wgranie bootloadera

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 21:06

Witam. Mam problem. Mam arduino UNO R3 z atmegą 328p-pu która jest bez bootloadera. Czy da się jakos wgrac bootloader za pomocą programatora USBASP? szukalem w necie i nie moge zalezc takiego przypadku, prosze o pomoc

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 21:32

Ja bym powiedział, że to standardowy przypadek. Podłączasz usbasp do odpowiednich pinów, albo do złącza icsp przewodami lub przez przejściówkę. Potem ustawiasz w arduino ide programator na usbasp, płytkę na arduino uno i wgrywasz bootloader. Jeśli jest to świeża atmega ze sklepu i nie ma ustawionego taktowania na wyższe, to trzeba w usbasp na czas wgrywania bootloadera założyć zworkę slow/jp3.

http://www.rogerclark.net/wp-content/up ... rduino.jpg
http://tutorial.cytron.com.my/wp-conten ... ction1.bmp
http://waihung.net/wp-content/uploads/2 ... ng_uno.jpg

http://i1183.photobucket.com/albums/x46 ... Visual.jpg
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 21:42

dostalem teraz błąd:
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Błąd przy wgrywaniu bootloadera.


wszystko zrobiłem tak jak opisałeś .
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 21:45

To jest świeża atmega, czy już coś próbowałeś wgrać do niej?
Tą zworkę masz założoną? GND weż to, które jest na samym brzegu wtyczki, to najdalej od 5V.
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 21:47

świeża, to znaczy na początku próbowałem wgrać na nią jakiś program żeby zobaczyć, czy moze ma ten bootloader. zmieniałem zworke i ciągle to samo. :(
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 21:49

No i to był własnie błąd, że wgrałeś program zanim bootloader.
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 21:52

czyli co teraz można zrobić? próbowałem z drugą atmega którą mam w zapasie, ten sam problem, ale nie dam sobie glowy uciąć czy na niej tez nie próbowalem kiedys czegos wgrac :(
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 21:56

A próbowałeś wgrać program przez usbasp czy przez kabel usb?
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 21:56

przez kabel usb.
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 22:01

A to dobrze, to nic się nie stało, myślałem, że przez usbasp. Sprawdź połączenia, bo to łatwo można się pomylić. Zasilanie dajesz też z usb, czy z samego usbasp. Możesz spróbować jedną i drugą możliwość. Jak nie podłączasz kabla usb, to święci się dioda zasilania w arduino?
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 22:04

połączenia mam zgodnie z pierwszym obrazkiem jakim mi wyslales. po podlaczeniu zasilania z usbasp dioda w arduino zaświeciła się.
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 4 mar 2016, 22:07

Ten błąd oznacza brak komunikacji z atmegą. No coś musi być nie tak.
mateusz577
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2016, 21:03

Re: wgranie bootloadera

Post autor: mateusz577 » 4 mar 2016, 22:26

może mam programator zepsuty, nie wiem. trzy razy od nowa łączyłem i nic..
jar800v
Młodszy majsterkowicz
Posty: 39
Rejestracja: 2 lut 2015, 11:09

Re: wgranie bootloadera

Post autor: jar800v » 5 mar 2016, 10:31

A spróbuj podłączyć ao atmegi kwarc 16 mhz bo jak klikniesz wgraj bootloader to najpierw fusebity zmienią taktowanie na zewnętrzne (jeśli nie modyfikowałeś pliku boards.txt) i dopiero potem jest wgrywany plik .hex bootloadera więc prawdopodobnie jak podłączysz kwarc atmega ruszy i będziesz mógł go wgrać
stiven
Złota rączka
Posty: 1581
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: wgranie bootloadera

Post autor: stiven » 5 mar 2016, 10:40

On to robi na płytce arduino, więc kwarc jest.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: