przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: filozof » 20 paź 2014, 21:22

Witam.

Drodzy Forumowicze, mam pytanko odnośnie przeniesienia dość złożonego projektu z Arduino na Atmegę328P.
Mianowicie projekt zawiera:
- moduł ENC26J80
- zegar czasu rzeczywistego (magistrala I2C)
- czujnik BMP085(magistrala I2C)
- czujnik wilgotności (magistrala I2C)
- czujnik analogowy do pomiaru opadów
- wyswietlacz LCD
- konweter do wyświetlacza na I2C

Pytanie jest następującej treści:
- co potrzebuję po za atmegą aby projek hulał bez Arduino(jakieś dodatkowe rezonatory, itp itd.?
- czujniki, wyswietlacze itp są dedykowane pod płytkę stykową. czy projektując własną płytkę da się w jakiś sposób przylutować tego typu elementy? (w sprawach technologicznych jestem zupełnie zielony)

Jeżeli trzzeba kod źródłowy, ewentualnie schemat ideowy we fritzingu itp to zamiesczę.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi,
pozdrawiam :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: panklesk » 20 paź 2014, 22:08

jeżeli chcesz używać atmegi328pu jak Arduino uno potrzeba ci minmum: kwarc 16mhz, kondensatory filtrujące, stabilizator napięcia

BTW tu masz linka:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: filozof » 20 paź 2014, 23:30

dzięki za podpowiedź. zastanawia mnie najbardziej magistrala I2C, nie potrzeba nic dodatkowo aby to obsłużyć? oczywiście atmega programowana będzie za pomocą arduino ;)
mielu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 2 wrz 2014, 21:01

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: mielu » 21 paź 2014, 06:27

jeśłi masz czas i możesz poczekać ok 4 tygodni to najtaniej jest kupić

http://www.ebay.pl/itm/New-Pro-Mini-atm ... 1c37a1c27a
panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: panklesk » 21 paź 2014, 07:22

A z tego co się oriętuje to I2C będzie na A4 (sda) i A5 (scl)

Wysłane z mojego GT-I9300
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: zelek93 » 21 paź 2014, 11:41

Cześć, wystarczy Ci atmega328 do tego jak kolega wyże kwarc rezystor pod reset i kondensator filtrujące dodatkowo regulator napięcia liniowy 5v i jeżeli używałeś napięcia 3.3V to regulator pod 3.3V. Na atmege wrzucasz bootloader arduino i możesz zaprogramować całość nawet za pomocą arduino. Czytaj więcej nt. Arduino ISP.

Pozdrawiam
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: filozof » 21 paź 2014, 13:11

dzięki bardzo, zabieram się do lektury w takim razie :) skoro chciałbym już przenieść projekt na stałe, po za arduino to jeszcze jedna kwestia, co prawda znowu natury technologicznej :) otóż w jaki sposób montuje się na przygotowanej uprzednio płytce(o ile sie montuje) elementy typu wyświetlacz, gotowe czujniki dedykowane pod arduino(płytki z wyprowadzeniami golpin), moduł ENC80J60 i tym podobne elementy. przepraszam za być może bardzo głupie pytanie, ale nigdzie nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na ten temat. Jeżeli się nie da to w jaki sposób sobie z tym poradzić(w jaki sposób pominąć płytkę stykową w takim przypadku)?
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: giciors » 21 paź 2014, 20:57

Witam
Z tego co sam się orientuję to małe elementy typu BMP085 , czujnik wilgotności itp drobnica jest na malutkich płytkachi zazwyczaj wszystko zależy do jekiej obudowy masz to zmieścić , jezeli masz mało miejsca to zrób moduł z atmegą+peryferia+małe płytki modułów bmp itp a większe jak Ethernet na kabelki (wylutuj goldpiny) .
DO [email protected] jeszcze rezystory podciągające 4,7k przy 5v ale z tego co pamiętam niektóre moduły na I2C już takie rezystorki smd mają -trzeba sprawdzić , przy okazji uważaj na napięcia z tego co wiem moduł ethernet jest zazwyczaj zasilany 3,3v. Poz tym faktycznie zaladuj bootloader i przenieś soft na atmegę nie powinno być problemu z softem tylko podłącz pod te same piny .
pozdrawiam
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: filozof » 29 lis 2014, 17:10

Temat powraca bo jestem na ukończeniu projektu. Obudowy jeszcze nie mam więc to nie problem aby była większa/mniejsza.

Pytanie jest takie:
W jaki sposób te elementy się łączy? przykładowo - posiadam ENC28J60 taki jak ten dokładnie:
Obrazek
- czujnikBMP085
Obrazek
wyswietlacz LCD 2x16b
Obrazek
- czujnik SHT2x - na podobnej płytce jak BMP085.
- zegar czasu rzeczywistego RTC DS1307
Obrazek
- konwerter do LCD po I2C
Obrazek
- 4 buttony
- jakaś tam drobnicza w postaci rezystorów ITP.


Oczywiście wszystko to powinno być połączone z Arduino Uno(na cel tego projektu Arduino może zostać w środku(w urządzeniu) nie będę jednak przenosił programu po za mikrokontroler jak wcześniej pytałem.

Pytanie teraz w jaki sposób montować te elementy? Płytka stykowa nie będzie tu dobrym rozwiazaniem. Czy w takim wypadku jest mozliwość jakiegoś zaprojektowania płytki(jeśli tak to w jakim programie - może EAGLE?) tak aby połączyć te elementy odpowiednio ze sobą, wlutowywując np goldpiny męskie(żeby podpić arduino) oraz żeńskie(żeby podpiąć pozostałe elementy z wyprowadzeniami goldpin męskimi)? Proszę o jakąś pomoc, cokolwiek co ułatwi mi podejście do sprawy.
Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam
Wojtek
Karaczan
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 23 lip 2014, 18:26

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: Karaczan » 30 lis 2014, 13:13

Możesz wlutować żeńskie goldpiny w płytkę i w to wtyknąć moduły.
Albo na stałe, w otworki w płytce PCB (czy to projektowanej, czy uniwersalnej) i zalutować, tak jak elementy THT.
gebir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 30 lis 2014, 19:26

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: gebir » 2 gru 2014, 02:16

Witam,
jeżeli pozostaniesz przy uno to proponuje płytkę krajowej produkcji "ARD PROTO SHIELD"
Jako nowy użyszkodnk zdjęcia nie zalinkuje ale sobie wygooglasz.

Zastanawiam się po co Ci całe uno do tego, ja właśnie testowo zapuściłem sobie 1-wire, link rf oraz lcd po I2C na Atmedze328 (bo taką miałem) i chodzi super. uC bez kondensatorów/kwarców/rezystorów. Arduino UNO posłużyło tylko do zapisania bootloadera oraz wgrania programu. Zyskujesz $, Ah, miejsce.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: Nefarious19 » 2 gru 2014, 02:43

Kolego gebir, nie chwal się tym że nie zachowaleś prawidłowego podłączenia mikroprocesora bo to raczej powód do wstydu. To że Ci działa to nie znaczy ze układ odporny jest na zakłócenia i inne czynniki. Przeczyta ten Twój post jakiś początkujący i później znów głupie bledy popełni i będzie kolejne sto postów czemu nie działa. Moim zdaniem kilka kondensatorów i rezystorów to nie majątek.
gebir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 30 lis 2014, 19:26

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: gebir » 2 gru 2014, 10:41

Nefarious19 pisze:Kolego gebir, nie chwal się tym że nie zachowaleś prawidłowego podłączenia mikroprocesora bo to raczej powód do wstydu. To że Ci działa to nie znaczy ze układ odporny jest na zakłócenia i inne czynniki. Przeczyta ten Twój post jakiś początkujący i później znów głupie bledy popełni i będzie kolejne sto postów czemu nie działa. Moim zdaniem kilka kondensatorów i rezystorów to nie majątek.
Nie chwale się, szczególnie częścią zasilania, doskonale wiem że to czysta partyzantka i jakie mogą być z tym problemy.
Masz tu 100 % racji.
Chociaż już kwarc zazwyczaj nie będzie wymagany (przy prostych/małych projektach), tym bardziej całe UNO.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: Nefarious19 » 2 gru 2014, 10:45

gebir pisze:
Chociaż już kwarc zazwyczaj nie będzie wymagany (przy prostych/małych projektach), tym bardziej całe UNO.

Tak, tylko że wewnętrzny oscylator RC ma sporą niedokładność i jest ogromnie podatny na zmiany temperatury. Także jakbyś chciał np użyć funkcji millis() Arduinowej to po pewnym czasie znacznie bardziej się rozjedzie niż na kwarcu. Ale do migania ledami czy pomiaru temp. wystarczy.
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

Re: przeniesienie projektu na atmegę z arduino

Post autor: filozof » 8 gru 2014, 17:30

Panowie ukłądzik musi działać dość precyzyjnie - nic się nie może rozjeżdżać :) W Arduino będzie wetknięta przecież płytka na tzw kanapkę, więc nie ma problemu - zawsze mogę ją wypiąć. Tak czy siak- projekt kiedyś przeniosę pewnie po za Arduino, na razie nie mam niestety na to czasu.

Dzięki za odpowiedzi, pytanie mam jeszcze odnośnie samej płytki. Po zaprojektowaniu jej w EAGLE co mam dalej zrobić, aby wysłać konkretnej firmie specjalizującej się w tworzeniu płytek(a to też niestety nie mam czasu, może innym razem wytłumaczę dlaczego :P ). W jakiś sposób eksportuje się płytkę, w konkretnym formacie, są jakieś standardy czy cokolwiek, aby płytka zachowała wymiary(wymiary tutaj odgrywają kluczową rolę)? To moja piewsza taka konstrukcja, proszę o wyrozumiałość ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: