Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 14 lut 2015, 16:04

Witajcie.
Mam zamiar wykonać projekt tego wzmazniacza:
http://instructables.com/id/Arduino-Pow ... /?ALLSTEPS
Ale chciałbym zmodyfikować 4 rzeczy (i nie do końca wiem jak).
1. Zamiana Arduino nano na atmege - tu sprawa jest proste bo w projekcie nic nie jest skomplikowane. Chodzi o oszczędności bo zaprogramowanie atmegi to parę złotych a nano jest już droższe i szkoda byłoby zostawić je w jednym projekcie.
2. Dodać możliwość ustawienia aktualnej godziny - głupio byłoby odpinać układ czasowy by zmieniać czas letni i zimowy. Albo dostrajać jak zacznie pokazywać inna niż faktyczna.
3. Dodać timer. Tak by muzyka grała jakiś czas i się wyłączyła. Timer może być prosty 30,60,90,120,180 min.
4. Na wejściu analogowym 1 jest radio, i ok. Na 2 chce zrobić odbiornik BT, i chciałbym by załączenie tego wejścia spowodowało załączenie zasilania do odbiornika. Powód nie jest prozaiczny gdyż odbiorkik po otrzymaniu zasilania działa jakiś czas i przechodzi w stan uśpienia (chyba ze jest sparowany, to działa do momentu odłączenia + ok 2min).

Czy ktoś mógłby mi pomóc, z języka C jestem noga ale cos tam qmam.

send @tt||S3

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 18 lut 2015, 11:33

Może podsuniecie inny projekt, skoro nikt nie wie jak pomóc?
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Artur997 » 18 lut 2015, 18:53

Pewnie sporo osób wie, ale skoro oczekujesz że ktoś poda gotowca to raczej łatwo nie będzie. Nano zamieniasz na gołą atmegę - na jakim etapie się zatrzymałeś? Bo teoria jest prosta - bierzesz układ, kwarc, parę kondensatorów, gniazdo na programator - i już. Dodawanie godziny - najprosciej ustawiać poprzez port szeregowy. Timer - co udało Ci się do tej pory zrobić? BT masz?

Dużo łatwiej będzie Ci pomóc jak będziesz miał konkretny problem a nie "chcę mieć timer, kropka".
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 18 lut 2015, 22:52

No to mnie zmartwiłeś, na razie zmontowalem wszystko na pająku. Moduł radia troszkę uszkodzilem (brałem to pod uwagę). Szukalem jakiegoś rozwiązania (zegarka z enkoderem, timera czy coś), ale w internecie albo za malo informacji albo ja źle szukam. Bardziej w tym momencie intryguje mnie zagadnienie dodatkowego sterowania zasilania BT.
Odbiornik mam, zwykły na USB z wyjściem audio.
Układ zmontowany bez przedwzmacniacza w pełni działa.

send @tt||S3
panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: panklesk » 18 lut 2015, 23:47

co do twojego ostatniego problemu to gdy załączasz jakieś złącze to po prostu dajesz tranzystor/ przekaźnik i załączasz BT proste i skuteczne :D
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 19 lut 2015, 11:12

Od końca.
1. Problemu z działaniem układu nie mam. Jedynie z za programowaniem nowych funkcji - języka C dopiero się ucze a w tak długim i zawilem kodzie się gubie i nie wszystko jest dla mnie jasne.
2. Odbiornik BT jest wykrywany w każdym telefonie jako zestaw słuchawkowy/głośno mówiący. Wiec chodzi jedynie o transmisje audio bezprzewodowo.
3. Jeżeli dobrze pamiętam wszystkie piny są wykorzystane z atmegi328p wiec problem polega na dodaniu jakiegoś rozwiązania ekspandera by z jednej nogi zrobił 2 - w dużym uproszczeniu.

/update/ Zauważyłem że D0 i D1 jest nieużywane wiec tu sprawa się klaruje - wiec ten problem myślę ze sam rozwiąże. ;)

Obrazek
Bluetooth na USB z wyjściem audio.

send @tt||S3
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 19 lut 2015, 17:51

BT to koszt max 40zł. Zastanawia mnie czy baza nie musi być "podciągnięta" do +5V czy masy. W przypadku ekspandera mając wolne D0 i D1 dam sobie spokuj. Pisząc małe kody musiałbym znaleźć jakiś timer na DS z impulsatorem, bo jeszcze nie jestem taki biegły ;)

send @tt||S3
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 19 lut 2015, 19:55

Impulsator/enkoder - jest w moim projekcie ale nie widziałem projektu zegara czy timera z jego wykorzystaniem, nie wiem jak wpisać kod by wszystko działało ;)

send @tt||S3
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 23 lut 2015, 13:50

Znalazłem coś takiego ale nie wiem jak to połączyć:
http://www.justblair.co.uk/arduino/183- ... tment.html

Pomyślałem sobie że można by w ostateczności zaimplementować stały timer. Ustawić np. 4 godziny i od momentu włączenia automatycznie się wyłączy po 240 min - chyba że zrobimy to sami wtedy timer się resetuje..

Taki pomysł. Dla mnie, nowicjusza, te kodu są zawiłe, i mimo iż częściowo je rozumiem nie potrafiłbym ich połączyć.

Naprawdę proszę o pomoc.
Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Artur997 » 23 lut 2015, 16:09

Moja sugestia - w miarę możliwość zacznij zabawę z Arduino od czegoś prostszego :-) Pomysł masz naprawdę fajny i ambitny, ale dla nowicjusza zegar z RTC, timerem, enkoderem, sterowaniem BT i ekspanderami portów - fiufiu, nieźle :-)

Spróbuj tak: najpierw pod Arduino podepnij enkoder i zobacz jak to działa. Potem podepnij RTC i zobacz jak się z niego wyciąga i zapisuje datę. Potem podłącz BT i spróbuj coś przez niego poprzesyłać. A potem połączenie tego do kupy to pikuś :-)

Tu ludzie Ci pomogą, ale nie oczekuj że dasz linka do kodu na 300 linii i ktoś to dla Ciebie przeanalizuje.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 23 lut 2015, 16:46

Timer - już ustalone, może być czasówka na stałe. Tu kod jakiś znajdę i dostosuje do siebie. Zawszę mogę skorzystać z funkcji delay ;)
Sterowanie BT - gdzie o tym mowa? Nie ma sterowania BT. Jest tylko zwykły odbiornik BT audio. Ma za zadanie z 5V zrobić dźwięk - i to robi. BT należy potraktować jedynie w kategorii /if in 2 ON then D0 high - mówiąc najprostszym językiem programowania jaki znam ;)/
Tak wiec projekt jaki przedstawiłem jest w 100% działający - ja chce tylko jego modyfikacji.

Po za tym Prosiłem o inne propozycje, jeżeli są możliwe do szybszej realizacji. Zależy mi na autorskim wzmacniaczu. Programowanie zawsze można ulepszyć a końcówka będzie taka sama.

send @tt||S3
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 24 lut 2015, 10:23

Typowy Polak - zawiść na pierwszym miejscu. W twoim poście nie ma koszty konkretu. Jedynie wyczuwam zawiść. Autorski wzmacniacz to nie tylko przedwzmacniacz, to nie tylko program ale całokształt. Mój pomysł o autorstwie zakładał dwie możliwości końcówki mocy (początkowo jako gotowiec mam starego STKa), na elementach dyskretnych lub również cyfrowy klasy D.
Jeżeli chcesz pomóc, a nie chcesz prowadzić "za rączkę" to wskaż drogę a nie - sam próbuj. Sam to ja sobie mogę próbować z pomocą wikipedii czy gugla. I teraz to nie potrzebuje twojej pomocy byś wkleil link do tych wyszukiwarek - znam ich adres. Jeśli chcesz pomoc "pobawię sie w Morpheusha" i wskaż drogę.

send @tt||S3
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 24 lut 2015, 12:37

Zawiść.

send @tt||S3

Nie mogę dodać filmu z komórki, postarał się to zrobić na laptopie jak będę miał dostęp.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 24 lut 2015, 14:57

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aqSONpR636I[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gr-l1giZ4kw[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lZdEDqOgKlU[/youtube]

Filmy z działającym układem - brak tylko przedwzmacniacza.

Były nagrywane w okolicach grudnia
Krapi pisze:miłego budowania samemu ;)
Nie bądź ironiczny. Wklejenie tranzystora to nie sztuka. Ja nie oczekiwałem podesłania mi sposobu na zasilanie klucza BT. Szukałem wolnego wyjścia - i tu przyznaję się bez bicia - nie miałem pojęcia o wolnych D0 i D1. Ja dekadę temu konstruowałem ostatnie układy elektroniki (wtedy konstruowałem ostatnie analogowe układy), później przerwa. Chcę zrobić ciekawy wzmacniacz. Jeżeli życzysz sobie nick w oprogramowaniu - proszę bardzo nic nie stoi na przeszkodzie.

Korzystam z gotowców - co w tym złego? Ja z programowania nie mam doświadczenia (ledwo pascala liznąłem). To nie zmienia faktu że płytki (termo metodą), też będę robić swoje i też pierwszy raz w życiu - tu też czekam na przytyk ;)

To też ja nie kryję się ze swoją niewiedzą. Ja wrzuciłem program zegara z myślą że ktoś pomoże mi go rozszyfrować i zwróci uwagę gdzie zaszyfrowany jest kod do zmiany czasu za pomocą enkodera - ot tyle. A ty już że 2 zegary chcę mieć. Nie, dla mnie komplikacją w kodzie jest przycisk vs. enkoder. sam timer jakiś znajdę i może wplotę do kodu by po włączeniu działał x minut i się wyłączył. Pewnie będzie to metodą prób i błędów.

Jeżeli nie chcesz pomagać - nie pomagaj. Ale ja sie nie znam i część rzeczy trzeba mi palcem pokazać bym "zajarzył" - to nie znaczy wykonał za mnie:
Spoiler:
Kompilator przegryzł go bez bólu tylko czy to ma prawo działać?

ps. moderatorów proszę o edycję w sprawie czytelności - młody stażem na forum jestem więc nie wiem czemu mój kod wygląda nieczytelnie.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 21:42 przez Xtream, łącznie zmieniany 1 raz.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 26 lut 2015, 16:18

Chyba coś popierniczyłem i powinno to wyglądać tak (ostatnia część):

Kod: Zaznacz cały

          if (moved) {
            switch(selected) {
              case 0:
              digitalWrite(BT, LOW);
                lcd.setCursor(0,2);
                lcd.print("Tuner ");
                break;
              case 1:
              digitalWrite(BT, HIGH);
                lcd.setCursor(0,2);
                lcd.print("BT    ");
                break;
              case 2:
              digitalWrite(BT, LOW);
                lcd.setCursor(0,2);
                lcd.print("IN 1  ");
                break;
              case 3:
              digitalWrite(BT, LOW);
                lcd.setCursor(0,2);
                lcd.print("IN 2  ");
                break;
            }
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 13 kwie 2015, 22:08

Jako że nikt nie uczestniczy w tym temacie, pozwolę sobie na swoisty blog ;) taki dziwny.

Część z was pewnie pomyślała: "nie uda mu się", "poddał się" - nie. Po prostu bez rad typu szukaj w google, sam musiałem część rzeczy okiełznać. Fakt że z założeń nic póki co nie wyszło, ale za to udało się naprawić poważny błąd.
Przeglądając projekt i go montując, zauważyłem że nie działa enkoder. Impulsator zachowywał się jakby go nie był podłączany. Wraz z użytkownikiem NiklasT z innego forum rozwiązaliśmy problem. Enkoder działa.
Jako że nie mam jeszcze układu TDA (perypetie z LCD który umarł i zmartwychwstał - w końcu święta były :) ) nie mogę sprawdzić teorii o martwym przedwzmacniaczu. Ponoć ów chip nie chce działać z arduino. Nie wiem nie wypowiem się bo teraz będę zabierać się powoli za trawienie płytek, a dopiero później uruchomienie na gotowo.

Wracając do tematu enkodera:
Obrazek

Czerwona linia znika a nóżka nr2 łączona jest do GND. Dodatkowo modyfikacji uległ kod. który dostępny jest tu:
Spoiler:
Sami szukajcie zmian - to nie jest jedna linijka ;)

Błędy do poprawy:
- zegar ..........................................................//możliwość przestawienia czasu - co jest dziwne bo DS jest słabym Real Time....
- mozliwość zmiany lato/zima .......................//bayer, ale fajny
- aktywacja jednego wyjścia na arduino gdy aktywne in2 //raczej niezbędne
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 15 kwie 2015, 21:06

Testowa płytka Procesora. Proszę bo ktoś spojrzał czy nie ma ewentualnych błędów.
test.JPG
Spoiler:
A przy okazji poprawiony kod - drobne poprawki:
- zmieniono dwukropek od godziny
- po zapisaniu ustawień i po napisie saved widniała literka e na zegarze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 8 cze 2015, 12:30

Tak wiec projekcik powoli (zbyt wolno ale cóż) dobiega końca. Ostatnio dotarł do mnie cyfrowy wzmacniacz PAM8610 - ponoć ma źle opinie ale ja nią znalazłem ani negatywnych ani pozytywnych. Wzmak ma tylko, albo aż 2x10W co w moim projekcie jest jak najbardziej wskazane.

Czekam jedynie na przedwzmacniacz. Choć go jeszcze nie zamówiłem.

Mam pytanko, czy końcówkę mocy klasy D można zasilić jakimś zasilacxem impulsowym?
Sama końcówka niby bierze 2A a zasilacz znalazłem 3.15A wiec myślę że by się sprawdził przy zasoleniu wszystkiego.
IMG_20150608_101227.jpg
IMG_20150608_101229.jpg
IMG_20150608_101223.jpg

wysłane [email protected]
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 8 cze 2015, 12:30

Tak wiec projekcik powoli (zbyt wolno ale cóż) dobiega końca. Ostatnio dotarł do mnie cyfrowy wzmacniacz PAM8610 - ponoć ma źle opinie ale ja nią znalazłem ani negatywnych ani pozytywnych. Wzmak ma tylko, albo aż 2x10W co w moim projekcie jest jak najbardziej wskazane.

Czekam jedynie na przedwzmacniacz. Choć go jeszcze nie zamówiłem.

Mam pytanko, czy końcówkę mocy klasy D można zasilić jakimś zasilacxem impulsowym?
Sama końcówka niby bierze 2A a zasilacz znalazłem 3.15A wiec myślę że by się sprawdził przy zasoleniu wszystkiego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


wysłane [email protected]
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 7 paź 2015, 11:30

Od tamtego czasu nie dużo poszedłem na przód. Dużo zachodu miałem by zakupić TDA, nerwów kosztowało mnie tworzenie biblioteki eagle. Ostateczne zdecydowałem zrobić to na płytce uniwersalnej w dość egzotyczny sposób.
[img]//images.tapatalk-cdn.com/15/10/07 ... a8e815.jpg[/img]
Niestety utwierdzam się w myśli że będzie to dobry projekt. Bo nie mając pojęcia o programowaniu i mikro kontrolerach, rzuciłem się na Arduino i zamiast zacząć od prostych rzeczy jak termometr, zacząłem wygrywanie bootloaderów, tworzenia płytek metodą do tej pory mi nieznaną i wielu innych. Wszyscy dokoła winszują moja porażkę. Jednak w wolnych chwilach uczę się o programowaniu, łączeniu AGND z DGND i nie kończę porzucając projekt lecz staram się go dokończyć. Na koniec dodam kolejny napotkany problem. Okazuje się być błachy i trudny za razem - to elementy bierne. Których dostępność lokalnie jest niemożliwe. Więc znów będę musiał uzbroić się w cierpliwość i wyszukać taniego sklepu on-line gdzie za jedną wysyłką kupię je wszystkie.

ps. te ustawiane czasu mnie wykończy, z timerem też sobie nie poradziłem. Będę jeszcze próbować ale nie mam już takiego optymizmu.

wysłane [email protected]
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 28 paź 2015, 09:41

IMG_20151028_083433.jpg
Pojawiła się nową funkcja, choć jeszcze nic nie robi to jest to kwestia czasu. Mam już odpowiedni kod który muszę przerobić. Mój czas jest mocno ograniczony więc dlatego projekt rodzi się w bólach.
Zmieniłem też kompletnie wygląd zegara, niestety ten który jest w projekcie jest brzydki ale i najczytelniejszy :(
Niebawem wydam wersje 1.4 (już podzieloną na PL i EN). Liczę że uda się tam już zamieścić jakąkolwiek możliwość zmiany czasu.

wysłane [email protected]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: mgreta36 » 28 paź 2015, 11:35

Gratuluję, wytrwałości.

Trzymam "kciuki" z powaodzie projektu :)
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 16 lis 2015, 17:15

Dzięki. Przedstawiam wersję 1.4 EN.
WZM_1.4_EN.rar
Dodano obsługę klucza BT na pinie D1. Prosiłbym kolegów o sprawdzenie kodu czy zadziała prawidłowo (linie kodu 612-618 + na początku, składowe itp.).

Zmiany:
Zrezygnowano z poprawy czytelności zegara - za mało pamięci.
Przygotowano kod upTime() (time set w menu oraz struktury w kodzie, niestety w kodzie nie ma żadnej funkcji) na ustawienie czasu. Jeżeli ktoś może pomóc w rozwikłaniu problemu - będę wdzięczny.

Okres przedświąteczny nie sprzyja mojemu hobby, ale mam nadzieję że w grudniu zdążę sprawdzić czy na D1 pojawia się stan wysoki w przypadku wyboru drugiego wejścia (zasilanie klucza BT). Chyba że ktoś szybciej wychwyci jakiś błąd.

Pozdrawiam wszystkich obserwatorów ukrywających się i dzięki za maile.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: Xtream » 20 lis 2015, 09:16

Nie sprawdzałem jak działa D1 ale ale niestety "input" zawiesza się na wejściu 2. Oznacza to że działa argument in2 ale nie w taki sposób jaki bym sobie życzył. To oznacza że w tym roku mogę nie wykonać planu i jest duże prawdopodobieństwo że nie wydam w pełni działającego programu :(

Dodam że plan obejmuje działanie D1 przy przełączanie na in2. Nastaw zegara cz y timer to funkcje dodatkowe. Niestety ilość pamięci atmegi się kurczy w zastraszającym tempie. Czy jest jakaś większa atmega (ilość pamięci) z takimi samymi pianami? ?

wysłane [email protected]
stiven
Złota rączka
Posty: 1595
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Wzmacniacz cyfrowy z arduino

Post autor: stiven » 20 lis 2015, 12:03

Zawiesza się ten układ tda7439 po przełączeniu na inne wejście?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: