Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 20:56

Ostatecznie moje pomysły nie wydostały się nigdy po za moją głowę z powodu braku wiedzy, dlatego chciałbym zacząć od czegoś prostszego.

Wiem, że Arduino ciężko będzie zmusić/przerobić tak, żeby działało jak przełącznik (o ile w ogóle się da), dlatego pytam.

Po prostu: Co i jak zrobić, żeby zmusić Arduino do włączenia komputera ?

Co do programu to nie użyję przecież pętli if/else, bo arduino będzie szaleć...
Musi być jeszcze jakaś zależność blokująca powtarzanie się instrukcji, ale nie mam pomysłu jaka....
Wiem, że była gdzieś w regulaminie była wzmianka o tym, żeby nie wklejać bezpośrednio kodu, ale nie mam siły sprawdzać jak to było. Proszę o wyrozumiałość...
Do czasu zrestartowania monitora szeregowego po "włączeniu" blokuje się na "nadawaniu sygnału"...


int PCPin = 13;

void setup() {
pinMode(PCPin, OUTPUT);
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
if (Serial.available() > 0) {
delay (1000);
digitalWrite(PCPin, HIGH);
delay(25);
digitalWrite(PCPin, LOW);
Serial.println("PC ON/OFF");
}
else {
delay(1000);
Serial.println("NO CHANGES");
digitalWrite(PCPin, LOW);
delay(1000);
}

}



EDIT: Przy próbie połączenia BT wyskakuje, że port zajęty wtf ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 21:42

nie ma co się rzucać na siłę z ambitnymi tematami, jeśli podstawy nie są opanowane ;)
Dokładnie :D
wręcz przeciwnie - bardzo łatwo
pytanie: czym? a jak to w zasadzie nieważne, bo kod będzie wyglądał baaardzo podobnie (czy w sumie tak samo)
Więc ? Bo znajomy elektronik powiedział mi, że to bardziej skomplikowana sprawa niż mi się wcześniej wydawało ;)
jakaś zmienna, określająca kiedy i na jak długo włączyć np przekaźnik
Kminię.
pełen edytor i tagi "code"
Dzięki :)
błąd logiczny - napisałeś kod w taki sposób, że jak COKOLWIEK będzie na Serial porcie to ma "kliknąć" przycisk zasilania
Już poprawiłem (chyba, że się mylę i to nie działa tak jak myślę)...
Otóż w linijce
if (Serial.available() > 0)
Zmieniłem z > 0 na == 1.
kolejna sprawa - włączenie i WYŁĄCZENIE komputera? nie radze wyłączać komputera poprzez przycisk power, no chyba, że Ci nie zależy na komputerze ;)
Każdy tak mówi, a tak naprawdę dopóki tylko się klika, system zamyka się zwyczajnie ;)
W sumie kod masz prawie cały - dodaj tylko, że jak jest spełniony warunek dostępnych danych na Serial Porcie, to ma odczytać te dane i porównać z jakąś literką/znakiem - jak będzie zgodne to dopiero wtedy ma uruchamiac procedurę włączenia komputera - jeśli będzie niezgodne to nic nie robić
Wiesz, łapię o co chodzi, jednak o 21 już nie rozumiem dokładnie gdzie to ma być :D
Mógłbyś mi to "przykleić" w odpowiednim miejscu ?

Kolejna sprawa: na początku połączenie BT jakby chciało zacząć śmigać - błąd avrude:get_sync 10 [coś] 10 (mniej więcej), a teraz w ogóle nie łapie połączenia z BT tzn. niby się łączy, ale się nie łączy...
int PCPin = 13;
char ON;

void setup() {
pinMode(PCPin, OUTPUT);
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
if (Serial.available() == 1) {
ON = Serial.read();
if (ON = 'X') {
delay (1000);
digitalWrite(PCPin, HIGH);
delay(25);
digitalWrite(PCPin, LOW);
Serial.println("PC ON");
}
else {
delay(1000);
Serial.println("NO CHANGES");
digitalWrite(PCPin, LOW);
delay(1000);
}
}
}
Tak jak mówiłem - późna godzina = gorzej myślę...
Zostałem przy cyferkach i znowu coś zrąbałem, bo teraz czego bym nie wpisał - nie działa :D
Nieaktualne, zadziałało jak radziłeś :D, błąd w znaczkach (w wariancie z literami)...
Teraz tylko komunikacja BT i podłączenie do PC...
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 22:15

a jaki to "elektronik"? jeśli 1 rocznik w szkole zawodowej/średniej to się nie dziwię - jeśli jakiś poważniejszy (lub co gorsza pracuje w zawodzie) to dziwne podejście coś...
Stary kolega, 2-3 lata po technikum elektronicznym...
to ma wyglądać tak
Ten kod działa jeszcze gorzej... Chyba jutro rano napiszę go od nowa, bo zmęczenie pozbawia logiki :p
ale z tego co się orientuję to działa jak zwyczajny Serial - a te błędy to związane są z kompilowaniem, a nie działaniem układów
A skoro problem z kompilowaniem to... pewnei masz podłączony moduł BT w czasie wgrywania kodu? odłącz go, bo w ten sposób zakłócasz działanie Serial portu podczas wgrywania kodu
No właśnie nie :/
Ani wgrywanie kodu przez BT nie działa (avrude z "dziesiątkami"), albo wcale "Problem z wgrywaniem [...]", a przy porcie szeregowym "COM 7 is Busy" i przy podłączonym i przy rozłączonym BT na Windowsie...

Ostatnia sprawa tych opóźnień - są po to, żeby monitora szeregowego nie zaśmiecać i żeby symulowanie wciśnięcia było krótkie (ale na tyle długie, żeby PC załapał)...

P.S. iP4 nie wykrywa modułu, ktoś coś widział ktoś coś wie ?


W sumie malinka byłaby prostsza, kupujesz wszystko jak do PC, podpinasz pod USB, dodajesz tylko motorki, programik i po sprawie xd

EDIT: Pozwolę sobie edytować posty na bieżąco. Problem w tamtym kodzie był tylko taki, że zapomniałem o jednym znaku "=" w części wymuszenia porównania i zamiast "powiedzieć" arduino, że 1 to znak poprzez wzięcie ją pojedynczy w cudzysłów, "przypisałem" czemuś wartość (Bóg wie czemu...)...
Tylko co z tym połączeniem BT i iPhonem....
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: razorxx100 » 26 mar 2015, 22:26

To sie dziwie ze udalo mu sie zdac do konca..
Z elektronika nie mam nic wspolnego, ale wiem jak bardzo jest to proste.
Zacznijmy od tego ze jak wgrywasz kod to odlacz BT od arduino :)
Przekaznik w tym projekcie to zly pomysl(jest masa powodow zeby tak sadzic), najlepsze rozwiazanie to 'tranzystor', sa bardzo tanie i proste w obsludze.
Wystarczy podpiac sie pod przycisk power na plycie glownej i dzieki tranzystorowi zadzialac jak wlacznik.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 22:39

razorxx100 pisze:Zacznijmy od tego ze jak wgrywasz kod to odlacz BT od arduino :)
Zacznijmy od tego, że pisałem wcześniej, że o wszystkim pamiętałem, więc jak podłączam BT, używam zewnętrznego zasilacza...
Krapi pisze:gorzej? hmm... nie chce mi się analizować tego (choć i tak prostego) kodu
Tak jak [nie]zdążyłem edytować postu zanim go przeczytałeś, problemem było kilka znaczków :D
nie odłączyłes przypadkiem płytki jak był włączony Monitor Serialu
A nie można ? Zablokował się jakoś czy coś ?
Chociaż nie pamiętam już nawet...

To nie ma nic do rzeczy, ale lubię się chwalić pomysłami (wybaczcie, faza nowicjusza): Ogólnie taki gadżet ma być dedykowany pod smartfony...
Wchodzisz na podwórze/klatkę schodową, łączysz się i zanim wejdziesz do pokoju, PC już czeka aż się zalogujesz :D
Jak skończę, no nazwijmy to tak "projekt" to zamknę to to w jakiejś małej obudowie i zamontuję w zatoce 5.25" w obudowie :D
najlepsze rozwiazanie to 'tranzystor'
Co dokładnie masz na myśli ? Tak tak, wiem jak działa tranzystor, dlatego kminię jak to by miało funkcjonować...
Mam kilka bodajże 2N2222, może być taki tranzystor (jeśli cudzysłów znalazł się tam przypadkowo, jeśli nie "wróć do poprzedniego pytania").
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 22:44

Ściągam właśnie starsze IDE, żeby Wam podesłać kod błędu.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 26 mar 2015, 22:55

Łap pełen log błędu.
Spoiler:
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: razorxx100 » 26 mar 2015, 23:43

Nie chodzi tutaj o zasilanie, tylko o to ze jak BT jest podpiety pod arduino to nie ma mozliwosci wgrania kodu..
Taki tranzystor spokojnie wystarczy bo jest do 40V/800mA.

@Edit
Wnioskuje po poczatku bledu ze musisz zmienic sobie COM do komunikacji.
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: razorxx100 » 27 mar 2015, 08:18

Zalezy jakie ma arduino xD
Ja mam mase nano za 4 zl i kosztowaly mniej jak sama atmega xD.
BT raczej ci nie zlapie z takiej odleglosci.
Lepiej w tym wypadku uzyc enc i podczepic sie pod router z dobrym zasiegiem.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 09:25

wyłącz wszystkie Arduino IDE jakie masz odpalone (jesli masz więcej niż jeden) odłącz płytkę, odpal IDE i podłącz płytkę
wtedy port com znów jest dostepny
Robię tak zawsze, ale nigdy nie jest z powrotem "dostępny"...
faza nolife poziom ekspert :))
No ba, a jak inaczej :D
lepiej przerzucić na osobną Atmegę - szkoda arduino
Zalezy jakie ma arduino xD
Przecież Megi, ani nawet oryginalnego UNO bym do czegoś tak małego nie ładował. Klon UNO za 3 dyszki :p
Ja mam mase nano za 4 zl i kosztowaly mniej jak sama atmega xD
Na tym etapie, nano bym nie ogarnął. Trzeba jakieś dodatkowe sprzęty brać, żeby zaprogramować.
BT raczej ci nie zlapie z takiej odleglosci.
Lepiej w tym wypadku uzyc enc i podczepic sie pod router z dobrym zasiegiem.
HC-05 podobno ma do 10m zasięgu, więc już z garażu/salonu/windy/klatki schodowej by złapało :p
Mam w ogóle karty WiFi, ale to już by była wyższa szkoła jazdy no i piny nawet nieoznaczone :D
I co to ESC ?

Może wina sterowników/oprogramowania od modułu BT w PC. Tylko taka sytuacja, że ja tego oprogramowania nigdzie nie widzę do odinstalowania, jedynie sterowniki (a ich odinstalowywać nie chcemy)...
Znalazłem i odinstalowało wszystko w pizdu...
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 13:15

No właśnie chodzi o wszystko. I wgrywane i port szeregowy. Nic nie działa przez BT.
Malen
Młodszy majsterkowicz
Posty: 27
Rejestracja: 2 sty 2014, 22:47

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Malen » 27 mar 2015, 13:26

Moze skorzystaj z magicznego pakietu Wake Up / Wake On LAN. Nie bedziesz musiał używać ARDUINO.
Xtream
Majsterkowicz
Posty: 154
Rejestracja: 19 sty 2015, 13:42

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Xtream » 27 mar 2015, 14:52

A ja mam takie pytanie. Czy nie lepiej jest użyć opcji WOL w komputerze? (Wake On Lan). Jak widzę temat poruszany ale wiedzą nie zgłębiania.

Wiec na routerze przypisujemy do samego mac adresu IP adres - i po bulu. U mnie dawała na 3 komputerach i to bez problemu.

send @tt||S3
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 27 mar 2015, 16:16

A ja nie wyłączam komputer, tylko usypiam. Po włączeniu komputera od razu mam wszystko uruchomione tak jak zostawiłem przy usypianiu.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 19:27

a od kiedy to wgrywa się kod do Arduino przez BT?
Nie mam tej wersji, ale w takim razie jak sobie radzą ludzie z Ardu z wbudowanym BT, gdzie nie ma USB ?
wszystko mi to mówi... nawet wróżka potrzebuje więcej informacji
Opisz łopatologicznie co robisz i jak - nie pomijając nawet nawet najmniejszego szczegółu
Bo aktualnie to już nic nie wiem, co Ty tam kombinujesz
1. Podpinam Ardu przez USB (wcześniej odłączając piny od BT) do PC, wgrywam kod i sprawdzam czy działa, działa to odpinam.
2. Podłączam zewnętrzny zasilacz i piny od BT.
3. Podłączam sobie Ardu do PC za pomocą BT.
4. Otwieram monitor portu szeregowego, który nie odpala się, bo port "COM7" jest zajęty...
Czy nie lepiej jest użyć opcji WOL w komputerze? (Wake On Lan).
Nie, nie lepiej, nie chcę usypiać tylko włączać od 0.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 19:54

Wake On LAN działa tak samo jak przycisk POWER w komputerach z płytami głównymi standardu ATX...
Nieistotne ;)
Zostańmy przy tym, że to moja "zachcianka" ;) :p

Może to blokuje połączenie ?
if (Serial.available() == 1)
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 27 mar 2015, 20:02

Dancing_Robot pisze:

Może to blokuje połączenie ?
if (Serial.available() == 1)
Tam nie może być "== 1", musi być "> 0", to jest różnica i to duża.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 20:19

Skup się w końcu
Ty też, piszę i piszę i nikt nie rozumie...
po pierwsze: co jest pod COM7?
po drugie: w jakim celu uruchamiasz monitor portu?
1. To jest port od BT...
2. W celu wydania komendy ?
wcześniej mówiłeś, że działa - co działało i z czego wysyłałeś komunikaty?
KOD działał, z USB... Po kolei przecież było pisane --__--
Bo już nie rozumiem do czego dążysz? Najpierw problemy z kodem, potem, że "działa" a teraz nagle nic nie jest tak jak powinno i zaczynasz mieszać z odinstalowywaniem jakiś sterowników
J/w, było pisane PO KOLEI...
Najpierw problem z kodem, KOD ZADZIAŁAŁ, BT NIE ZACZĘŁO DZIAŁAĆ...
O sterownikach pisałem WCZEŚNIEJ, bo zastanawiałem się CO JEST POWODEM ZABLOKOWANIA SIĘ PORTU...

Nie mam jak sprawdzić z telefonu, bo na iPhonie 4 nie wykrywa w ogóle BT, a żadnego androida nie mam...
Czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo ja staram się pisać logicznie i spójnie w kolejności wydarzeń...
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 20:20

Odpowiedz na pytanie, które zadałem w poprzednim poście.
Jak konfigurujesz moduł bluetooth?
Nie konfiguruję bo nie mam czym ?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 20:54

no własnie też to zaczynam widzieć, że my swoje, a on swoje...
Może dlatego kolega jemu powiedział, że "to cięzka sprawa" bo wiedział na co go stać? :))
To może wyjaśnij co i jak mam napisać, ja piszę jasno...
wysłałeś komedny przez tenże monitor i arduino odebrało przez BT?
tak działało wcześniej?
Chcę właśnie zrobić tak, żeby tak się działo, bo pisałem:

-przez USB działa
-przez BT nie działa...
(lub inaczej, bo znowu nie zrozumiesz, przez USB komunikacja działa, BT nie)...
Właśnie o tym mówię - my coś piszemy i podpowiadamy, a tu nagle okazuje się, ze Ty na własną rękę zmieniasz coś w kodzie
Właśnie o tym mówię - ja piszę i staram się wykonywać co każecie, a tu nagle się okazuje, że Bóg wie jakim cudem ja coś robię wbrew temu co mówicie...
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 21:13

znów "działa" ->
Nigdy nie napisałem, że wszystko działa z BT.
Arduino podłączone przez USB do komputera i wysłaniu komendy przez monitor, to arduino odebrało literkę z portu szeregowego i wyświetliło to co powinno?
Cały czas próbuję Ci to wyjaśnić, tak....
Wyświetliło i wykonało co miało...
Chwila... czy Ty w kodzie masz tam "0" czy "1"?
0 i 1 działa tak samo, teraz mam 1.
dongle USB BT pozwala na wysyłanie w ogóle takich komend przez terminal (monitor) portu szeregowego?
bo coś mi się zdaje, że chyba nie...
A skąd ja miałem wiedzieć ? Kupiłem pierwszy lepszy za 40 zł...
jak podpinasz moduł BT do arduino?
BT/Arduino

RX/TX
TX/RX
VCC/5V
GND/GND
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 21:43

Ten moduł jest na 3,3V...
Obrazek


Właśnie nie, 3.6 - 6V...
A z resztą, na obu trzymałem po godzince i chodziły tak samo...
Po takiej emulacji (potrzebny dodatkowy program - same sterowniki i aplikacja to mało) można próbować coś odczytać w Putty...
Więc ? Co proponujesz, bo mam putty, kiedyś korzystałem, ale już nie pamiętam co i jak i i tak bym nie wiedział co robić.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 22:00

Ahahahahah, czyli wyszło na to, że wszystko działa, a ja o tym nie wiem XD
Tylko teraz skąd wziąć tel. z andkiem/zmusić iPhone'a do wykrycia modułu :/
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 22:00

No i oczywiście jak to teraz do PC podłączyć ?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 22:13

To jestem w czarnej du**...
iP nie widzi modułu, nie widział i zapewne nie zobaczy ;(
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: