Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 27 mar 2015, 22:44

1. Chcę wyłączyć komputer...
2. Chcę włączyć komputer ale nie przyciskiem POWER (jak większość ludzi) tylko za pomocą telefonu.
3. Do arduino chcę podłączyć moduł bluetooth.
4. Telefon ma Bluetooth, ale jest to Ajfon i nie ma on andka...
1. ---
2. Tak
3. Jest
4. Jest to ajfon i nie wykrywa modułu...
Podobne problemy z nim miałem wcześniej, na HTC chodziło, na iP4 nie....
1. Mam moduł bluetooth do arduino i jest on nawet na płytce z stabilizatorem, diodą sygnalizującą działanie i można go zasilić nawet 6V...
2. Nie wiem o tym jak skonfigurować moduł do podłączenia do arduino...
- moduł ma pracować jako master czy slave - nie wiem tego.
3. Mam dongla Bluetooth i zainstalowane sterowniki, ale nie wiem jak on działa i jak zobaczyć stan modułu na monitorze portu szeregowego.
1. Tak
2. Mniej więcej
3. Tak
1. Po do Ci 3 (trzy) urządzenia bloetooth?
2. Jaki ma sens wstawienie dongla BT do wyłączonego komputera?
3. Jakie to ma znaczenie jaki system operacyjny jest w telefonie, smartfonie czy komputerze?
- jaki wpływ mają systemy na obsługę łączności bluetooth?
4. Rozumiesz i czy domyślasz się dlaczego Twój telefon nie odnajduje podłączonego do zasilania modułu?
1. W PC miał służyć tylko do sprawdzenia czy moduły działają i czy Ardu prawidłowo odbiera dane.
2. Miało sens, dopóki nie dowiedziałem się, że sensu nie ma XD
3. Tak mi się zapamiętało. Zawsze było tak, że na Andku śmigało, a na iP4 nigdy :p
4. Hard lub soft, w sumie 5 (pięcio)-letni złom może nie ogarniać...
Do zdalnego włączenia komputera są dużo prostsze i dużo tańsze sposoby na realizację tego zadania.
Nie interesuje mnie to, mam niepotrzebnego klona, trzeba go gdzieś upchnąć...
Ale rozumiem, że zadanie ma walory dydaktyczne.
Niedużo ale zawsze coś.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 28 mar 2015, 00:27

MrLewerence pisze: System operacyjny telefonu nie ma najmniejszego znaczenia na działanie BT. Może to być Android, Windows, Symbian, Apple,...
No niestety nie, iPhone to taki wspaniały telefon, który posiada BT, ale może się przez niego połączyć tylko z innymi urządzeniami od Apple.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 28 mar 2015, 09:28

Do konfiguracji modułu bluetooth potrzebujesz przejściówki RS232 <-> USB.
W terminalu do wykonania masz kilka poleceń, wszystko jest w dokumentacji PDF do modułu...
Dla dongla poza sterownikami potrzebny jest program Blesoleil (w pełnej wersji - niestety płatna), albo podobny program który będzie emulował bluetooth jako port com.
Najważniejsze narzędzie to Putty.

I jeszcze jedno, bo umknęło...
Piny RX/TX pracują na napięciu 3,3V koniecznie trzeba użyć konwertera napięć albo zasilać Arduino napięciem 3,3V.
Zasilacz mam TAKI

Taka przejściówka ?

Myślałem, żeby zasilać Ardu z pinu zasilacza StandBy 5V, ale skoro mówisz, że lepiej nie to nie...
Konwertera nie da rady, najwyżej oporniki zestackować.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 28 mar 2015, 10:19

Słyszałem, że da się przeprogramować z Arduino, ale nic nie działa...
stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 28 mar 2015, 11:15

MrLewerence pisze: I jeszcze jedno, bo umknęło...
Piny RX/TX pracują na napięciu 3,3V koniecznie trzeba użyć konwertera napięć albo zasilać Arduino napięciem 3,3V.
Nie trzeba, na Botlandzie przy wszystkim, co ma 3,3V na serialu, piszą że jest wymagany konwerter. Piszą to chyba po to, żeby je kupować, ale w większości przypadków jest on niepotrzebny. W tych układach piny rx i tx tolerują napięcie 5V. Problemu z komunikacją nie ma, ponieważ jeśli chodzi o poziomy logiczne, to dla arduino napięcie od 2,8V, to już jest 1, więc 3,3V jest poprawnie interpretowane jako 1.

http://selfbuilt.net/shop/bluetooth-serial-port-module
http://forum.atnel.pl/topic5036.html
stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 28 mar 2015, 13:24

Nie wiem czy jest taka zasada, może tak było kiedyś, bo we wszystkich układach produkowanych tak było. Technologia się zmieniła i dla ułatwienia jest coś takiego możliwe. Identyczna sytuacja jest z nrf24l01 i enc28j60. Bluetootha nie używałem, ale tamte układy tak i żadnych konwerterów nie potrzebowałem, chociaż zasilane są napięciem 3,3V.
http://www.instructables.com/id/Arduino ... /?ALLSTEPS
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 28 mar 2015, 16:23

Czyli co ? Nie da rady tego modułu przeprogramować z Arduino ?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 28 mar 2015, 18:14

Zaszły zmiany.
BT jeszcze nie działa, ale podłączyłem już testowo do zasilacza.
Mój zamysł nie działał:

-podłączenie pinu wyjściowego ardu do pinu startowego zasilacza
-podłączenie uziemienia ardu do uziemienia zasilacza

W takim wypadku obwód był zamknięty i głęboko gdzieś miał to co chciało zrobić arduino.

Więc zmieniłem koncepcję. Postanowiłem zamknąć obwód, ale w inny sposób, domyślicie się z kodu :p
int PCPin = 13;
int GND = 12;
int ON;

void setup() {
pinMode(PCPin, OUTPUT);
pinMode(GND, INPUT);
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
if (Serial.available() == 1) {
ON = Serial.read();
if (ON == '1') {
delay (500);
Serial.println("TURNED ON");
digitalWrite(PCPin, HIGH);
}
else {
delay(1000);
Serial.println("TURNED OFF");
digitalWrite(PCPin, LOW);
delay(1000);
}
}
}
Czyli:

-ustawienie pinu 12 jako wejście - "pseudo-uziemienie"
-pozostawienie pinu 13 jako wyjście
-podłączenie pinu 13 do uziemienia w zasilaczu
-podłączenie pseudo-uziemienia (pin 12) do pinu startowego w zasilaczu

Przy czym zrezygnowałem z impulsu włączającego na rzecz stałego sygnału utrzymującego zasilacz włączony.

I działa to tak:

-w monitorze portu szeregowego wpisuję 1 i wysyłam do ardu
-ardu odbiera i włącza sygnał na pinie 13
-zasilacz włącza się
-po wciśnięciu dowolnego innego przycisku
-ardu odbiera i wyłącza sygnał na pinie 13
-zasilacz wyłącza się

Tylko nie wiem jak to się zachowa w połączeniu z płytą główną, czy mogę wrócić do impulsu i ona będzie dalej podtrzymywać zasilacz włączony czy może zostawić jak jest i nie będzie to kolidowało ze sobą ???
stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 28 mar 2015, 19:25

W komputerze wciskasz na chwilę przycisk, żeby włączyć komputer. Jeśli go wciśniesz i przytrzymasz, to po jakimś czasie komputer się wyłączy, więc to musi być chwilowy impuls.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 28 mar 2015, 20:06

OK, w takim razie ustawię to, podłączę, przetestuję czy śmiga, jak śmiga to zajmę się BT.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 00:37

Podłączyłem w ten sam sposób do mobo co do zasilacza, na USB-ku działa.
Teraz tylko skonfigurować BT i śmigamy :D

Nie chcieliście mi powiedzieć to sam wykombinowałem połączenie :p
Tylko teraz powiedzcie jak ten moduł przeprogramować, bo przez ardu nie działa, a żadnych konkretów poza kabelkiem nie dostałem.
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: razorxx100 » 29 mar 2015, 01:21

Masz przynajmniej apke napisana do tego?
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: macin » 29 mar 2015, 01:38

Zrobienie apki w tym wypadku nie stanowi problemu. Można skorzystać z pomocy tej strony.
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: razorxx100 » 29 mar 2015, 11:11

macin pisze:Zrobienie apki w tym wypadku nie stanowi problemu. Można skorzystać z pomocy tej strony.
To ja nie wiedzialem ze na tej stronie mozna robic apki na iPhona.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 12:16

Zrobienie apki w tym wypadku nie stanowi problemu. Można skorzystać z pomocy tej strony.
Przecież to jest na androida -_-
Masz przynajmniej apke napisana do tego?
Jest dużo gotowych apek tylko do wysyłania jakichś pojedynczych sygnałów do ardu.
A z resztą to najmniejszy problem.
Moduły (oba, które mam) nie chcą wejść w tryb AT.................... fak...........

Znowu tłumaczyć co robię czy wystarczy Wam link do tutoriala ?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 12:26

Dobra,
Zrobiłem jak tu: majsterkowo.pl/forum/post21737.html bo mam to samo, ale nadal nie działa...
Ardu nie zwraca "OK".

Krapi czy jak ci tam:

-If you don't see an "OK" check your wiring.
http://www.instructables.com/id/Modify- ... mand-Mode/
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 13:07

weź usiądź w końcu i zainteresuj się tematem, a nie wszystko robisz "na głupa"
Czyli powiadasz, że kilkugodzinne szukanie rozwiązania i próbowanie wszystkiego jest na głupa ?
własnie "tak mi tam" (miło, że nawet nie chce Ci się sprawdzić mojego nicku ;) )
Nie ma sprawy.

Zrobiłem jak było w poradniku, nie działa.
Jakby coś się stało, ale jednak nie do końca...
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 21:55

Masz konwerter USB RS-232?
Pytałem stronę temu czy to jest TO
Bo jak tak to mam skąd wziąć...
Masz Putty? Umiesz je obsłużyć?
Do tego dużej wiedzy nie potrzeba...
Bez konfiguracji modułu nic nie zrobisz...
Cały czas próbuję to zrobić...
Z Arduino nie zaprogramujesz modułu BT. Koniec.
Trzeba było tak od razu, a nie dyskusja:
gdzie chcesz mieć komunikat "OK"? skoro komunikujesz się z BT przez Serial sprzętowy to w Monitorze nie ujrzysz odpowiedzi (bo przecież jesteś połączony z modułem BT)
A jeśli korzystasz z Softowego Seriala to sobie musisz sam "przerzucić" dane na sprzętowego Seriala, by wyświetliło w Monitorze...
itd. itd. itd....
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 29 mar 2015, 23:26

analizując cały ten wątek - zdecydowanie tak - bo co chwile cos sam kombinujesz, nie zważając na to co ludzie mówią (a w zasadzie piszą) jak np zmienianie na własną rękę wartości w "serial.available()" czy podłączenie układu do komputera -> może to nie było robienie na głupa i było z góry przemyślane?
Jakoś dobrze wyszedłem na tym, że z zasilaczem zacząłem kombinować sam bez Was.
W dodatku człowiek nauczy się więcej łącząc wskazówki innych, za które (nie widać) jestem wdzięczny z własną rozkminą.
jak robiłes tak jak w poradniku tak samo jak korzystałeś z porad w tym temacie - to pewnie masz coś nie tak
bo już takich co "robili wszystko wg tutoriala" znałem z dekadę temu - a po czasie wychodziło, że pomijali punkty z listy, bo "ja myślałem, ze to niepotrzebne..."
O nie nie, ze świata PC-tów (w sumie coś jak klocków lego) doskonale wiem, że niczego nie można (chociaż nie zawsze) pomijać.
- aktualny wgrany kod
- pokazujesz połączenia
@TUTORIAL, wszystko dokładnie według niego
- mówisz DOKŁADNIE i KONKRETNIE co się dzieje
Więc tak:
-Olałem "okejkę" i wpisałem wszystkie komendy po kolei jak w tutorialu.
-żeby sprawdzić czy coś się zmieniło, spróbowałem podłączyć się z PC do modułu
-paczę - nazwa dalej HC-05, może jak się podłączę to wyświetli się prawidłowa, ale nie
-wpisuję nowy kod (PIN) - nie działa, wpisuję stary - łączy się, ale:
-łączy się wolniej, więc jakby coś się zmieniło, ale nie wiadomo co, dlaczego i dlaczego nic więcej...

Jutro połażę po mieście w poszukiwaniu kabla/wezmę od znajomego z pracy/zamówię na allegro.
a to niby dlaczego?
To już Wy dyskutujcie, ja tylko słucham :p
mgreta36
Majsterkowicz
Posty: 115
Rejestracja: 11 mar 2014, 22:20

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: mgreta36 » 29 mar 2015, 23:45

Co do trybu AT...
Połącz moduł HC-05 z Arduino - odwrotnie - zmien TX i RX
Moj moduł normalnie pracuje TX-RX /RX-TX a do trybu AT podłączam TX-TX/RX-RX.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 30 mar 2015, 14:36

a co ze znakami końca linii? nie patrzyłem w tutorial teraz, ale zobacz jak sprawa wygląda ze znakiem końca linii i bez tego znaku (w monitorze chyba wiesz gdzie się to zmienia?)
Chyba nie było o tym wzmianki.
czyli moduł rozsyła swoją nazwę - przynajmniej wiadomo, że moduł w ogóle działa
Cały czas działa.
tutaj rozumiem, ze na kompie wpisywałeś w celu połączenia się
Tak
jakiego kabla?
No ten USB >>> RS232, czy ten konwerter co to jest samą płytką z pinami i usbkiem ? Pytałem...
wrzuć na arduino kod z tutoriala - postaraj się ustawiać różne predkości połączenia i sprawdzać czy moduł odpowie
to samo tyczy się ze sprawdzeniem ze znakiem końca linii i bez
w pierwszej kolejności postaraj się tylko zmienić nazwę - nie przestawiaj innych ustawień, by nie pogubić się w nich (przy dalszej konfiguracji)
a tak jeszcze spytam - sprawdzałeś podłączenie przewodów odwrotnie? mówię tylko o tx i rx - może te moduły mają odwrotne oznaczenie? (przy przejściówce TTL PL2303 jaką posiadam mam właśnie odwrotnie oznaczone)
Jeszcze pokminię, ale konwerter zamówiony :p
Przewody próbowałem tak i tak.
Zakończenia i baud-rate nie, więc zrobię to jak wrócę do domu.
stiven
Złota rączka
Posty: 1592
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 30 mar 2015, 15:40

MrLewerence pisze:Dobra, ja tego chyba nie wytłumaczę lepiej niż ten gość:
https://www.youtube.com/watch?v=M782U0pYqHE
W 25 do 30 minuty mówi w tym filmiku, że nie można konfigurować z mikroprocesora, bo nie, bo jest kruczek z wysyłaniem komend AT, a w ogóle przejściówka rs232 to jest podstawowa rzecz dla kogoś, kto się zajmuje mikrokontrolerami, tak jak dla krawcowej nożyczki.
W 50 do 55 mówi co to za kruczek, chodzi o to, że każdy znak wysyłany w komendzie AT musi być w odstępie około 20 lub 40ms w zależności czy jest wyłączone echo czy nie. No i wysyłanie komend z mikroprocesora nie w celu konfiguracji, tylko w celu połączenia się z innymi urządzeniami, kiedy BT jest skonfigurowany jako master.

Ten tutorial, do którego linka podał Dancing_Robot, to nie jest wysyłanie komend konfigurujących z mikrokontrolera, tylko mikrokontroler robi za przejściówkę rs232
http://www.instructables.com/id/Modify- ... /?ALLSTEPS

@Dancing_Robot
Masz arduino leonardo?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 30 mar 2015, 15:54

Masz arduino leonardo?
Pisałem (chyba), że UNO :p
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 30 mar 2015, 23:10

Dam znać jak przyjdzie Rs232.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 09:37

Obrazek

A konwertera jak nie było tak nie ma....
Doręczyli albo sąsiadom (którzy ukradli), albo błąd w systemie, albo ustawione, żeby nie doręczać, bo się "paczkowozom" nie chce.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: