Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
melixcraft
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 20 maja 2014, 17:45

Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: melixcraft » 8 cze 2014, 20:16

Witam,

Mam problem ponieważ zbudowałem układ w oparciu o arduino i odbiornik podczerwieni. Dzięki temu moge sterować diodą LED z każdego pilota Artykuł o tym projekcie jest na tym portalu. Jednak ten program umożliwia mi sterowanie tylko jednym pinem jak zmodyfikować program aby sterować pinem np 12 i 8 za pomocą dwóch przycisków na pilocie???

taki stosuje kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <IRremote.h>
#define irPin 11
IRrecv irrecv(irPin);
decode_results results;
 
#define diodaPin 12
int diodaStatus = LOW;
 
void setup() {
   Serial.begin(9600);
    irrecv.enableIRIn();
 
    pinMode(diodaPin, OUTPUT);
}
 
void loop() {
   if (irrecv.decode(&results)) {
 
      switch (results.value) {
         case 0x20DF22DD:
            Serial.println("srodek");
            diodaStatus = ~diodaStatus;
            digitalWrite(diodaPin, diodaStatus);
            delay(1000);
            break;
         }
 
   irrecv.resume();
   }
}
Myślę że jest to kwestia dopisania funkcji dla pinu 8 tylko że w każdym przypadku próby dopisania program generuje błąd

Jak to zrobić???

Pozdrawiam
Melixcraft

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: daniel89 » 8 cze 2014, 21:49

Na początek trzeba odczytać wartość kodu z pilota tego drugiego przycisku , a potem podstawić go pod program, jako kolejny wybór case .
melixcraft
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 20 maja 2014, 17:45

Re: Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: melixcraft » 9 cze 2014, 16:58

No to wlasnie wiem tylko że w każdym przypadku program generuje błąd.

Moja prośba:Czy mógłbyś zmodyfikowac ten moj wstawiony kawałek kodu na tak aby mozna było sterować dwoma pinami a ja swój kod przycisku na pilocie w case se uzupełnię

Z góry dziękuje

Pozdrawiam
Melixcraft
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Odp: Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: v-cu » 9 cze 2014, 17:32

Kod: Zaznacz cały

#include <IRremote.h>
#define irPin 11
IRrecv irrecv(irPin);
decode_results results;
 
#define diodaPin 12
#define diodaPin2 8
int diodaStatus = LOW;
int diodaStatus2 = LOW;
 
void setup() {
   Serial.begin(9600);
    irrecv.enableIRIn();
 
    pinMode(diodaPin, OUTPUT);
    pinMode(diodaPin2,OUTPUT);
}
 
void loop() {
   if (irrecv.decode(&results)) {
 
      switch (results.value) {
         case 0x20DF22DD:
            Serial.println("srodek");
            diodaStatus = ~diodaStatus;
            digitalWrite(diodaPin, diodaStatus);
            delay(1000);
            break;
 
          case xxxxxxxx:
          Serial.println("tylek");
          diodaStatus2 = ~diodaStatus2;
       digitalWrite(diodaPin2,diodaStatus2);
delay(1000);
break;
         }
 
   irrecv.resume();
   }
}
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: daniel89 » 9 cze 2014, 17:38

No tak jak wyżej kolega napisał będzie działać.
melixcraft
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 20 maja 2014, 17:45

Re: Sterowanie dwiema diodami w Arduino

Post autor: melixcraft » 9 cze 2014, 20:04

Dzięki wam wszystkim którzy zainteresowali sie moim problemem :DZIAŁA !!!!
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: