Zapis w EEPROM

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
foxskav
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 14 sie 2014, 10:31

Zapis w EEPROM

Post autor: foxskav » 2 lis 2014, 18:27

Szukam i szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć przykładu z zapisaniem wartości zmiennej w eeprom.
Np mam zmienna
x = 2800;
chcę ją najpierw zapisać w eepromie a pozniej odczytać.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: stiven » 2 lis 2014, 19:08

Awatar użytkownika
foxskav
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 14 sie 2014, 10:31

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: foxskav » 2 lis 2014, 19:43

No właśnie na tych przykładach nie działa mi to. Tam jest możliwość wpisania wartości od 0 do 255.
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: stiven » 2 lis 2014, 20:32

Czemu nie działa? Przy odczycie jest inna wartość niż była zapisana? Od 0 do 255, bo każda komórka to jeden bajt - 8 bitów.

int wartosc;

EEPROM.write(0, 255); //zapis wartości 255 (bitowo - 11111111) do komórki o adresie 0

wartosc = EEPROM.read(0); //odczyt z komórki o adresie 0
Awatar użytkownika
foxskav
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 14 sie 2014, 10:31

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: foxskav » 3 lis 2014, 00:10

więc jak zapisać większą wartość od 255?
zgred125
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 23 gru 2013, 22:39

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: zgred125 » 3 lis 2014, 00:23

Ja rozbijam liczbę na cyfry 2 8 0 0 i zapisuje każdą do osobnej komórki
Awatar użytkownika
foxskav
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 14 sie 2014, 10:31

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: foxskav » 3 lis 2014, 08:54

Tak właśnie się domyślałem i dlatego szukałem gotowca :)
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: Nefarious19 » 3 lis 2014, 09:38

Poczytaj o przesunięciach bitowych.
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: stiven » 3 lis 2014, 11:05

Awatar użytkownika
foxskav
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 14 sie 2014, 10:31

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: foxskav » 3 lis 2014, 12:28

O to właśnie mi chodziło :)
beepoo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2017, 19:09

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: beepoo » 8 sty 2018, 17:45

Stiven a poradził byś coś na prv? ;)
beepoo
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2017, 19:09

Re: Zapis w EEPROM

Post autor: beepoo » 8 sty 2018, 18:30

Witajcie.
Mam switch który przerzuca presety w multiefekcie po MIDI.
Przerzucanie-pryszcz ;)
...ale znajomy dodał mi do tego eeprom ;) i tu się kisi...
MIDI presety są od 0-23 co odpowiada 1-24 kanałowi.
Przyciski UP?DOWN, oraz wyświetlacz 2cyfry.
Eeprom zapamietuje stan switcha po odłączeniu zasilania. I na kanałach 2-23 wszystko piknie działa :D
Poza kanałami 24 i 1....
kiedy wył./wł na 24 ( midi set 23) to raz jest OK a raz wyświetla 99...
a kiedy na kanale 1-szym (midi set 0) wyłącze i włącze....to pokazuje 25...
Kombinuje, kombinuje...i może ktoś z was poradzi ;)

Jako NEW USER nie moge wkleić linka (SIC!)
A nei chce tu zapruć całej strony......ktoś helpnie w temacie? Więc grypsem...:
pastebin com ( ukośnik) DFfwikN8
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: