Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 12:44

OK, konwerter przyszedł. Miałem już iść na pocztę się zapytać o co chodzi i jak wychodziłem to przyszedł kurier pocztowy.
OK, teraz RX-TX/TX-RX czy TX-TX/RX-RX ?
I mam nie widzieć komend ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 13:00

Jednak wszystko robisz bez zrozumienia. Komendy będziesz wiedzieć, chyba, że wyłączysz echo, ale na razie nie masz po co to robić, najpierw ustaw wszystko inne.
Połączenie na krzyż, tx-rx, rx-tx.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 13:37

Podłączone.
3.3V-VCC
GND-GND
RX-TX
TX-RX

AT - brak OK i widocznych znaków (fabrycznie).
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 13:54

ATQ1włącza odpowiedzi, jeśli są wyłączone. Jeśli dalej nie będzie odpowiedzi na komendy, to próbuj na różnych szybkościach transmisji (nie chodzi o to, żebyś wysłał komendę zmieniającą prędkość, tylko żeby inną ustawić w programie na komputerze, może na którejś prędkości załapie).
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 14:14

Sprawdziłem prędkości:

-2400
-4800
-9600
-19200
-38400
-57600
-115200
Nic
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 14:20

Przy każdej prędkości widzisz treść komendy? Wysyłasz przy każdej tą komendę ATQ1? Może ktoś inny coś jeszcze wymyśli, ale to wygląda na to, że chyba ten moduł jest uszkodzony.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 14:30

Nie, przy żadnej prędkości nie widać komendy, przy każdej atq1 jest.
Czyli co ? Bo żaden z 3 modułów nie działa ;_;
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 14:34

Chyba będzie trzeba wszystkie zwrócić i zamówić sobie BTM-a 222 ;_;
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 14:45

A gnd przejściówki masz połączone do gnd arduino?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 14:48

To jak to w końcu, do Arduino czy do komputera ?
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 14:54

Jaką masz tą przejściówkę? Zawsze przejściówka musi być połączona z urządzeniem przez rx tx i gnd.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 14:58

A jak pytałem to nikt nie zwracał uwagi...
Przejściówkę podłączyłem do modułu BT i USB komputera jak wyżej napisałem:

VCC/3.3 V
TX/RX
RX/TX
GND/GND

Obrazek
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 15:19

Okej, ja zamieszałem, ta przejściówka jest dobra i połączenie też. Ja miałem inną przejściówkę i ją trzeba było zasilać z arduino na przykład.

//

Czyli jak wysyłasz komendy, to w komputerze też ich nie widać po wysłaniu?

Zrób coś takiego, że w przejściówce łączysz ze sobą rx z tx (i nic więcej), wtedy testujesz działanie przejściówki, obojętnie przy jakiej szybkości, wysyłasz cokolwiek i to powinno się pokazać w programie na komputerze jako odebrane.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 15:20

Ale masakra z tym jakaś jest.
W końcu poszło na 38400 (za drugim razem) i nagle zaczęło walić errorami:
ERROR: (0)
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 15:26

No to przejściówka działa, połączenie jest dobre. Tylko teraz trudno powiedzieć czemu są errory. Same się pojawiają, czy jak wysyłasz komendy?
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 15:27

Jest "głucho":.
Wpisuję "ATE0" i nagle zaczyna się nieskończona pętla wyświetlania "ERROR: (0)".
W sekundę cała konsola zawalona błędami.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 15:32

ATE0 na razie nie potrzeba, spróbuj AT+ORGL, to jest przywrócenie ustawień fabrycznych.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 15:37

Po zatwierdzeniu samego "AT" pokazały się "okejki".
Po wpisaniu AT+ORGL nic się nie zmieniło, wpiszę jakąkolwiek komendę po za AT czy AT+ORGL (OK) i tak pokazuje się ERROR.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 15:50

OK, zaczęło zatwierdzać wszystko o_O
Zatwierdziło wszystkie wpisane:

AT
AT+ORGL
AT+NAME=<nazwa>
AT+PSWD=<hasło>

Jednak nazwy nie zmieniło ;_;

Nie rozumiem, jakby moduł musiał się rozchodzić :o
Przyjmuje wszystko i działa, nazwa zmieniona :o
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 15:54

Może trzeba zresetować? Odłączyć na chwilę od zasilania.
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 15:57

No to dobrze.
Masz prędkość 38400 więc w programie na arduino musi być Serial.begin(38400).
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 16:22

Ostatnia kwestia.
Zarówno moduł jak i Arduino reagują już z BT.
I REAGUJĄ Z DONGLA BT, tak z tego RANDOMOWEGO za 40 zł :p
Tylko teraz zwiększyć prędkość:

Param2:stop bit:
0----1 bit
1----2 bits
Param3: parity bit

AT+UART=115200,?,?

Jakie parametry będą najlepsze pod switcha ? :D
stiven
Złota rączka
Posty: 1594
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: stiven » 2 kwie 2015, 16:41

A czemu chcesz zwiększać prędkość?

Ta prędkość jest okej, mogłaby być nawet mniejsza. Jeśli masz jakieś opóźnienia, to nie przez zbyt niską prędkość, tylko przez niewłaściwy program.
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 16:57

Wszystko działa, dzięki wszystkim. :D
Program działa prawidłowo.
Nie wiem czemu chciałem zwiększać prędkość :p

Teraz tylko czekać, aż przyjdzie nowy szmartfołn, który ten szit wykryje :p
Łyso Ci Krapi ? Bo mam wrażenie, że specjalnie wprowadzałeś mnie w błąd ;)
Bo na donglu działa zarówno monitor portu szeregowego jak i Putty, wystarczyło uruchomić oba jako admin, HA!

I 100 post zakończył w sumie sprawę.
Największe podziękowania dla stivena :)
Dancing_Robot
Majsterkowicz
Posty: 81
Rejestracja: 1 mar 2015, 18:46

Re: Włączanie PC za pomocą BT i Arduino

Post autor: Dancing_Robot » 2 kwie 2015, 19:46

gdybyś się nie "wygadał" przez przypadek, że taką komendę wysyłasz to nikt by o tym nie wiedział - i kolejne 2 strony zawalone postami
Czy ja dobrze rozumiem, Tobie się wydaje, że to przez komendę zmiany prędkości coś się spierniczyło, tfu, czy Tobie się wydaje, że ja takową wcześniej wydałem ?
Mam mindfuck, bo teraz ja nie rozumiem o co Ci chodzi.
Człowiek się tu męczy z niekumatym gościem, by coś jemu w ogóle ruszyło, a ten jeszcze z takimi tekstami heh
SŁUCHAM? no ok... skoro tak twierdzisz to "papa" - i ode mnie pomocy już nie dostaniesz :)
Poza tym... nie mów hop - i tak jeszcze tu zawitasz w TEJ sprawie...
Chciałbyś...
A jak tak się męczysz "dla ludzi" to po prostu nie pomagaj, miej spokój, zajmij się sobą, na pewno masz dużo ciekawych rzeczy do roboty.
Podziwiam go za tę wytrzymałość :)
Nie nie nie, podziwiam Ciebie, że skoro tak Cię męczy pomaganie innym, jeszcze tu jesteś.

Mówiłem 3-4 strony temu, że będę kombinował, a ten się czepia, lol
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: