Sterowanie urządzeniami - Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 1 lip 2014, 16:08

Na podstawie tego wpisu chcę zrobić sobie sterowanie urządzeniami. - http://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowo ... i-arduino/

Plan zakłada możliwość otwierania i zamykania bram oraz zarządzanie innymi urządzeniami po http. Urządzenia o których mowa działają inaczej niż opisano to w artykule. Do otwarcia/zamknięcia potrzebują zamknięcia obwodu na sekundę. Chcę to osiągnąć przy pomocy Arduino tylko nie wiem jakie dodatkowe podzespoły poza samą płytką potrzebuję. Ethernet + oprogramowanie wszystkiego nie stanowi dla mnie problemu. Problem pojawia się bo nie wiem co z czym spiąć, żeby zamknęło mi obwód nie puszczając dodatkowo żadnego prądu oraz żeby prąd który może być w kablach nie narobił szkód. Prąd, który tam płynie nie przekracza 12/24V. Mógłby ktoś podzielić się cenną wiedzą na ten temat?
Czy do pojedynczego urządzenia wystarczy tak jak w artykule optotriak MOC3021 i triak BT138 czy może źle to widzę i potrzebuję czegoś innego ?
Jak już uda mi się to skończyć to z pewnością wrzucę kod i opis. Może komuś innemu się później przyda.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 1 lip 2014, 21:39

Do zasilania układu wykorzystuje się osobne zasilanie na osobny kabel a osobnym kablem czy przez radio czy pilota samo sterowanie, ehh optotriak i triak to się sprawdza nawet dobrze głównie się do sterowania pwm z tego korzysta a tak do samego zamykania i otwierania to sam przekaźnik by wystarczył jak lubisz słuchać pstryk pstryk .. ehh. .. jako elektryk radził bym Ci zrobić tak aby było to bezpieczne za równo dla Ciebie jak i otoczenia czyli izolacja i ochrona to podstawa więc dobry kabel z osłoną taką najlepiej podwójną i na to jeszcze jakaś dodatkowa ochrona typu rurka, peszel, izolacja powlekana przewlekana czy jaka tam jeszcze jest.. to do samego zasilenia a prąd zmienny to lubi popieścić więc go unikaj .. ehh chyba mam faze xd
Tak więc odnośnie pytania .. ehh .. potrzebUjesz dobryyy kabel do zasilania , moduły do sterowania albo przez radio albo przez skrętkę i do tego trochę wyobraźni ... hola . płytka sterująca o której się dowiedziałeś podpiętą do odbiornika ir a do tego odbiornika przydał by się nadajnik w postaci pilota .. hola hola .. jeszcze pewnie to do wykonywania czyli siłowniczki albo silniczki .. tyle .. hola pstryk . Ochroną przed przebiciem dla prądu zmiennego to rezystor a diodą zabezpieczysz układ prądu stałego natomiast odizolowanie obwodu sterowania od wykonawczego to ten optotriak może być // tyle .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 1 lip 2014, 23:15

Rozpisałeś się dość obszernie i trochę mało mi rozjaśniłeś, ale dzięki.
O odpowiednich kablach i izolowaniu ich doskonale wiem. Takie podstawy znam.
W skrócie mówiąc czy do tego, żeby to działało jak trzeba wystarczą mi wymienione optotriak i triak czy potrzebuję coś jeszcze? Jeżeli coś jeszcze to byłbym wdzięczny za szczegółowy opis co i gdyby ktoś jeszcze wsparł schematem jak to powinno być połączone na płytce to byłoby ekstra.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 1 lip 2014, 23:42

http://obrazki.elektroda.pl/8008089400_1327824725.png

potrzebujesz jeszcze 3 oporników jak na schemacie .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 2 lip 2014, 19:14

Nie do końca rozumiem zastosowanie triaka BT138. On działa tak, że jak będzie skok napięcia podczas zamykania obwodu to go wyłapie i odizoluje ?
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 2 lip 2014, 21:22

Triak (symistor) – element półprzewodnikowy należący do rodziny tyrystorów. Ma pięciowarstwową strukturę n-p-n-p-n, pod względem funkcjonalnym jest odpowiednikiem dwóch tyrystorów połączonych antyrównolegle (przeciwsobnie i równolegle).

Triak ma trzy końcówki, 2 anody A1 i A2 (oznaczane też MT1 i MT2) oraz bramkę G. Triaki stosowane są w obwodach prądu przemiennego przewodzą prąd w obu kierunkach, triak włączany jest prądem bramki, wyłącza się gdy natężenie prądu jest równe zero. Używane są jako łączniki dwukierunkowe, przekaźniki oraz regulatory mocy. Triaki bardzo często są sterowane przez diaki.

Działanie triaka jest analogiczne do przeciwsobnego połączenia dwóch tyrystorów (SCR). Triak posiada tylko jedną bramkę – włączenie następuje niezależnie od polaryzacji (w przeciwieństwie do tyrystora, który może być załączony tylko jeśli potencjał anody jest większy od potencjału katody). Triak działa w obu kierunkach polaryzacji i zachowuje się jak tyrystor w dodatniej części swojej charakterystyki (stan blokowania bądź przewodzenia) – charakterystyka triaka jest symetryczna względem początku układu współrzędnych, a w części dodatniej jest charakterystyką tyrystora.
[Źródło : Wikipedia]

Triak BT138:

maksymalne napięcie 600V
maksymalny prąd 12A
prąd bramki 35-100 mA
obudowa TO220


Podsumowując. Jak dasz prąd na bramkę od 35 do 100 mA to włączysz przewodzenie tego triaka - przy braku prądu danego na bramkę triak nie będzie przewodził. Ten akurat ma prąd zmienny obsługiwany 12A i napięcie do 600V . Jeśli potrzebujesz mniejszy prąd i napięcie przełączać to możesz poszukać innego . Natomiast oporniki to są tutaj jako zabezpieczenie w wypadku przebicia, aby tylko je spaliło, a nie całe sterowanie elektroniką . Drugą ochroną jest optotriak, czyli optoizolacja układu sterowania od wykonawczego. Do sterowania optotriakiem też trzeba dobrać opornik, aby go nie spalić.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 3 lip 2014, 12:47

Super, o taką odpowiedź mi chodziło.
Czyli jeśli wsadzę 3 oporniki tak jak w tym schemacie to będzie okej?
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 3 lip 2014, 15:23

Jeśli będziesz sterował z mikrokontrolera (Arduino) czyli 5V DC oraz chciał wysterować prąd do 12 A i napięciu do 600V AC to taki schemat z takimi opornikami i takim optotriakiem jak na schemacie wystarczy .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 3 lip 2014, 15:47

Prąd będzie zdecydowanie mniejszy niż górna granica.
Dzięki wielkie za nieocenioną pomoc.
Teraz pozostaje mi już tylko czekać, aż wszystkie potrzebne elementy przywiezie kurier i za 2-3 tyg będę działał.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 3 lip 2014, 16:13

tylko pamiętaj że tam gdzie idzie prąd zmienny przez triaka musi być gruba ścieżka cyny jeśli będziesz robił płytkę.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 4 lip 2014, 11:14

Na początku chcę to zrobić na płytce stykowej gdzie mogę sobie to spinać dowolnie. Dopiero później ew zlutuję to na stałe. Napięcie będzie niskie więc na początku powinno być okej.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 4 lip 2014, 14:49

Prąd zmienny na płytce stykowej? xd Weź to zrób na kablach a nie płytce takiej xd Chyba że chcesz komuś krzywdę zrobić xd Sterowanie to tak na płytce ale prąd zmienny to już kablami w izolacji połącz o średnicy co najmniej 1mm xd
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 4 lip 2014, 15:07

Prąd stały z napięciem 12/24V. Raczej nikomu to krzywdy w fazie kilku dniowych testów nie zrobi. Nie będę niczego lutował ani robił tego na dziko z kilometrem izolacji. Jak okaże się, że wszystko działa poprawnie to wtedy sobie to polutuję elegancko. Kable od bram idą skrętką (:
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 4 lip 2014, 17:54

Ja nie mówię o sterowaniu tylko o prądzie zmiennym który ma iść przez triaka .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 4 lip 2014, 18:24

A ja Ci odpowiadam - i pisałem to od samego początku - że do triaka nie mam zamiaru podpinać 230V tylko malutki prąd.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 4 lip 2014, 18:40

Malutki prąd stały czy zmienny ? 24V DC czy 24 V AC ?

" Triaki stosowane są w obwodach prądu przemiennego przewodzą prąd w obu kierunkach, triak włączany jest prądem bramki, wyłącza się gdy natężenie prądu jest równe zero."

Jeśli na prąd zmienny to okej 24 V AC możesz sobie na płytce spiąć chociaż i tak lepiej kabelkiem . Natomiast jeśli chcesz prąd stały sterować 24 V DC to już do tego triaka się nie używa, tylko Mosfeta .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 6 lip 2014, 01:06

3 warianty
1. stały 12V
2. stały 24V
3. zmienny 230v - ale to kolejny etap jak 1 i 2 będą przetestowane.

Czy w przypadku stałego triak nie zadziała czy jest jakiś inny powód dla którego się go nie zaleca ?
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 6 lip 2014, 07:09

W przypadku stałego triak nie działa . Dałem Ci definicje triaka więc czego nie rozumiesz? Do prądu stałego używa się Mosfeta albo przekaźnika na prąd stały i trzeba inny układ wtedy zrobić .
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 7 lip 2014, 22:43

Chciałem na uzasadnienie dlaczego miałoby to nie zadziałać (:

Możesz podać jakiś przykład układu dla prądu stałego ?
Awatar użytkownika
ololuki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 22 kwie 2014, 10:15
Kontakt:

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: ololuki » 8 lip 2014, 11:06

Przy sterowaniu prądem stałym triak jak najbardziej będzie działał. Jednak w praktyce się tego nie wykorzystuje, ponieważ taki triak w obwodzie prądu stałego zadziała jak jednorazowy włącznik. Po prostu jeśli taki triak włączysz raz, to pozostanie on włączony do końca świata lub do wyłączenia napięcia zasilania układu, którym sterujesz. Dlatego w układach prądu stałego stosujemy tranzystory, ponieważ można je włączać i wyłączać w każdej chwili. Można je (tranzystory) też stosować w obwodach prądu przemiennego. W obwodach prądu przemiennego częściej jednak stosuje się triaki, ponieważ napięcie zasilania jest tam wyłączane 50 razy na sekundę, więc możliwe jest sterowanie takim triakiem.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 8 lip 2014, 11:43

Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki wielkie.
Pozostaje jeszcze tylko pytanie czy mógłbyś wspomóc jakimś schematem z którego odczytam co konkretnie potrzebuję, żeby to zrobić?
Niestety z elektroniki moja wiedza ogranicza się niemalże do zera i umiejętności lutowania i spinania elementów...
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 8 lip 2014, 13:16

Jako drugi obrazek masz mosfeta sterowanego z mikrokontrolera przy pracy jego na maks 2A przy 12V . To daje 24VA . Straty ciepła są znikome i szybkość działania powalająca ;p . Co do części to chyba nawet tańsze od przekaźnika ;p .
Co do wcześniejszej wypowiedzi dalej uważam że triaka się stosuje do prądu zmiennego i nigdy bym go nie podpiął do stałego dlatego odradzałem a uzasadnienie po co mu skoro i tak nie zna się na elektronice i nic mu to nie da , wystarczy dać gotowy schemat i wytłumaczyć że bezpieczne i tyle potem sobie podepnie i będzie szczęśliwy że działa i nic nie spalił ani nikogo nie poraził . Chociaż co do zmiennego prądu to wolał bym abyś do takich pracy sam się nie zabierał ;p.

Tutaj masz przykład jak bezpiecznie podpiąć przekaźnik gdybyś wolał na nim , bo lubisz słuchać pstrykanie, przekaźnik dowolny np. na 24VDC przy 15A co daje 360VA ->
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 8 lip 2014, 13:29

Daniel89 - nie wiem kim jesteś i po co tu jesteś, ale jeśli pomocą nazywasz kopiowanie definicji z wikipedii i teksty "nie rób tego" "wolałbym żebyś tego nie robił" "bo lubisz słuchać pstrykanie" to po prostu się już nie udzielaj.

Ololuki napisał krótko i na temat tak, że zrozumiałem dlaczego nie stosuje się triaka w takim przypadku.
daniel89
Majsterkowicz
Posty: 245
Rejestracja: 17 maja 2014, 22:23

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: daniel89 » 8 lip 2014, 13:36

Ale pstrykanie jest w przekaźniku czego nie rozumiesz ? Jak nie chcesz pomocy to po co się pytasz ? A jeśli na żartach się nie znasz to widocznie faktycznie nie warto Ci pomagać . Co do definicji z wikipedii to co niby miałem Ci z głowy to pisać skoro tam masz to lepiej wytłumaczone? Natomiast to kim jestem nie powinno Cie zbytnio obchodzić gdyż każdy na prawo tutaj być anonimowy , a chamski nie jestem. Chciałem abyś sobie bezpiecznie to zrobił, ale jak uważasz że lepiej abym się nie udzielał to wiesz co weź yyy nara .
Ostatnio zmieniony 8 lip 2014, 13:46 przez daniel89, łącznie zmieniany 1 raz.
juliusz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 1 lip 2014, 16:00

Re: Sterowanie urządzeniami - Arduino

Post autor: juliusz » 8 lip 2014, 13:42

Zachowujesz się jak rozwydrzony gówniarz, który pozjadał wszystkie rozumy i pomoc komuś kto chce coś osiągnąć ogranicza się do pisaniu pierdół, które mało pomagają lub wymądrzania i kopiowania definicji ;]
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: