Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Killer1984
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2014, 22:20

Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: Killer1984 » 21 mar 2015, 22:38

Cześć,
Chciałbym spytać w jaki sposób przezywać najlepiej wartość zmiennych do aplikacji na android?
Robię inteligenty dom na podstawie arduino - będzie www, jest prawie gotowa aplikacja na android, jednak mam problem z przekazywaniem wartości zmiennych do aplikacji android, chciałbym widzieć w aplikacji czy np. jest włączone dane oświetlenie, jaka jest temperatura czy ciśnienie...
Help :-)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: razorxx100 » 21 mar 2015, 23:32

Najpierw napisz w jaki sposob masz zrobiony ten twoj serwer ;p
Wystarczy ze dane beda pod danym linkiem, w aplikacji wchodzisz na stronke, pobierasz kod zrodlowy strony i obrabiasz w programie.
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: mgreta36 » 21 mar 2015, 23:54

Looknij tu
http://majsterkowo.pl/forum/bluetooth-r ... t3366.html

Ja temperature z arduino do aplikacji android przekazuje serialem.
A wysylając na serial wartosci z androida steruje arduino.
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: razorxx100 » 22 mar 2015, 00:05

skoro chcesz zrobic to pod www to nie lepiej uzyc etherneta?
Killer1984
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2014, 22:20

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: Killer1984 » 22 mar 2015, 20:47

Dziękuję Wam za zainteresowanie :-)
Zapomniałem dodać, że chodzi mi właśnie o przekazywanie danych za pomocą ethernet, na arduino jest serwer w.w.w(muszę tak bo pojawia się komunikat, że nie mogę dodawać linków ;/ )
Jak w arduino zrobić podstronę z danymi? :-)
Tysz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 13 gru 2014, 11:53

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: Tysz » 22 mar 2015, 21:11

Też właśnie miałem podobny problem a korzystałem z tego:
https://yadi*sk/d/SNtcfTFdJJMNy pliki do appinventor aia i filmik https://www*youtube*com/watch?v=LO2gHFRAubU

Zegar w aplikacji w appinventor działa podobnie jak void loop() z tym że arduino czeka na wykonanie czegoś
a aplikacja leci zapętlona bez względu czy coś jest wykonywane czy też nie i tu jest cały pies pogrzebany bo ucina dane.

Rozwiązałem to w ten sposób że na początku pętli zegara wysyłałem do arduino cynka że własnie zegar wystartował i aby szybko wysyłał dane do aplikacji:D
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: mgreta36 » 22 mar 2015, 22:52

A te linki to sprawdzałeś ?
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Przekazywanie zmiennych do aplikacji na android

Post autor: razorxx100 » 23 mar 2015, 01:21

Kod: Zaznacz cały

if (strcmp(params, "lampka_status") == 0) {
  
  if(i ==1){
		e.print("ON");
  }
  else{
    e.print("OFF");
  }
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: