Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: michal123123 » 20 gru 2015, 15:33

Witam
Mam pytanie czy da się przerobić mój poniższy kod, który ma na stałe zaprogramowany warunek włączenia wiatraka na 50% w taki sposób, żeby tą wartość podawać za każdym razem inną z klawiatury membranowej i z poziomu menu na LCD? I jeśli się da to bardzo bym prosił o jakieś wskazówki.

Kod: Zaznacz cały

#include <idDHT11.h>

int idDHT11pin = 1;       
int idDHT11intNumber = 3;  

void dht11_wrapper();
idDHT11 DHT11(idDHT11pin,idDHT11intNumber,dht11_wrapper);

float humidity;


                                         
void setup()
{
  
   Serial.begin(9600);
}
   
void dht11_wrapper() {
  DHT11.isrCallback();
}
  
float wilgotnosc;
void loop()
{
 int result = DHT11.acquireAndWait();
   Serial.print("Humidity (%): ");
  Serial.println(DHT11.getHumidity(), 2);
  wilgotnosc=DHT11.getHumidity();
 
   
 delay(2000);
 
     if(wilgotnosc > 50) digitalWrite(13, HIGH);
     else digitalWrite(13, LOW);
 
 
 

}

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kazzik87
Starszy majsterkowicz
Posty: 440
Rejestracja: 14 lip 2014, 21:54
Lokalizacja: Lublin

Re: Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: kazzik87 » 20 gru 2015, 22:43

A że tak spytam, pokaż mi to ustawienie wiatraka na 50%?
---
Jeżeli pomogłem to kliknij "Pomógł".
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: stiven » 20 gru 2015, 23:24

No tak napisane, że nie wiadomo o co chodzi, no ale w kodzie widać, że wentylator się włącza jak jest wilgotność przynajmniej 50% i na pewno chodzi o zmianę tej wartości, przy której włączy się wentylator.

michal123123, następnym razem pisz, tak, żeby było wiadomo o co chodzi i nie trzeba było się domyślać, a jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, to tak, można to zrobić, a wskazówka - naucz się osobno korzystać z wyświetlacza lcd, z klawiatury membranowej, spróbuj potem w jednym programie zapisać jakąś wartość z klawiatury do zmiennej w programie, wyświetlić ją na wyświetlaczu i tak stopniowo możesz dojść do rozwiązania.
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: michal123123 » 20 gru 2015, 23:58

Czy robił ktoś i może się pochwalić konkretnym zadaniem z pobieraniem danych z klawiatury i umieszczeniem ich w warunku w kodzie?
crobe
Majsterkowicz
Posty: 114
Rejestracja: 14 gru 2015, 17:56
Lokalizacja: Brzozów
Kontakt:

Re: Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: crobe » 1 sty 2016, 21:20

Osobiście zbudowałem już sterownik z "zaawansowanym" menu ale klawiatury membranowej raczej używał nie będę w takich konstrukcjach.
Używam klawiatury z 4 przycisków i 4 rezystorów.
I tobie tez polecam zapoznać się z tym rozwiązaniem.
razorxx100
Starszy majsterkowicz
Posty: 329
Rejestracja: 1 sie 2014, 22:57

Re: Podawanie warunku włączenia wentylatora z klawiatury

Post autor: razorxx100 » 2 sty 2016, 00:08

Skoro tak mu radzisz to moze napisz czemu, bo wedlug mnie do takiego menu wystarczy tylko jedna rzecz, a konkretnie encoder wieloobrotowy z przyciskiem.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: