Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: krzxsiek » 25 paź 2015, 09:41

Witajcie, mam kilka sztuk takich oto podróbek Arduino PRO MINI na 5V.
promini5v.jpg
Kupiłem je tylko dlatego że były bardzo tanie a wersje na 3.3V są droższe.

Dlatego teraz mam problem i pytanie do Was... czy można zasilić je 3.3V przez odcięcie czy też usunięcie regulatora na płytce i podłączenie LM1117 3.3V bezpośrednio pod VCC?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: Artur997 » 25 paź 2015, 12:01

Powinno się dać, ta ATmega ma zasilanie od 1,8V
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: krzxsiek » 25 paź 2015, 19:09

Amega328 przy zasilaniu ~3.3V w tych pro mini działają na 8MHz, więc jeśli tylko wymienisz stabilizator, ale nie zmienisz taktowania to może pro mini w ogóle nie ruszyć (za małe napięcie) lub działać niestabilnie
Domyślam się dlatego "fusy" zmieniłem na wewnętrzny oscylator 8MHz. A jakieś dodatkowe opcje trzeba zmienić jeszcze? BOD (BODLEVEL czy coś takiego) np.? Ja to w sumie jedynie co się znam to trochę na zmianie taktowania dlatego pytam :D

A ten stabilizator to muszę wymontowywać czy wystarczy podłączyć się pod VCC? Bo z tego co się dowiedziałem to tylko RAW idzie pod stabilizator.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: krzxsiek » 25 paź 2015, 19:39

spoko ;) ogólnie to nie wiem czy teraz będę kminił z tym zasilaniem 3.3V bo uświadomiłem sobie że oprócz karty SD w tym projekcie który robię to przecież mam jeszcze moduł z przekaźnikiem a tu już 3.3V to za mało :(
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: krzxsiek » 29 paź 2015, 11:23

Znalazłem w tym filmiku https://youtu.be/RaYZxqUTNWU?t=11m54s fragment o zasilaniu 3.3V 5V-oltowego Arduino Pro Mini. Czyli bez problemu podłączamy pod VCC zasilanie 3.3V :)

Tak jak na tym obrazku
51eec3b1ce395f4b4b000000.png
A więc tak...

1. Programujemy nasze Arduino pod zasilaniem 5V zmieniając przy tym taktowanie z 16 na 8MHz (ja używam do tego USBasp'a)
2. odłączamy programator i już go więcej nie podłączamy (chyba że obsługuje napięcie 3.3V)
3. podłączamy zasilanie 3.3V (np. regulator LM1117 3.3V na oddzielnej płytce)
i wszystko powinno hulać :)

BOD nie trzeba zmieniać bo jak się dowiedziałem to się przydaje przy niższym zasilaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mghjaatgkktuejdj
Majsterkowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 lut 2016, 16:35

Re: Arduino PRO MINI 5V (przeróbka na 3.3V) da się?

Post autor: mghjaatgkktuejdj » 28 sty 2017, 21:55

Krapi pisze:
czy można zasilić je 3.3V przez odcięcie czy też usunięcie regulatora na płytce i podłączenie LM1117 3.3V bezpośrednio pod VCC?
Powinno się dać, ta ATmega ma zasilanie od 1,8V
to, że działają Atmegi od 1.8V nie oznacza, ze takie PRO mini zadziała, a czemu? a no temu, ze przy obniżonym zasilaniu musi być mniejsze taktowanie mikrokontrolera
Amega328 przy zasilaniu ~3.3V w tych pro mini działają na 8MHz, więc jeśli tylko wymienisz stabilizator, ale nie zmienisz taktowania to może pro mini w ogóle nie ruszyć (za małe napięcie) lub działać niestabilnie
Witam!

Specyfikacja atmegi 328p podaje, że przy taktowaniu 8 MHz jej minimalne zasilanie powinno wynosić 2.7V.

Pytanie?

Czy można arduino pro mini 328 3.3V 8 MHz zasilić przez VCC (z pominięciem regulatora) z ogniwa 18650 napięciem malejącym od 4.2V do 3.7V ?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: