Bateryjne zasilanie nRf24l01

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: hertzh1 » 10 lut 2015, 00:38

Witam,
Robię urządzenia przenośne, które mają w sobie układ nRf24l01, jak wiadomo muszą być one zasilane pomiędzy 3,0 - 3,6V. Dla zmniejszenia rozmiaru zasilam całość z akumulatorka od Nokii (BL-4C) na razie do zasilania nRF24l01 używam regulatora SMD 3,3V. Jak wiadomo jest to złe rozwiązanie bo zamienia on naddatek napięcia w ciepło, a kiedy akumulator rozładuje się choćby do 4V to mam już na regulatorze mocno poniżej 3,3V. Wpadłem na pomysł aby zasilać układ radiowy (nRF) z PWM, i tu osiągnięcie 3,3V jest proste. Niestety mimo tego że wydajność Atmega dla jednego pinu jest 40mA, aukład nRF pobiera około 11mA, całość nie działa. Próbowałem między masę a wyjście PWM dać kondensator 50 nF, 10uf nadal nie działa, a amperomierz pokazuje prąd na poziomie 0,4mA (czyli dla klasy mojego sprzętu przyjmuję że 0). Da się jakoś z tego wybrnąć, stosując tranzystor PNP? Jeżeli tak to jaki tranzystor (model, parametry)? Dodam, że ze względu na rozmiar urządzenia odpada zastosowanie przetwornicy (jako gotowego modułu). Model zastosowanego Arduino to miniPro (podmieniłem kwarc z 16MHz na 8MHz żeby można było zasilać z napięcia mniejszego niż 4,5V).

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: Nefarious19 » 10 lut 2015, 10:31

Nie wiem w jaki sposób wydedukowałeś, że układ który potrzebuje stabilnego napięcia stałego w zakresie takim jak wspomniałeś, można zasilać (o zgrozo!) z pinu Arduino i to jeszcze przebiegiem prostokątnym o zmiennym współczynniku wypełnienia... Masakra. O ile nRF24L01 jescze żyję to rozłącz ten Twój twór, kup na allegro przetwornice podwyższającą, ustaw ją na 5V, z jej wyjścia zasil arduino i stabilizator liniowy 3.3V a z niego zasil nrfa. Pamiętaj o odsprzęganiu zasilania kondensatorami. Arduino taktowane jest zegarem 16MHz więc powinno być zasilane napięciem 5V. Masakra.
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: hertzh1 » 10 lut 2015, 11:54

Układ nRF żyje, co do Arduino to wspomniałem, że zmieniłem kwarc na 8MHz więc bez problemu działa poniżej 4,5V. Wiem, że PWM daje napięcie prostokątne, napisałem, że zastosowałem kondensator. Powiedz mi jaki jest sens stosowania przetwornicy, na wyższe napięcie, a zaraz do tego regulatora na niższe? Urządzenie ma być kieszonkowe, małe więc szukam lepszego i prostrzego rozwiązania niż przetwornice.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: Nefarious19 » 10 lut 2015, 12:21

I co z tego że dałeś kondensator? Wiesz, że nienaładowany kondensator w obwodzie widziany jest jako zwarcie? A jaką ten Twój układ ma stabilizacje napięcia? Masakra. Są dedykowane przetwornice w smd. Użyj głowy. Bo narazie coś Ci kiepsko idzie. A takie rozwiązanie jak przetwornica + ldo ma jak najbardziej sens i często się je stosuje.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: Nefarious19 » 10 lut 2015, 12:26

Tak w ogóle, nie wiem czy wiesz że sama zmiana kwarcu nic za bardzo nie da. Trzeba jeszcze odpowiednio program skompilować pod dane taktowanie. Nie wiem jak to jest w arduino, chyba trzeba coś w pliku boards zmienić.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: Nefarious19 » 10 lut 2015, 12:26

W ogóle pomysł żeby jakiś moduł z pinu zasilać jest dość denny.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: v-cu » 10 lut 2015, 13:31

Najlepsze rozwiązanie:
bateria > przetwornica 3.3V step up/down > arduino i nrf24l01
http://botland.com.pl/przetwornice-impu ... 5v-1a.html
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: hertzh1 » 10 lut 2015, 16:16

Nefarious19 pisze:Tak w ogóle, nie wiem czy wiesz że sama zmiana kwarcu nic za bardzo nie da. Trzeba jeszcze odpowiednio program skompilować pod dane taktowanie. Nie wiem jak to jest w arduino, chyba trzeba coś w pliku boards zmienić.
Dane są odpowiednio zmienione bo wgrany jest bootloader od wersji 8MHz, a program skompilowany właśnie pod wersję 8MHz
Nefarious19 pisze:Użyj głowy. Bo narazie coś Ci kiepsko idzie. A takie rozwiązanie jak przetwornica + ldo ma jak najbardziej sens i często się je stosuje.
Kolego używam głowy i grzecznie pytam, mam wrażenie, że nie zrozumiałeś o co pytałem. Napisałem że stosuję wersję 8MHz żeby nie podnosić napięcia, a sugerowałeś takie rozwiązanie.

Dziękuję za radę zastosowania przetwornicy, ale nie umiem poprawnie lutować SMD, a z tego co wiem to do samego układu przetwornicy nalenależy dołączyć inne elementy które bbędą sterować jej pracą.

Co do pomysłu z zastosowaniem PWM, napięcie prostokątne jest stosowane w prostych przetwornicach na 230V dlatego chciałem zapytać czy jest to możliwe.
Nefarious19 pisze:I co z tego że dałeś kondensator? Wiesz, że nienaładowany kondensator w obwodzie widziany jest jako zwarcie?
Czy ma tu znaczenie rodzaj kondensatora? Wydawało mi się, że nnienaładowany kondensator w obwodzie prądu stałego działa jak przerwa. Czy generowanie funkcji PWM nie daje nam napięcia zmiennego (tetniącego)?

Rozumiem że zasilanie z PWM jest nietypowe ale jeźeli można je zastosować to czemu nie (pod warunkiem, że zadziała)?
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: hertzh1 » 10 lut 2015, 16:29

v-cu pisze:Najlepsze rozwiązanie:
bateria > przetwornica 3.3V step up/down > arduino i nrf24l01
http://botland.com.pl/przetwornice-impu ... 5v-1a.html
Bardzo fajny układ, i pewnie bym go zastosował, gdyby nie brak miejsca w obudowie, i koszt, ten układ kosztuje prawie 2/3 gotowego urządzenia.
co do samego układu, nie mogę znaleźć noty katalogowej, czy ta skuteczność 80% to jest maksymalna, czy minimalna? Wiem że dla podobnych napieć na wejściu i wyjściu skuteczność jessjest największa.
Awatar użytkownika
Nefarious19
Starszy majsterkowicz
Posty: 373
Rejestracja: 4 cze 2014, 23:04

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: Nefarious19 » 10 lut 2015, 17:48

Pierwsze co musisz zrobić to poczytać o podstawach elektrotechniki, zwłaszcza dobrze zrozumieć idee stanów nieustalonych. Mnie w liceum uczyli że cewka w obwodzie prądu stałego to zwarcie a kondensator to przerwa. W rzeczywistości tak nie jest. Jeżeli na okładkach kondensatora nie zgromadzony jest żaden ładunek, to po dołączeniu go do jakiegoś napięcia stałego będzie się on musiał naładować. Jeżeli w szereg z nim nie włączony jest żaden rezytor ograniczający prąd to w pierwszej chwili po włączeniu dla źródła napięcia stanowi on zwarcie. Dlaczego? bo na jego okładkach musi znaleźć się odpowiedni ładunek elektryczny. Przepływ ładunków elektrycznych w czasie to przecież prąd elektryczny. W pierwszej chwili prąd ten będzie ograniczony tylko rezystancją wewnętrzną źródła napięcia oraz ESR kondensatora.


Ty próbujesz podawać przebieg PWM na kondensator z pinu mikrokontrolera i robisz coś takiego. na kondku jest 0V podajesz na pin 5V, z pinu leci maksymalny prąd ograniczony tylko i wyłącznie rezystancją wyjściową pinu. Później gdy kondek się już trochę naładuje dajesz na pin wartość 0, i teraz do pinu od kondensatora wpływa prąd zwarcia wyjścia... No i pomyśl co mądrego robisz? jak tam dałeś pojemność w piko faradach to pal pies, ale znając życie walnąłeś tam elektrolita... No kurde no... wystarczy wziąć jakąś książkę i poczytać!!


Moduł taki jak ten nrf pobiera prąd w szpilkach. To nie jest rezystor że jak mu na zaciski dasz jakieś napięcie to przebieg prądu na nim będzie identyczny jak przebieg napięcia. Żeby układ dobrz działał musi mieć dostęp do napięcia STAŁEGO, FILTROWANEGO KONDENSATORAMI i STABILIOZWANEGO jakimś analogowym układem. Np stabilizatorem liniowym/impulsowym. Jak ty chciałeś żeby on na zwartym pinie arduino działał? No weź się zastanów.

Nie będę tu pisał o podstawach bo to do autora postu należy obowiązek nauki podstaw elektrotechniki i elektroniki. Jeżeli nie umiesz wykonać poprawnego zasilania dla swojego ukłądu albo szkoda Ci na nie pieniędzy to nie dziw się że Ci nie działa. bo jak widze wszyscy bagatelizują zasilanie a to podstawa każdego ukłądu elektronicznego.
hertzh1
Majsterkowicz
Posty: 62
Rejestracja: 29 sty 2014, 12:23

Re: Bateryjne zasilanie nRf24l01

Post autor: hertzh1 » 10 lut 2015, 18:17

Nefarious19 pisze:Mnie w liceum uczyli że cewka w obwodzie prądu stałego to zwarcie a kondensator to przerwa. W rzeczywistości tak nie jest. Jeżeli na okładkach kondensatora nie zgromadzony jest żaden ładunek, to po dołączeniu go do jakiegoś napięcia stałego będzie się on musiał naładować. Jeżeli w szereg z nim nie włączony jest żaden rezytor ograniczający prąd to w pierwszej chwili po włączeniu dla źródła napięcia Stanowi on zwarcie
Dlatego spytałem czy zwarcie czy przerwa to jest wytłumaczenie, którego na elektrotechnice mnie nie uczyli, jeźeli dobrze rozumiem w pierwszym kondensator nie naładowany mamy zwarcie?
Nefarious19 pisze:
jak tam dałeś pojemność w piko faradach to pal pies, ale znając życie walnąłeś tam elektrolita... No kurde no... wystarczy wziąć jakąś książkę i poczytać!!
Dziękuję za dzielenie się wiedzą, ale postaraj się czytać pytanie do końca, i kurde nie dałem elektrolita. Co prawda nie piko tylko nano, ale proszę nie traktuj ludzi tak z góry.
Nefarious19 pisze: Moduł taki jak ten nrf pobiera prąd w szpilkach.
Bardzo dziękuję za tą informację (nie wiem skąd ją masz ale jeźeli z datasheet to po prostunie dotarłem). To (prąd w szpilkach)w najprostrzy sposób pokazuje dlaczego nie jestem w stanie skutecznie tego zasilić.

Co do samego zasilania czy da się to zrobić poprzez tranzystor znaczy tranzystor sterowany pwm?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: