Slider do aparatu i kamery

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 19 sty 2015, 22:56

Projekt slidera dla aparatu i kamery

Slider ma wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
Przez środek przechodzi pasek zębaty (1), z jednej strony jest silnik (2), z drugiej koło zębate (3)
Obrazek

Jak to ma mniej więcej działać:
1. Pierwszy etap to rozłożenie całego sprzętu. Podłączenie silnika, sterownika, paska, sanek, aparatu i tabletu. Po podłączeniu wszystkiego oczywiście sterownik nie wie w jakiej pozycji są sanki, więc należy wykonać kalibrację.
Obrazek
2. W celu kalibracji za pomocą sterownika przesuwamy sanki na prawą stroną. Tutaj wartość maksymalna przyjmuje max_l=0
Obrazek
3. Następnie przesuwamy sanki na max w lewo. Tutaj wartość maksymalna wynosi max_p=ilość kroków potrzebnych do przejechania na koniec (np max_p=90 000 kroków)
Obrazek
4. Teraz mam już skonfigurowane urządzenie a sterownik wie ile kroków może robić w prawo a ile w lewo.
5. Na wyświetlaczu wybieramy tryb FOTO lub WIDEO
Dla FOTO:
a) Na wyświetlaczu „Podaj ilość zdjęć”
Za pomocą klawiszy wpisujemy wartość – ile_foto (np. film poklatkowy trwający 15 sekund, przy założeniu 25 k/s. 15x25 = 375 zdjęć)
b) Na wyświetlaczu „Podaj czas przejazdu”
Za pomocą klawiszy wpisujemy wartość – ile_czas (zdjęcia mają być robione przez 5h czyli 18 000s, )
c) Po zatwierdzeniu oblicza ile kroków musi zrobić slinik i w jakim czasie
18 000/375=240 -> zdjęcie ma być robione co 240 kroków
18 000/375= 48 -> zdjęcie ma być robione co 48 sekund
d) Wybieramy START i kontroler wysyła sygnał do aparatu robi pierwsze zdjęcie, po czym przesuwa 240 kroków i czeka 48 sekund od poprzedniego zdjęcie itd. Aż do końca
Dla WIDEO
a) Na wyświetlaczu „Podaj czas przejazdu”
Za pomocą klawiszy wpisujemy wartość – ile_czas (film ma być kręcony przez 5 minut czyli 300)
b) Kontroler dopiera tak prędkość żeby przejechać całą długość w 5 minut, później zawrócić i tak w kółko.

Tutaj rozrysowałem mniej więcej jak to ma wyglądać
Obrazek

Nie znam się za bardzo na elektronice ale potrafię programować w C, C++ :)

Mam nadzieje że razem z wami doprowadzimy ten projekt do końca.

Na sam początek chciałbym ustalić jakie podzespoły musiałbym kupić. Jak już wszsytko będzie zacznę to składać (tutaj też będę liczył na waszą pomoc).
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 23:00 przez ST1CZ, łącznie zmieniany 2 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 19 sty 2015, 22:58

w miejscu [img][img] trzeba dodać www . żeby było widać zdjęcia. Jeśli mogę prosić admina o dodanie byłoby fajnie
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 23 sty 2015, 02:13

Cześć,
swojego czasu bawiłem się w nagrania timelapse, do DSLR polecam bym Ci wałki 10-12mm + tuleje ślizgowe firmy igus z linii drylin. Koszta samych ślizgów pewnie Cię przerażą ale jest to zakup jednorazowy, niemniej jednak można również kupić tradycyjne kulkowe łożyska liniowe.

Przemyśl napęd, czy chcesz zbudować z silnikiem na jednym z boków i mieć pasek 2x długość szyny, czy może silnik zamontować na wózku i wtedy potrzeba tylko pasek o długości szyn+ pare cm

Pasek, hmm GT2 6mm lub 9mm ze wzmocnieniem linki stalowej spokojnie do tego celu wystarczy, zębatka najlepiej o jak najmniejszej ilości zębów. Pas zębaty to najmniejszy problem tego pełno u nas i w chinach.

Jeżeli chcesz robić zdjęcia jedynie płaszczyźnie poziomej bez unoszenia aparatu w górę spokojnie wystarczy 0,5Nm. Ważny jest bardzo moment trzymający silnika. Ja bym od razu kupił silnik > 1Nm. Szukaj czegoś w pokroju nema23 1,2Nm ok 1,7A. Do tego jak znalazł będzie stepstick A4988.

Jeśli zdecydujesz się na silnik przy jednym z boków możesz w tym miejscu dorzucić wyłącznik krańcowy, który będzie pomagał w zerowaniu pozycji wózka (funkcja HOME).

Z elektroniki potrzebne będzie Ci arduino (później możesz przenieść to na osobny mikro-kontroler) 3 przyciski, sterownik silnika krokowego np A4988, wyświetlacz 2x16 lub 2x40 w zależności od ilości danych jakie chcesz prezentować na wyświetlaczu. Do wyzwalania migawki możesz użyć diodę IR, odczytać kod z pilota i dzięki temu cykać fotki. Drugą opcją kupić pilot i wlutować się w pady pilota(po rozkręceniu) i sterować poprzez port uC. Są też informacje jak zrobić wyzwalacz na po kablu ale czasem to jest wyższa szkoła jazdy pomimo, że prościej bo po kablu.

Reszta to już czysty soft, przeliczanie, menu - jak mówisz programować potrafisz

Pozdrawiam
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 24 sty 2015, 10:59

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi

Zapomniałem wspomnieć o budżecie, nie jest on jakoś specjalnie ograniczony, ale jednak chciałbym spróbować to zrobić po jak najniższych kosztach.
zelek93 pisze:swojego czasu bawiłem się w nagrania timelapse, do DSLR polecam bym Ci wałki 10-12mm + tuleje ślizgowe firmy igus z linii drylin. Koszta samych ślizgów pewnie Cię przerażą ale jest to zakup jednorazowy, niemniej jednak można również kupić tradycyjne kulkowe łożyska liniowe.
Właśnie wczoraj dotarły do mnie 2 wałki fi12mm o długości 1 500mm
Obrazek
Obrazek
zelek93 pisze:Przemyśl napęd, czy chcesz zbudować z silnikiem na jednym z boków i mieć pasek 2x długość szyny, czy może silnik zamontować na wózku i wtedy potrzeba tylko pasek o długości szyn+ pare cm
Od początku byłem nastawiony na wariant z silnikiem na boku i paskiem około 3m. Wydaje mi się że nie ma potrzeby obciążać wózka i pakować na niego całą elektronikę i silnik. Dodatkowo wszystkie przewody wychodzące byłby narażone na uszkodzenia mechaniczne poprzez nieustane przesuwanie wózka.

Np. Sytuacja że slider stoi na 2 statywach i kabel od zasilania zaczepi się o jakiś element nie chciałbym żeby pociągnął za sobą aparat.
zelek93 pisze:Jeżeli chcesz robić zdjęcia jedynie płaszczyźnie poziomej bez unoszenia aparatu w górę spokojnie wystarczy 0,5Nm. Ważny jest bardzo moment trzymający silnika. Ja bym od razu kupił silnik > 1Nm. Szukaj czegoś w pokroju nema23 1,2Nm ok 1,7A. Do tego jak znalazł będzie stepstick A4988.
Nie chciałbym zakładać że slider będzie jeździł tylko w poziomie - czasem po skosie.

Gdzie mogę zamówić taki silnik ? Szczerze na allegro nie znalazłem nic z nema23

w miarę dostępne są:
SM57HT56-1006A - 79 zł
NEMA17 Model 42BYGHW804

czy może gdzieś z zagranicy ? Aliexpres ebay ?
zelek93 pisze:Pasek, hmm GT2 6mm lub 9mm ze wzmocnieniem linki stalowej spokojnie do tego celu wystarczy, zębatka najlepiej o jak najmniejszej ilości zębów. Pas zębaty to najmniejszy problem tego pełno u nas i w chinach.
Zębatkę pod pasek GT2 9mm srobię sam na 20 zębów powinna być OK ?

Pasek GT2 9mm widziałem na allegro z 18zł/m, dobra cena?
zelek93 pisze:Jeśli zdecydujesz się na silnik przy jednym z boków możesz w tym miejscu dorzucić wyłącznik krańcowy, który będzie pomagał w zerowaniu pozycji wózka (funkcja HOME).
Dobry pomysł.
zelek93 pisze:Z elektroniki potrzebne będzie Ci arduino (później możesz przenieść to na osobny mikro-kontroler) 3 przyciski, sterownik silnika krokowego np A4988, wyświetlacz 2x16 lub 2x40 w zależności od ilości danych jakie chcesz prezentować na wyświetlaczu. Do wyzwalania migawki możesz użyć diodę IR, odczytać kod z pilota i dzięki temu cykać fotki. Drugą opcją kupić pilot i wlutować się w pady pilota(po rozkręceniu) i sterować poprzez port uC. Są też informacje jak zrobić wyzwalacz na po kablu ale czasem to jest wyższa szkoła jazdy pomimo, że prościej bo po kablu.
Postaram się dzisiaj zrobić jeszcze listę zakupów i zamieścić w celu potwierdzenia czy wszystko się nada :)
MrLewerence pisze:Jakie to ma mieć rozmiary?
Średnica prętów ślizgowych, szerokość, długość, wysokość? Czy masz jakieś konkretne wizje co do gabarytu urządzenia?
Ja to sobie wyobrażam mechanizm poruszania karetki slidera od kserokopiarki, tylko gabaryty...
około
MrLewerence pisze: W kserokopiarkach mechanizm slidera "jeździ" po stalowych prętach. Łożyskowanie jest zrobione z tulej boramidowych.
Napęd slidera to linka stalowa, tylko teraz nie wiem jak to wytłumaczyć, jak ona jest nawinięta...
Chodzi o to, że slider jest zaczepiony do linki z dwóch stron, tak by poruszał się równo... nie ma efektu skręcania.
Linka nawinięta jest na dość duże koło, które przez przekładnię napędza silnik krokowy...
Mechanizm dość ciężki i toporny, ale precyzyjny.
1500mm x 20mm
Wolę zostać przy pasku :)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 23:01 przez ST1CZ, łącznie zmieniany 2 razy.
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 25 sty 2015, 01:23

Spokojnie możesz brać popularny pasek GT2 o szerokości 6mm, raz zamawiałem 9mm z USA bo tylko tam znalazłem, i był przerostem formy nad treścią. 6mm z wzmocnieniem linki stalowej spokojnie wystarczy i nie powinien się rozciągać. Silnik może być nema23 lub 17, tylko czym mniejszy obudowa silnika i większa siła trzymająca tym bardziej wzrasta cena.

Ja jeśli robię coś dla siebie zaopatruję się w silniki na stronie http://www.akcesoria-cnc.pl/ tanie silniki bo używane, ale solidna firma, raz zdarzyło się, że dostałem uszkodzony, dosłali na własny koszt kolejną sztukę bez konieczności zwrotu niesprawnego.

Pewnie jak już zakupiłeś walki fi 12mm, to i zakupiłeś łożyska liniowe kulkowe. Nie zawsze jeżdżą one płynnie potrafią się zacinać zwłaszcza tanie chińskie podróbki. Jeśli się tak zdarzy możesz spróbować wyjąć po jednej kulce z rzędu, niemniej jednak i tak polecam kupić tuleje ślizgowe IGUS.

Co do robienia zębatek samemu polecam kupić aluminiową gotową z chin + pasek np na aliexpress. Wyjdzie taniej i na pewno szybciej i dokładniej.

Zdradź może z czego chcesz zrobić wsporniki boczne, mocowanie silnika oraz napinacza paska po przeciwnej stronie.

Jak napiszesz soft chętnie zajrzę do niego, skończy mi się sesja to może zrobię małą półmetrową wersję bo akurat mam ścinki wałków i inne graty :P
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 25 sty 2015, 14:53

Pierwsze i najbardziej istotne pytanie :) Od ilu postów można umieszczać zdjęcia i liniki w postach?
zelek93 pisze:Spokojnie możesz brać popularny pasek GT2 o szerokości 6mm, raz zamawiałem 9mm z USA bo tylko tam znalazłem, i był przerostem formy nad treścią. 6mm z wzmocnieniem linki stalowej spokojnie wystarczy i nie powinien się rozciągać.
Pasek z allegro:
nr. aukcji: 4997366655
allegro.pl/pasek-gt2-10-cm-0-1m-drukarki-3d-cnc-reprap-i4997366655.html

O taki chodzi ? Nie ma nic w opise odnośni wzmocnienia linką. Cena 1,85zł/10cm

zelek93 pisze:Silnik może być nema23 lub 17, tylko czym mniejszy obudowa silnika i większa siła trzymająca tym bardziej wzrasta cena.

Ja jeśli robię coś dla siebie zaopatruję się w silniki na stronie akcesoria-cnc.pl/ tanie silniki bo używane, ale solidna firma, raz zdarzyło się, że dostałem uszkodzony, dosłali na własny koszt kolejną sztukę bez konieczności zwrotu niesprawnego.
Silnik krokowy SM57HT56-1006A
Cena brutto: 47,97 zł
Opis produktu:
Krok: 1,8º
Rozmiar: 57mm
Pojedynczy wałek
Napięcie: 7,4V
Prąd: 1A
Rezystancja: 7,4Ω
Induktancja: 10mH
Moment trzymający: 9kg-cm
Ilość wyprowadzeń: 6
Inercja: 300g-cm2 – daj indeks górny
Moment spoczynkowy: 0,4kg-cm
Link: nowa-pl.multiprojekt.pl/1006-Silnik_krokowy_SM57HT56-1006A.html
Cena atrakcyjna, czy nada się taki silniki ?

Jak się nie nadaje to możesz zaproponować coś (najlepiej LINK)?


zelek93 pisze:Pewnie jak już zakupiłeś walki fi 12mm, to i zakupiłeś łożyska liniowe kulkowe. Nie zawsze jeżdżą one płynnie potrafią się zacinać zwłaszcza tanie chińskie podróbki. Jeśli się tak zdarzy możesz spróbować wyjąć po jednej kulce z rzędu, niemniej jednak i tak polecam kupić tuleje ślizgowe IGUS.
Na razie zrobię to na łożyskach liniowych. Zobaczym jak to będzie się sprawować

zelek93 pisze: Co do robienia zębatek samemu polecam kupić aluminiową gotową z chin + pasek np na aliexpress. Wyjdzie taniej i na pewno szybciej i dokładniej.
W tym problem że trochę terminy mnie gonią i nie wiem czy mogę czekać 3 tygonie na paczki :)
zelek93 pisze:Zdradź może z czego chcesz zrobić wsporniki boczne, mocowanie silnika oraz napinacza paska po przeciwnej stronie.
Właśnie opracowuje cały projek w Inventorze, wszsytko wykonane bedzie z aluminium. Chciałbym dzisiaj zamówić silnik, i wykonać właśnie mocowania pod silnik i napinacz.

Jak będę mógł dodawać zdjęcia to zaraz zrobię dokładną relację
zelek93 pisze:
Jak napiszesz soft chętnie zajrzę do niego, skończy mi się sesja to może zrobię małą półmetrową wersję bo akurat mam ścinki wałków i inne graty :P
Za pewne będę miał mnóstwo pytań, dlatego cały kod będzie umieszczany systematycznie ;)
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 25 sty 2015, 16:59

Cześć,

pasek z tej aukcji posiada wzmocnienie włóknem szklanym, pomimo tego na zdjęciu jest pokazany ze wzmocnieniem linki stalowej. Włókno szklane jest bardziej odporne na gięcie, nie pęka niemniej jednak jest mniej odporny na rozciąganie. Z linką stalową przy dużym napięciu kord stalowy czasem pęka(u Ciebie takich sił nie będzie), jest mniej rozciągliwy dlatego szukał bym właśnie takiego. Aczkolwiek z włóknem szklanym też się nada przy twoim projekcie.

Silnik szukaj jakiś 1-5V. Pomimo, że stepsticki mogą do 35V obsłużyć, lepiej mieć silnik z mniejszym voltarzem ,który charakteryzuje się większym momentem trzymającym. np taki http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=1255 Na stronie masz sporo tego nie chce Ci narzucać wyboru coś dobierzesz. Ważne aby silniki był bipolarnyi posiadał 4,6 lub 8 wyprowadzeń, nie przekraczał 2A. Ten silnik który wskazałeś też powinien być ok.

Jeśli nie masz czasu na oczekiwanie przesyłki, kup tę zębatkę na alledrogo, dużo więcej nie zapłacisz. Patrz na grubość ośki silnika i pod taką szukaj zębatki.

Czekam na jakieś pierwsze elementy :)
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 30 sty 2015, 22:00

OK :)

Dzisiaj dojechały pozostałe części:

Pasek zębaty GT2 czarny 300cm

STEPSTICK RAMPS A4988
Moduł LCD NOKIA 3310
Klawiatura membranowa 4x4
Przewody kable zworki męski-męski
Przewody kable zworki męski-żeński
Arduino UNO R3 Atmel ATMega328 klon
Płytka stykowa 830pol
Przełącznik microswitch - 3 sztuki

Silnik: MINEBEA 23KM-K047-P1V
1,8 deg/step
prąd 1.5A
rezystancja 2.8 Ohm
napięcie 4.7V
moment obrotowy 0.8Nm
posiada wyjście na 6 przewodów

ZDJĘCIA:

Obrazek
Obrazek

PYTANIE:

Jak to wszystko podłączyć ? Potrzebuje jakieś dodatkowe zasilanie, czy wystarczy to z Arduino z kabla USB ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 23:04 przez ST1CZ, łącznie zmieniany 1 raz.
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 31 sty 2015, 00:36

Siema, podłączyć trzeba to następująco:
Obrazek

Musisz dodać filtrowanie zasilania. Masa A4988 połączona z masą arduino. Dir Step Enable podłącz do dowolnych pinów arduino. Żeby sprawdzić które kable są od jednej cewki możesz sprawdzić to intuicyjnie, zwierasz dwa kable i kręcisz osią jeśli czujesz opór tzn, że trafiłeś na kable od cewki. Strzelam cewka A pomarańczowy-niebieski ,B czerowny-żółty ale mogę się mylić. Odwrócone cewki A-B B-A możesz później skorygować w sofcie. Potrzebujesz jeszcze jakiś zasilacz 12V lub 9V czy co tam będziesz mieć. Trzeba ustawić prąd na stepsticku za pomocą miernika i wyregulowania go potencjometrem na sterowniku a4988. Pogoogluj pełno tego. Reszta to soft i mechanika ;)

Pozdrawiam
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 31 sty 2015, 09:15

zelek93 pisze: Potrzebujesz jeszcze jakiś zasilacz 12V lub 9V czy co tam będziesz mieć.
Obecnie będę używał zasilacza ze starego komputera
zelek93 pisze:Musisz dodać filtrowanie zasilania.
Jak to zrobić ? Poprzez kondensator, jeśli tak to jaki ile uF i V ?
zelek93 pisze:Trzeba ustawić prąd na stepsticku za pomocą miernika i wyregulowania go potencjometrem na sterowniku a4988.
OK, widzę potencjometr ale na jakich wyjściach mam go sprawdzać i jakie wartości mam otrzymać ?

PS.

Kiedy będę mógł dodawać zdjęcia ?
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 31 sty 2015, 11:52

Prąd ustawia się mierząc napięcie pomiędzy GND a Vref. Punkt Vref znajduje się na potencjometrze. Prąd należy obliczyć z poniższego wzoru

I=Vref/8xRS gdzie RS = 0.2
I x 8 x RS = Vref

Podstawiając przykładowe dane dla silnika który pobiera 1.7A pomiar w punkcie Vref powinien wynosić 1.92V
1.7x8x0.2=2.72V

Kondensator 100uF 35v

Swoją drogą zacznij może trochę samodzielnie tworzyć ten projekt. Większość informacji o jakie pytasz można wygooglować w minutę.
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 1 lut 2015, 11:42

Pogooglowałem, ale niestety nic... utknąłem przy podłączaniu silnika.

Doszedłem do wniosku że jednak nie mam stepsticka a Pololu. Zakres na potencjometrze mogę ustawić do max 1,3.

Według wyliczeń dla pololu:
1.5x8x0.05=0,6V - i tak ustawiłem

Schemat podłączenia:
Obrazek

12V z zasilacza komputerowo.

Tu program który wgrałem na arduino

Kod: Zaznacz cały

	

    /*
    stepper test sketch for pololu stepper driver board.
     
    connect enable pin to arduino pin 10
    connect step pin to arduino pin 9
    connect direction pin to arduino pin 8
     
    The sketch lights led13 and runs the stepper 400 steps in one direction
    then it waits on second, then turns off the led13 and runs the stepper 400 steps in the other direction
    It waits another second then repeats the 400 one way 400 the other way.
     */
     
    int ledPin =  13;    // LED connected to digital pin 13
    int enx = 10;
    int stepx = 9;
    int dirx = 8;
     
    // The setup() method runs once, when the sketch starts
     
    void setup()   {                
      // initialize the digital pin as an output:
      pinMode(ledPin, OUTPUT);    
      pinMode(enx, OUTPUT);    
      pinMode(stepx, OUTPUT);    
      pinMode(dirx, OUTPUT);  
      digitalWrite(enx, HIGH);
      digitalWrite(stepx, LOW);
      digitalWrite(dirx, LOW);
     
    }
     
    // the loop() method runs over and over again,
    // as long as the Arduino has power
     
    void loop()                    
    {
      digitalWrite(enx, LOW);
      digitalWrite(dirx, HIGH);
      digitalWrite(ledPin, HIGH);   // set the LED on
    for (int x = 0; x<400; x++){
      digitalWrite(stepx, HIGH);
      delay(1);
      digitalWrite(stepx, LOW);
    //  delay(1);
    }
     
      delay(1000);     // wait for a second
      digitalWrite(ledPin, LOW);    // set the LED off
      digitalWrite(dirx, LOW);
    for (int x = 0; x<400; x++){
      digitalWrite(stepx, HIGH);
      delay(1);
      digitalWrite(stepx, LOW);
    //  delay(1);
    }
      digitalWrite(enx, HIGH);
      delay(1000);                  // wait for a second
    }

Gdzie robię błąd że silnik nawet nie drgnie ?

Czy na wyjściu 1A 2A po podłączeniu miernika powianiem mieć jakieś wartości ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 23:05 przez ST1CZ, łącznie zmieniany 1 raz.
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 1 lut 2015, 18:34

Może dlatego, że masa zasilająca silnik nie jest połączona z masą uC?
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 1 lut 2015, 19:38

zelek93 pisze:Może dlatego, że masa zasilająca silnik nie jest połączona z masą uC?
Można prosić trochę jaśniej :) Niestety nie znam się na elektronice...
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 1 lut 2015, 19:55

Wydaję mi się, że masa z zasliacza od silników powinna być połączona z masą arduino.
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 7 lut 2015, 14:15

Podłączyłem to chyba poprawnie, niestety silnik dalej nie drgnie (na zdjęciu jest odłączony),
próbowałem wszsytkich kombinacji przewodów z silnika (silnik jest na 100% sprawny)

Obrazek

Jak mogę sprawdzić co jest nie tak ? Czy na wyjściach 1A 1B 2B 2A miernik wychwyci coś ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 23:05 przez ST1CZ, łącznie zmieniany 1 raz.
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 7 lut 2015, 16:31

zwykły miernik raczej nic nie wychwyci zwłaszcza w ruchu silnika, w momencie zatrzymania silnika (moment trzymający) jedna z cewek powinna dawać jakieś napięcie. Albo mi się wydaje albo masz źle wpięty kondensator. Powinien być między VCC a GND silnika tak jak na schemacie:

Obrazek

Wtedy powinno wszystko chulać.
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 7 lut 2015, 19:12

kondensator jest dobrze wpięty, na zdjęciu może źle to widać.

Możliwe że sterownik jest uszkodzony ?
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 9 lut 2015, 20:34

Jakieś rady ?
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 10 lut 2015, 08:10

Mam UNL2803, co dalej? Czegoś jeszcze potrzebuje, jak tak to przed 15 będę przyjeżdżał obok sklepu elektrycznego gdzie mógłbym kupić brakujące części :)
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: zelek93 » 10 lut 2015, 12:21

To że silnik ma 4 fazy nie zmienia faktu, że stepstick powinien nim ruszyć bez problemu. Sam osobiscie nie raz podłączałem silnik z 6cioma wyprowadzeniami. Taki silnik może być sterowany dwu i cztero fazowo. I właśnie po to silnik ma 6 wyprowadzeń.
MrLewerence pisze: Sterownik A4988 to sterownik do silników krokowych bipolarnych/unipolarnych 4-ro przewodowych.
Niestety ale silników unipolarnych nie obsługuję z racji, że mają one 5 wyprowadzeń. I ich zasada działania jest zupełnie inna w stosunku do bipolarnych. Driver ten obsługuje tylko i wyłącznie silniki bipolarne a czy ma wyprowadzeń 4 6 czy 8 ma to małą wagę o ile się poprawnie podłączy.

Jeśli masz jakiś stary CD-rom to możesz spróbować wymontować z niego silnik krokowy od lasera i sprawdzić nim sterownik.
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 10 lut 2015, 22:59

MrLewerence pisze:Masz może Motor Shield do Arduino albo układ ULN2803?
Popełniasz delikatny błąd.
Silnik krokowy jaki posiadasz to silnik hybrydowy 4 fazowy 6-cio przewodowy.
Sterownik A4988 to sterownik do silników krokowych bipolarnych/unipolarnych 4-ro przewodowych.
Twój silnik ma 4 cewki o rezystancji 47 Omów. Każda cewka jest dzielona na połowę i ma wyprowadzony przewód.
A4988 może sterować silnikami z dwoma cewkami.

Jest postęp :) Silnik się kręci.

Oto kod który wgrałem na arduino:

Kod: Zaznacz cały

#include <Stepper.h> 
#define STEPS 200
#define D0 13
#define D1 12
#define D2 11
#define D3 10
Stepper stepper(STEPS, D0, D1, D2, D3); 

void setup() 
{
  stepper.setSpeed(30); 
  delay(1000); 
  stepper.step(200); 
  delay(1000); 
  stepper.step(-200); 
}

void loop() 
{}
Problem jest taki że układ strasznie się grzeje. Silnik jest na 1,5A a wyczytałem że ULN2803 daje radę max do 0,5A?

Musiałbym kupić coś innego ? czy jak rozwiązać ten problem ?
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 11 lut 2015, 13:17

Pytanie czy będzie pracował z moim silnikiem?
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 11 lut 2015, 13:33

Koszt z przesyłką to 20 zł, wolałbym być pewny, dlatego czekam jeszcze na jakiś propozycję.
Jeszcze się okaże że prościej będzie silnik nowy kupić
ST1CZ
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2015, 14:24

Re: Slider do aparatu i kamery

Post autor: ST1CZ » 11 lut 2015, 15:14

MrLewerence pisze:Może zamiast tego L298 czy uln2003/2803 zastosować tranzystory mosfet... co?

http://www.cncitalia.it/upload_ele/pap_nmb.pdf
Jak podejść do tego tematu? Przypominam że z elektroniki to trochę słabo u mnie :|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: