re: Bieduino

Post autor: bicker » 29 maja 2014, 10:58

zawsze można na eBayu kupić od Chińczyków za małe pieniądze, np: arduino mini kosztuje w granicach 9 zł i bezpłatna przesyłka do polski
arduino nano kosztuje w granicach 19 zł a UNO to już koszt 30 zł....

http://www.ebay.pl/sch/i.html?_sacat=0& ... _PrefLoc=2
quatium
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 5 cze 2014, 16:54

Re: Bieduino

Post autor: quatium » 5 cze 2014, 16:57

@bicker nie zgodzę się z tobą. Na eBayu sam chciałem kupić Arduino, jednak wybór padł na Nettigo, bo na eBayu większość tych w małych cenach to tak jakby podróbki, które są gorsze. Można to zauważyć, że prawdziwe nazywa się Arduino UNO, a podróbka po prostu UNO. Więc tam radzę uważać.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Bieduino

Post autor: v-cu » 5 cze 2014, 17:13

quatium pisze:@bicker nie zgodzę się z tobą. Na eBayu sam chciałem kupić Arduino, jednak wybór padł na Nettigo, bo na eBayu większość tych w małych cenach to tak jakby podróbki, które są gorsze. Można to zauważyć, że prawdziwe nazywa się Arduino UNO, a podróbka po prostu UNO. Więc tam radzę uważać.
Co ty myślisz że na ebayu za 30zł będziesz mieć orginał? Haha

Ja też kupywałem swoje pierwsze na nettigo za coś ponad 90zł. A koledzy kupili na ebayu za jakieś 25zł podróbki... Różnica w cenie jest.. ale ta satysfakcja że ma sie orginał :D
Ostatnio zmieniony 5 cze 2014, 17:21 przez v-cu, łącznie zmieniany 1 raz.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Bieduino

Post autor: Sarkazm » 5 cze 2014, 17:14

Niby w czym gorsze? Działa tak samo jak oryginalne Arduino, żadnych różnic. Może jedynie jakością trochę ustępuj, ale z oryginalnego źródła też można kupić bubla... z resztą podejrzewam, że oryginał i podróbkę składają te same chińskie rączki.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
guzik121
Młodszy majsterkowicz
Posty: 44
Rejestracja: 10 wrz 2013, 17:51

Re: Bieduino

Post autor: guzik121 » 5 cze 2014, 17:14

Witam.
Co według Kolegi w szczególe znaczy:
quatium pisze:... które są gorsze.
Moim zdaniem jest dokładnie tak jak z samochodami... nie każdy jeździ mercedesem czy audi tylko dlatego ze inne marki są gorsze.
Arduinuo jest otwarta platformą i jedni kupują Funduino, drudzy UNO, a trzeci "oryginalne" Arduniko UNO.
Jaki budżet i stawiane wymagania taki hardware.

Płacić po 50-80pln za oryginalne Arduino UNO żeby sobie pomrugać diodą to WILKA przesada.

To chyba jakaś propaganda z reklamą gdzie kupować "oryginalne". ;)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Bieduino

Post autor: v-cu » 5 cze 2014, 17:27

Jeszcze powiem mam orginał, kliknę przycisk reset to arduino resetuje się jakieś ~3sekundy a koledzy mają podróbki to się 10 sekund resetują hihi. Druga sprawa ja nie miałem problemów z instalacją w kompie. Ale koledzy musieli się nieźle natrudzić żeby zadziałało.
Ale powiem tak. Przecież podróbka a orginał to są te same części, choćby np sam mikrokontroler atmela. Druga sprawa jak pisze w orginale made in italy to chyba musi tak być ;)

http://youtu.be/FcYZ_KBoem8
Pozdrawiam

PS
Sarkazm pisze:...z resztą podejrzewam, że oryginał i podróbkę składają te same chińskie rączki.
http://www.designboom.com/technology/ar ... tory-tour/
:)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Bieduino

Post autor: Sarkazm » 5 cze 2014, 21:57

Moje arduino za 31 zł resetuje się nie więcej niż 3 sekundy... Problemów z instalacją też brak - zaskoczyło od razu zarówno na XP jak i na WIN7. Musiałbym chyba na głowę upaść, aby wydać dodatkowe 50zł dla samej satysfakcji posiadania oryginału... A to, że pisze made in Italy... chińczyki też umieją tak napisać, sam taki napis na ardu prosto z Chin posiadam. Cóż za satysfakcja :D
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Bieduino

Post autor: v-cu » 6 cze 2014, 17:35

Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Bieduino

Post autor: Sarkazm » 8 cze 2014, 12:03

Oryginał też może paść... A w jego cenie kupisz trzy klony ;] I jakaś ta czcionka na chińczyku z przodu czytelniejsza :D

A tak w ogóle to żółtki nie aż takie durne. Made In Italy zamienili na Design In Italy :D
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: