Przeniesienie projektu

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Przeniesienie projektu

Post autor: darecki258 » 3 wrz 2014, 10:31

Witam
mam juz zrobiony projekt na arduino i chciał bym go przenieść na jakis mikrokontroler żeby zwolnic arduino do czegoś innego. Znalazłem tutoriale jak zaprogramować atmege ale dalej nie wiem jak to wszystko skleic razem zeby działało. jak podłączyć zasilanie i jakie jeszcze elementy będa mi do tego potrzebne.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: zelek93 » 3 wrz 2014, 14:52

Cześć zasilanie gotowego układu możesz wykonać z zwykłej ładowarki do smartfona o ile w projekcie nie używasz większego napięcia niż 5V. W google wyszukaj sobie "atmega328 minimum circuit". Co do samego przeniesienia projektu jest mnóstwo poradników jak to zrobić.

Pozdrawiam
Karaczan
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 23 lip 2014, 18:26

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: Karaczan » 3 wrz 2014, 19:28

Na szybko to dodatkowo potrzebujesz:
kondensator ceramiczny 100nF do filtrowania zasilania
opornik 10kOhm do podciągnięcia pinu reset ATMegi do plusa zasilania.

To takie minimum, zakładając że będziesz pracował na ATMedze skonfigurowanej w 8MHz wewnętrzny oscylator (potrzebujesz dodatkowe pliki by ją tak ustawić), zasilaną napięciem nie większym niż 5V.
Ew rezonator kwarcowy 16MHz i 2 kondensatory ceramiczne 22pF do filtrowania rezonatora.
Piny VCC, AREF i AVCC do +5V, GND i AGND do masy.
siwy2411
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 4 cze 2013, 14:56

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: siwy2411 » 4 wrz 2014, 18:34

w tym artykule znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie, wraz z uzasadnieniem dla czego tak a nie inaczej:
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... pinow.html
Piny VCC, AREF i AVCC do +5V
AREF do +5V?! Bzdura. AREF albo niepodłączone (rozwiązanie raczej niezalecane, może mocno wpływać na jakość pomiaru z ADC) albo przez kondensator do GND. Pierwsze słyszę taki pomysł żeby do AREF dawać VCC...
Karaczan
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 23 lip 2014, 18:26

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: Karaczan » 5 wrz 2014, 09:51

AREF faktycznie albo przez kondensator 100nF do masy, albo właśnie do VCC.
W przypadku podpięcia go do VCC nie będzie działać odniesienie wewnętrzne, jednak gdy nie wykorzystujemy tego można tak podłączyć.
Zawsze jeden kondensator mniej ;) Chyba że potrzebujemy AREF.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Odp: Przeniesienie projektu

Post autor: Nefarious19 » 5 wrz 2014, 20:48

Karaczan pisze:AREF faktycznie albo przez kondensator 100nF do masy, albo właśnie do VCC.
W przypadku podpięcia go do VCC nie będzie działać odniesienie wewnętrzne, jednak gdy nie wykorzystujemy tego można tak podłączyć.
Zawsze jeden kondensator mniej ;) Chyba że potrzebujemy AREF.
To co mówisz to bzdura. Proponuje nie korzystać ze strony mikrokontrolery blogspot com bo tam czasem herezje wpisują. Pin AREF służy do tego by podac sobie na niego jakieś napiecie odniesienia zewnętrzne. Jak z niego nie korzystamy to przez kondensator do masy. Polecam czytac noty katalogowe procesorow a nie glupoty pisac i przed innymi brakiem wiedzy się popisywac. Vcc możesz sobie programowo podciagnac jako odniesienie.
stiven
Złota rączka
Posty: 1596
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: stiven » 5 wrz 2014, 21:13

A dokładniej to AREF jest domyślnie podciągnięte do VCC, jeśli nie ustawi się inaczej w programie, to napięciem odniesienia jest napięcie zasilania. Kiedy napięciem odniesienia jest napięcie zasilania, to AREF zostawia się niepodłączone, a najlepiej podłączyć AREF przez kondensator do GND, co może zmniejszyć zakłócenia przy odczycie z wejść analogowych.
Nie ma sensu podłączać VCC do AREF, bo i tak wewnętrznie jest to zrobione, a samo podłączenie jakiegoś napięcia na AREF, na przykłąd VCC, nie powoduje, że jest ono napięciem odniesienia, trzeba to właśnie programowo ustawić.
Karaczan
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 23 lip 2014, 18:26

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: Karaczan » 6 wrz 2014, 17:45

Nefarious19 masz rację, korzystałem też ze strony mikrokontrolery blogspot com. Dzięki za sprostowanie.
Choć podobną informację wyczytałem też na forum elektroda pl.
Autora za wprowadzenie w błąd z AREF przepraszam, ale na szczęście nie jest to porada szkodliwa, skoro i tak jest wewnętrznie podciągnięty do VCC.
Nie popisuję się brakiem wiedzy, ale faktycznie mam pewne braki, ale po to jest właśnie forum by wiedzą się dzielić i ją zdobywać.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Odp: Przeniesienie projektu

Post autor: Nefarious19 » 7 wrz 2014, 19:43

Karaczan pisze:Nefarious19 masz rację, korzystałem też ze strony mikrokontrolery blogspot com. Dzięki za sprostowanie.
Choć podobną informację wyczytałem też na forum elektroda pl.
Autora za wprowadzenie w błąd z AREF przepraszam, ale na szczęście nie jest to porada szkodliwa, skoro i tak jest wewnętrznie podciągnięty do VCC.
Nie popisuję się brakiem wiedzy, ale faktycznie mam pewne braki, ale po to jest właśnie forum by wiedzą się dzielić i ją zdobywać.
Nie no, spoko. Po prostu przez takie niedopowiedzenia ludzie później robią głupie błędy. Jezeli chcesz się sporo nauczyć o avr'ach to polecam Ci forum wydawnictwa ATNEL. Założyciel to mistrz w przekazywaniu wiedzy a i na forum się można wiele nauczyć bo są tam naprawdę mili i lebscy goscie.
Sam też się dopiero uczę :-)
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: giciors » 7 wrz 2014, 22:52

Witam
Widzę że wszyscy skupili się na Aref i Reset. Literatura mówi iż reset powinien byc podpięty pod zasilanie 10k rezystorem a ten sami pin z drugiej strony można podłączyć do mikroswitcha i masy (RESET z palce -czasami się przydaje). Jeszcze jedno przy każdej nodze zasilającej scalaka czyli Vcc i AVcc daj 100nF i do masy, dodatkowo jak korzystasz z ADC na AVcc wepnij dławik osiowy 10uH . I to wszystko, pinologię masz w arduino taką samą jak w Atmedze oczywiście jak wybierzesz taką samą w innym przypadku trzeba będzie przeportować program.
Pozdrawiam
darecki258
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 3 sty 2014, 19:39

Re: Przeniesienie projektu

Post autor: darecki258 » 22 kwie 2015, 20:26

Ok przeniosłem caly projekt na płytkę uniwersalna i wszystko działa.
Mam teraz jeszcze jedno pytanie dotyczace zasilania ( dla ścisłości wykonałem stacje meteo z nadajnikiem oraz odbiornikiem ) chodzi mi o zasilanie nadajnika znajdujacego sie na balkonie.
Mam akumulator który to wszystko zasila i wszystko dziala jednak chcial bym do tego dodać panel fotowoltaniczny ktory tez juz posiadam zeby w ciągu dnia doladowywal mi akumulator. Przy normalnym słońcu daje on około 4V. Zamówiłem również przetwornice step up ktora podbija do 5V i tu moje pytanie co do podłączenia czy wystarczy ze ogniwo dam na wejście przetwornicy a aku równolegle z układem na wyjście zeby dzialalo tak jak chcem czy trzeba ro podłączyć jakos inaczej.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: