Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 7 gru 2012, 00:17

Chciałbym wykonać czujnik otwartych drzwi (czyli coś w stylu czujnika zakładanego na okna do alarmu) oraz czujnik, który będzie informował arduino czy użądzenie podłączone pod przekaźnik jest włączone.

1. Mam w domu komórę, do której prowadzą całkowicie zabudowane drzwi (brak otworów, okienek). Zdarza się, że domownicy zapominają wyłączyć w niej światło. Oczywiście można w drzwiach wywiercić otwory, przez które widać będzie, że światło się pali. Ja jednak pomyślałem, że zrobię włącznik "lodówkowy", który włączy światło po otwarciu drzwi i wyłączy po zamknięciu. Czy do budowy takiego czujnika wystarczy kontaktron i magnes? Czy może lepiej przejść się do sklepu z alarmami i za kilka złotych kupić gotowy czujnik?

2. O ile się nie mylę to kontaktron zaczyna przewodzić prąd pod wpływem działania pola magnetycznego. Czy jeżeli obwiniemy go kilkoma/kilunastoma (?) zwojami izolowanego przewodu, przez który płynie prąd to pole magnetyczne będzie wystarczające? Miałby posłużyć przede wszystkim do sprawdzania czy urządzenie (230V) podpięte pod przekaźnik pracuje.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: cube » 7 gru 2012, 11:57

A po co aż kontaktron w tym zastosowaniu? Nie można po prostu zamontować włącznika chwilowego, gdzieś w futrynie lub przyczepionego do futryny? Zamiast zwykłego włącznika. Dokładnie takiego jak w lodówce. http://sklep.vega-tronik.eu/przelacznik ... -4129.html

Zależy o jakim kontaktronie mówisz, mają one różne budowy.
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 7 gru 2012, 12:24

No masz rację, to byłoby najprostsze i być może najlepsze rozwiązanie :) muszę się jeszcze zastanowić. Chyba nawet mam starą lodówke, z której mógłbym wyjąć włącznik.
Mówiąc gotowy czujnik miałem na myśli coś takiego:
http://www.lispol.com/p/2762/Kontaktron ... 0(komplet)

Pytając o samodzielne wykonanie miałem na myśli:
http://www.lispol.com/p/1713/Kontaktron%2020mm

Później pomyślałem, że można by zastosować również czujnik pola magnetycznego:
http://nettigo.pl/products/28
ale to już chyba zupełna przesada :)

Do drugiego pytania, o czujnik poboru prądu również miałem na myśli coś w tym stylu:
http://www.lispol.com/p/1713/Kontaktron%2020mm
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: johny » 7 gru 2012, 12:39

zwykly czujnik ruchu tez powinien zalatwic sprawe
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: cube » 7 gru 2012, 14:42

Czujka ruchu... Można, ale po co? Trzymajcie się zasady KISS: keep it simply stupid.
Co do kontaktronów, to nie wiem. Takiego akurat nie widziałem takiego na żywo. Ale coś mi podpowiada że z takim kontaktronem może nie zadziałać. Podejrzewam że aby ten zadziałał, należy magnes zbliżyć do niego od boku. W takim wypadku, wektor indukcji cewki owiniętej na nim byłby prostopadły do spodziewanego. Musiałbyś po prostu sprawdzić doświadczalnie.
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: johny » 7 gru 2012, 15:01

cube pisze:Czujka ruchu... Można, ale po co?
wlasnie po to zeby bylo proscie? chyba latwiej wstawic zwykla czujke ruchu jaka sie normalnie z lampami montuje, a nie kombinowac jakies myki przy drzwiach
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 17 lut 2013, 23:03

W końcu miałem czas aby zabrać się za ten projekt. Jako czujnik użyłem kontaktronu i magnesu. Zaprogramowałem już "zewnętrzny" mikrokontroler i chciałbym orzenieść projekt na osobną płytkę. Mam płytkę uniwersalną z otworami, zabrałem się za lutowanie i powstał pewien problem - nie umiem lutować. Kiedys lutowałem ze sobą pojedyncze przewody, ale takich małych elementów na płytce z otworami nigdy.

Czy jest to wgl możliwe z lutownicą transformatorową. Mniej więcej taka, z takim grotem:
http://www.metabosklep.pl/index.php?pro ... od_id=1558

Próbowałem lutować i ciężko było. Czy taką lutownicą da się lutować nóżki które znajdują się w sąsiednich otworach tak aby ich nie zewrzeć ze sobą?

Powinienem szukać innej lutownicy czy po prostu poćwiczyć trochę tą i też się da?

Proszę o link do jakiegoś poradnika lub krótki opis, jak lutować. Czy nabierać cynę na grot itp.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: Maxik » 17 lut 2013, 23:13

Da się lutować, ale jest bardzo trudno i luty nie będą idealne. Lutownica grotowa to wydatek rzędu 40zł, a dostaniesz jeszcze tańsze. To dobra inwestycja. Solidny poradnik masz tu: http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4 na początku jest jak nie lutować i dlaczego, potem pokazano jak poprawnie wykonywać połączenia.
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 17 lut 2013, 23:31

OK, dzięki za szybką odpowiedź. Rozejrzę się za lutownicą, poćwiczę i wtedy zabiorę się za lutowanie układu.
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 18 lut 2013, 12:06

Czy ta będzie dobra?
http://lispol.com/p/2814/Stacja%20Lutownicza%20SL-98
Jeżeli w podobnej cenie można kupić coś lepszego to proszę o wskazanie?

Jaki grot będzie najlepszy do lutowania na płytkach uniwersalnych?
http://lispol.com/c/800300000/Narz%C4%9 ... 20lutownic

jaka grubość cyny?
http://lispol.com/?search=1&q=cyna
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: Maxik » 18 lut 2013, 18:43

Powinna być przynajmniej wystarczająca.

Myślę, że najlepszy grot to ten z punktem 1,5mm 79-3111. Ja mam jakiś cienki i ciężko jest nim zagrzać pin, trzeba kombinować.

Cyna dość standardowa to 0,7mm. Do lutowania na płytce sam takiej używam i jest w sam raz.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: Dave » 18 lut 2013, 20:39

Tutaj lektura po polsku przed rozpoczęciem lutowania:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 092c030316

Ja osobiście preferuję taki sposób: najpierw na miejsce lutowania nakładam kalafonię lutownicą lub pędzelkiem kalafonię rozpuszczoną ze spirytusem, a dopiero później przykładam cynę. Luty wychodzą wtedy ładniejsze, niż w przypadku stosowania wyłącznie cyny. Nie należy nakładać cyny na grot i przenosić ją na pole lutownicze.

Co do lutownicy transformatorowej - kwestia wprawy. Ja nauczyłem się lutować transformatorówką i dzięki temu mogę lutować teraz w prawie każdych warunkach :) Ogólnie transformatorówka jest bardziej przenośną lutownicą.

Cyna, tak jak mówił Maxik najbardziej optymalna to 0,7mm, do elementów SMD ok. 0,5mm.

A, i co do lutowania układów scalonych - na początku radzę używać podstawek, mniejsze ryzyko przegrzania lub uszkodzenia elementu, zwłaszcza CMOS.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: Maxik » 18 lut 2013, 21:33

Kalafonią od czasu do czasu czyszczę grot. Większość spoiw ma rdzeń z kalafonii, więc moim zdaniem nie ma sensu dodatkowo pokrywać pól. A przynajmniej efekt będzie niewspółmierny do wysiłku.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: cube » 18 lut 2013, 21:44

Kalafonię warto mieć. Ja używam jej do moczenia grota przy lutowaniu np. kabli.
Kalafonię możesz też rozpuścić w spirytusie i pomalować tym wytrawioną płytkę. Po odparowaniu alkoholu w wiele lepiej się lutuje, ponadto ścieżki zabezpiecza przed utlenianiem. W sumie od niedawna stosuję tą metodę, ale już nie wyobrażam sobie pominięcia tego etapu po trawieniu.
bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: bruder » 19 lut 2013, 10:38

Dzięki za porady. Zrobiłem zakupy, teraz czekam na przesyłkę i w weekend będę próbował swoich sił.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Czujnik otwartych drzwi, czujnik poboru prądu

Post autor: shymon » 21 lut 2013, 10:38

Ja zamiast kalafonii używam pasty lutowniczej. Lepiej odparowuje i łatwiej nią wysmarować płytkę niż kalafonią.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: