Woltomierz na arduino?

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
alien93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2015, 16:02

Woltomierz na arduino?

Post autor: alien93 » 27 sty 2015, 16:11

Witam!
Na forum jestem nowy, choć majsterkowo podglądam już od jakiegoś czasu.
Zafascynowałem się tematem arduino i od razu dostałem natchnienia na "mały komputer pokładowy" do samochodu.
Planuje aby miał funkcję pomiaru temperatury na zewnątrz/wewnątrz, napięcie akumulatora + jakieś proste menu typu regulacja podświetlenia, zegar, wyłącznik(stycznik) np. skrzynki basowej.

Wszystko ładnie fajnie, mam zarys jak to zrobić i ze wszystkim powinienem sobie poradzić natomiast nie mam pomysłu jak zrobić ten woltomierz. Arduino działa tylko max 5V na wejściu analogowym.

Może ktoś podsunie jakiś pomysł/schemat?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: giciors » 27 sty 2015, 16:21

Witam
Jak wpiszesz do wujka goo zapytanie woltomierz Atmega to na pewno wyskoczy mnustwo wyników.
Zrobić to można bardzo prosto poprzez dzielnik napięcia znajdziesz opis jak policzyć rezystory, Robiąc założenie iż maksymalna wartość napięcia na akumulatorze to np, 18V ----> 5V w arduino i po sprawie.
Pozdrawiam
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: hertzh1 » 27 sty 2015, 16:26

jako prosty dzielnik napięcia można zastosować potencjometr montażowy taki jak do plytek drukowanych oczywiście wcześniej należy go odpowiednio ustawić
Ostatnio zmieniony 3 lut 2015, 19:05 przez hertzh1, łącznie zmieniany 1 raz.
alien93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2015, 16:02

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: alien93 » 27 sty 2015, 16:41

W ten sposób nie pomyślałem :)
Dzięki za pomysł :P
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: giciors » 27 sty 2015, 22:53

Witam
Możesz zastosować potencjometr precyzyjny , jest bardzo pomocny przy ustawianiu urządzenia,kalibracji , rezystory...... tak precyzyjne to pójdą zwykła , jak masz potencjometr nastawiasz go na żądaną wartość i zabezpieczasz przed zmianą pozycji (odrobina lakieru załatwia sprawę a przy korektach odczytu z ADC jest naprawdę bardzo pomicny dużo bardziej niż stałe rezystory.
W zasadzie napięcie maksymalne to około 18-19 V jak już zwalony jest alternator w normalnych warunkach to 13,8-14,5V tak dobierz rezystory a zabezpiecz jeszcze diodą transil na 5-5,2V i po sprawie , zdałoby się jeszcze wtórnik emiterowy zastosować przed wejściem do ADC.
Pozdrawiam
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: giciors » 27 sty 2015, 22:57

a jeszcze jedno zostaw jeden rezystor ten co ciągnie do masy w przypadku jakbyś zjechał całkowicie do zera przez przypadek to unikniesz fajerwerków :>
alien93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2015, 16:02

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: alien93 » 29 sty 2015, 20:41

MrLewerence pisze: Do autora... Rozumiem, że umiesz mierzyć napięcie za pomocą ADC?

Rezystor R2 - 15k - zostaje bez zmian.
Dla rezystora R1 napięcie wejściowe wynosi max 20V co daje 4,84 dla wejścia analogowego Arduino... czyli wartość maksymalna akceptowalna...
Przy 8V napięcie wejścia analogowego to 1,94V czyli całkiem w porządku.
Tak, wiem jak sobie poradzić z ADC. Zdaje się, że pomyliłeś kolejność R1 i R2 z obrazka ;)
giciors pisze:Witam
Możesz zastosować potencjometr precyzyjny , jest bardzo pomocny przy ustawianiu urządzenia,kalibracji , rezystory...... tak precyzyjne to pójdą zwykła , jak masz potencjometr nastawiasz go na żądaną wartość i zabezpieczasz przed zmianą pozycji (odrobina lakieru załatwia sprawę a przy korektach odczytu z ADC jest naprawdę bardzo pomicny dużo bardziej niż stałe rezystory.
Może kolega by pomógł/doradził coś dobrać ze sklepu electropark.pl? Zamierzam zakupić tam kilka rzeczy ;)
giciors
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 12 sie 2014, 16:36

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: giciors » 29 sty 2015, 20:49

Witam
a co Ciebie dokładnie interesuje ?
alien93
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2015, 16:02

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: alien93 » 29 sty 2015, 21:00

W zasadzie chodzi mi tylko o ten potencjometr precyzyjny bo reszte rzeczy już ogarnąłem :)
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: hertzh1 » 3 lut 2015, 19:02

Po pierwsze przepraszam za underline, ale pisałem z telefonu i musiałem niechcący kliknąć zaraz wyedytuję. Po drugie mam inny problem z arduino mini pro 8mhz. Potrzebuję zmierzyć napięcie, ale zasilania baterii. Ponieważ arduino zasilam akumulatorkiem od nokii nawet jeżeli na jeden z pinów analogowych podam napięcie zasilania czyli plus to bez względu na napięcie będzie ono identyczne z vcc czyli zawsze będę miał wynik 1023 (w każdym razie tak mi cały czas wychodzi). Można to jakoś dobrze obejść z zastosowaniem małej ilości elementów (urządzenie ma być przenośne).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
edit
znalazłem odpowiedź na to jak mierzyć napięcie gdy układ zasilany jest z baterii
https://code.google.com/p/tinkerit/wiki/SecretVoltmeter
dokładność nie powala ale działa
Ostatnio zmieniony 3 lut 2015, 22:19 przez hertzh1, łącznie zmieniany 1 raz.
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: hertzh1 » 3 lut 2015, 19:15

MrLewerence pisze: Potencjometr w samochodzie serio? Jako dzielnik napięcia? Kiepski pomysł...
Możesz wytłumaczyć dlaczego? Chodzi o moc jaką może przyjąć potencjometr, czy dokładność pomiaru, a może jakieś inne przyczyny. Swoją drogą zastosowałem takie rozwiązanie w zabawce dla dziecka (samochodzik akumulatorowy) i mimo mocnego używania w sezonie wiosna-jesień nic się nie stało. Fakt ustawiłem go w ten sposób że wartość maksymalna dla Arduino wypada w przypadku podania na piny potencjometru około 24V (samochodzik zasilany przez akumulatory równolegle połączone około 12V)
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Woltomierz na arduino?

Post autor: v-cu » 5 lut 2015, 23:34

Witam też robię coś podobnego jak komputer pokładowy, tylko do motoroweru :)
Mój kod aktualnie wygląda tak:
#include <SPI.h>
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_SSD1306.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <DS1307RTC.h>
#include <Time.h>

#define OLED_RESET 4
Adafruit_SSD1306 display(OLED_RESET);

#define ONE_WIRE_BUS 2
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);

const char *monthName[12] = {
  "Jan", "Feb", "Mar", "Apr", "May", "Jun",
  "Jul", "Aug", "Sep", "Oct", "Nov", "Dec"
};


void setup() {
  sensors.begin();
 display.begin(SSD1306_SWITCHCAPVCC, 0x3C);
 display.clearDisplay();
 Serial.begin(9600);
   
}

void loop() {
sensors.requestTemperatures();
display.clearDisplay();
display.setTextSize(3);
display.setTextColor(WHITE);
display.setCursor(0,18);
display.println(sensors.getTempCByIndex(0));
float a = analogRead(A0)/1024.00*5;  // jak narazie testowane na 5V
display.setCursor(100,15);
display.println("C");
display.setTextSize(2);
display.setTextColor(WHITE);
display.setCursor(0,48);
display.println(a);
display.setCursor(60,48);
display.println("V");
   tmElements_t tm;
  if (RTC.read(tm)) {
    display.setTextSize(2);
    display.setTextColor(WHITE);
    display.setCursor(0,0);
    LCDprint2digits(tm.Hour);
    display.write(':');
    LCDprint2digits(tm.Minute);
  // display.write(' ');
    display.setTextSize(1);
    display.print(tm.Day);
    display.print('/');
    display.print(monthName[tm.Month-1]);
    display.print('/');
    display.print(tmYearToCalendar(tm.Year));
     } 
     display.display();
     delay(500);
}

  void LCDprint2digits(int number) {
  if (number >= 0 && number < 10) {
    display.write('0');
  }
  display.print(number);
Temperatura i godzina działają, lecz jak na razie testuję woltomierz na 5V. Gdy podpinam wejście A0 np pod 5V czy 0V to napięcie ciągle się waha i zamiast równych 5V to się co chwilę zmienia > 4.89, 4.68, 4.99 itd. Gdy wypnę wyświetlacz OLED i wyświetlę wolty na serial monitorze to napięcie jest stałe i tak nie skaka. Czemu ten wyświetlacz powoduje jakieś zakłócenia? Poza tym jak przyłożę do niego ucho to straszne dźwięki wydawa nie wiem czemu..
Kod może ci się przyda.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: