CNC shield v3.0 sterowanie silnikiem

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
mowgli
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 10 lut 2015, 13:25

CNC shield v3.0 sterowanie silnikiem

Post autor: mowgli » 9 cze 2015, 10:58

Witam,
Mam problem z "poruszeniem" silników krokowych. Posiadam CNC shield v3.0 do arduino UNO, stepsticki A4988 i silniki:
allegro.pl/zestaw-5-x-silnik-krokowy-nema-17-oki-reprap-3d-i5378503730.html
Do shielda jest podłączone zasilanie z 12V z przerobionego zasilacza komputerowego. Na arduino wrzucona jest boblioteka GRBL 0.8c
Podłączyłem na razie silnik X i po wysłaniu sygnału do silnika przez universal gcode sender, w silniku słychać jak by przeskakiwał o jeden krok natomiast silnik nie wykonuje ruchu. Czym może to być spowodowane?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: CNC shield v3.0 sterowanie silnikiem

Post autor: zelek93 » 9 cze 2015, 19:57

Cześć, na wstępie muszę Cię przestrzec przed zakupem używanych silników krokowych w tych cenach. Jest kilku sprzedawców z allegro które mają lepsze silniki z bardziej przystępnymi cenami

Co do problemu, powiedz czy dobrze sprowałeś kable od cewki i podłączyłeś do sterownika? Po drugie sterownik wymaga ustawienia prądu dla cewki. Ustawiłeś odpowiedni prąd?

Pozdrawiam
mowgli
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 10 lut 2015, 13:25

Re: CNC shield v3.0 sterowanie silnikiem

Post autor: mowgli » 9 cze 2015, 23:10

zelek93 pisze:powiedz czy dobrze sprowałeś kable od cewki i podłączyłeś do sterownika?
Wydaje mi się, że są prawidłowo podłączone.
zelek93 pisze:Po drugie sterownik wymaga ustawienia prądu dla cewki. Ustawiłeś odpowiedni prąd?
W jaki sposób to zrobić?
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: CNC shield v3.0 sterowanie silnikiem

Post autor: zelek93 » 10 cze 2015, 20:20

Mierzysz napięcie między potencjometrem a masą. Ustawiasz napięcie wyliczone wg wzoru który można znaleźć z pomocą google.

Małą podpowiedzią jest to że musisz zidentyfikować jaki masz sterownik czy pololu czy stepstick bo od tego zależy współczynnik we wzorze.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: