Sterownik pieca Vaillant

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Sterownik pieca Vaillant

Post autor: noose » 18 paź 2012, 14:25

Witam,
To mój pierwszy post na forum:-) Więc witam wszystkich :-)

Generalnie chciałbym zrobić sterownik do pieca Vaillant (aktualnie mam http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ jednakże nie spełnia moich oczekiwań). Arduino do mnie leci, z oprogramowaniem raczej dam sobie radę - bardziej pytanie jak odpalić ogrzewanie na piecu?;-)
W instrukcji napisali
Zaciski przewodów znajdują się na tylnej ściance
regulatora. Są to trzy końcówki oznaczone
odpowiednio: NO, COM i NC. Jest to typowy
jednobiegunowy przekaźnik dwustanowy. W
większości przypadków zacisk NC nie jest
wykorzystywany.
Wystarczy "zewrzeć" NO i COM? Czy co mam zrobić?
Generalnie plan jest taki:
- 5 czujników temperatury - bezprzewodowe (2 pokoje, kuchnia, łazienka i jeden na dworzu), czyli atmegi + nrf24l01 + ds18b20,
- 1 czujnik temperatury przy samym arduino,
- Arduino (+ nrf24l01) które będzie odczytywać temperaturę i odpalać bądź wyłączać piec gazowy.

Z elektroniką nie jestem za bardzo zaznajomiony (dopiero będę się uczył), za to z programowaniem jak najbardziej, więc pewnie będę się Was pytał o to jak coś podłączyć itp:-)
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam,
Paweł

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: Marhef » 18 paź 2012, 14:31

Oznaczenia te znaczą: NO - normalnie otwarty, NC - normalnie zwarty, COM - wspólny. Działa to w ten sposób, że zwarte są styki COM i NC. Włączenie pieca powoduje rozwarcie tych dwóch i zwarcie COM i NO.

Chcesz zmienić ten sterownik na arduino?
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: noose » 18 paź 2012, 14:36

Tak, chcę zmienić na arduino. Zły pomysł?;-)

Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Czyli wystarczy w sumie, że zakupię takie coś http://allegro.pl/modul-przekaznika-1ka ... 38392.html i po podłączeniu powinno chodzić? :-]
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: Marhef » 18 paź 2012, 15:35

Nie, pomysł dobry. Nie doczytałem ;)

Ten moduł wystarczy. Zadziała, jeśli dobrze zaprogramujesz
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: noose » 18 paź 2012, 16:21

Pewnie chwila minie zanim się wezmę za to a tym bardziej zanim podepnę arduino pod piec ;-) Wiadomości cenne - dzięki wielkie. Jak zacznę coś robić to będę się chwalił jak projekt idzie :)
toszt
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2012, 12:05

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: toszt » 20 lis 2012, 15:12

noose pisze:Pewnie chwila minie zanim się wezmę za to a tym bardziej zanim podepnę arduino pod piec ;-) Wiadomości cenne - dzięki wielkie. Jak zacznę coś robić to będę się chwalił jak projekt idzie :)
noose, zrobiłeś już jakieś eksperymenty? Ciekami mnie jak to wygląda z komunikacją między Arduino + nrf24l01? Zainspirowałeś mnie tymi dingsami z antenką ;) Kupowałeś jakieś markowe, czy noname z ebaya?
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: noose » 5 mar 2013, 12:59

Na razie nic nie robiłem - czekam aż mi przyjdą atmegi i wtedy spróbuję spiąć nrf z ethernetem. Dam znać co i jak - na razie nie miałem czasu na zabawę :-(
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: westman » 23 mar 2013, 03:35

Cześć Noose,

jak tam prace? też mam taki zestaw i chętnie bym wykorzystał twój pomysł..


Ja dodatkowo mam pytanie:
Mam ATmege8A-PU + nRF24L01 powiedzcie mi, jak to jest z tym kwarcem.. na nRF jest kwarc 16 Mhz, czy ja muszę także do ATmegi połączyć taki kwarc? Czy może to bez problemu działać (także programować) bez niego?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: Maxik » 23 mar 2013, 13:52

Kwarc na nRF24L01 nie ma nic wspólnego z kwarcem mikrokontrolera. Zasadniczo AVRy mają wewnętrzne rezonatory, ale mniej dokładne od standardowych zewnętrznych, więc jeśli zależy Ci na precyzyjniejszym odmierzaniu czasu to podłącz kwarc.
noose
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2012, 14:15

Re: Sterownik pieca Vaillant

Post autor: noose » 25 mar 2013, 17:59

Na razie pochłonął mnie inny projekt (ethernet + 4 cyfrowy wyświetlacz segmentowy), ale już mam wszystkie części i po tym zacznę robić najpierw termometry bezprzewodowe + "centralkę".
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: