Stacja meteorologiczna

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 2 lis 2016, 15:53

Witam wszystkich.
Mam parę pytań odnośnie stacji meteo.
Przeanalizowałem każdy taki projekt na majsterkowie i nie tylko, lecz nie znalazłem nigdzie interesujących mnie informacji i odpowiedzi na moje pytania.

Może zacznijmy od początku o co mi w ogóle chodzi.

No to tak chciałbym zrobić taką stację pogodową domową, lecz żeby była bardziej rozbudowana tzn. chciałbym mierzyć oczywiście wilgotność i temperaturę powietrza w domu i na zewnątrz, ciśnienie atmosferyczne, to takie podstawowe informacje. Chciałbym wykorzystać również takie czujniki jak:

- czujnik zanieczyszczeń powietrza - jaki wybrać? Ktoś już się bawił czymś takim? Mam na oku taki: http://abc-rc.pl/czujnik-pylu-miernik-czystosc
- czujnik wilgotności gleby - od tak żeby wiedzieć kiedy kwiatki będą miały za sucho na skalniaku.
- czujnik deszczu - i kolejne pytanie czy jego rezystancja zmienia się proporcjonalnie co do zawilgocenia czujnika ? - http://abc-rc.pl/detektor-wody-fc-37
- czujnik naświetlenia - można wykorzystać zwykły fotorezystor, czy jakiś czujnik np. taki: http://abc-rc.pl/czujnik-natezenia-swia ... z4Opo6nt16 , lecz czy warto inwestować, gdy mam sporo fotorezystorów?

Tu kończy się lista dostępnych czujników, które mnie interesują. W dalszej części znalazłem interesujące mnie czujniki, lecz dobrze się cenią i chciałbym jakoś pójść po kosztach i wykonać je własnoręcznie i oto ciąg dalszy pytań:

- czujnik opadów w sensie w profesjonalnych stacjach jest informacja o opadach w mm na jedną godzinę i chciałbym zrobić taki moduł, ale jak? Wie ktoś jak działają te w stacjach?
- czujnik prędkości wiatru - również ciężko dostępne i drogawe, z czego i jak zrobić? Może wykorzystać śmigło pionowe i np. enkoder?
- kierunek wiatru - również ciężko dostępne, zastanawiałem się nad magnetometrem ale przeszkadzają przewody i magistrala I2C.

Chcę samodzielnie wykonać te czujniki, ponieważ nie będą one dla labolatorium NASA tylko dla mnie taka ogólna informacja czy wieje mocno i nawet nie koniecznie z jakich kierunków, ale chciałbym zrobić i prosiłbym o jakieś wskazówki.

Wszystko w oparciu o Arduino. Już poczyniłem zakupy i mam ogólny zarys całości, lecz przed dalszymi zakupami chciałbym aby mi ktoś odpowiedział na pytania i pomógł.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Marhef » 2 lis 2016, 16:46

Projekt stacji możesz podejrzeć tu: http://forum.atnel.pl/topic12775.html
Jest tam sporo informacji na temat wykonania poszczególnych elementów
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 3 lis 2016, 10:38

@ Krapi - dzięki za odpowiedź, również myślałem o jakimś zbiorniku, pływaku i potencjometrze, lecz trzeba jakoś opróżniać ten zbiornik :/ Kolejnym pomysłem był elektrozawór i przepływomierz, ale duże dodatkowe koszty i wielkość byłaby spora.

@Marhef Dzięki za link! To jest właśnie to czego szukałem (deszczomierz) wielkie dzięki :)

Jednak nadal zastanawiam się nad czujnikiem pyłu, czy wytrzyma on na dworze? Producent twierdzi, że do -10 stopni działa a jak temperatura spadnie bardziej? I co z punktem rosy? Przecież w tym czujniku jest optyka, soczewki czy para i szadź im nie zaszkodzą? :o

Mam również dodatkowe dylematy:
- z czego (jakiego materiału) wykonać wiatromierz? Widziałem jak ktoś zrobił z plastikowych łyżek. I czy pomysł z transoptorem i tarczą enkodera jest dobry? Jednak będą to niesprzyjające warunki :o

- następne pytanie dotyczy wiatrowskazu, często wykorzystuje się kontaktrony, jednak czy ma ktoś może inny pomysł? Myślałem nad magnetometrem ale przewody ograniczały by jego ruch. Dało by się go oszukać mocując na maszcie a na ruchomym wiatrowskazie magnes?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Marhef » 3 lis 2016, 11:16

ElectronicRide pisze:- następne pytanie dotyczy wiatrowskazu, często wykorzystuje się kontaktrony, jednak czy ma ktoś może inny pomysł? Myślałem nad magnetometrem ale przewody ograniczały by jego ruch. Dało by się go oszukać mocując na maszcie a na ruchomym wiatrowskazie magnes?
Ale jeżeli dasz tak, jak mówisz, że magnes ruchomy a magnetometr stacjonarny, to musisz dać ich kilka. Tak, żebyś mógł odczytać każde położenie wiatrowskazu
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 3 lis 2016, 13:14

@ Marhef A miałeś już z czymś takim styczność? Czy pole magnetyczne magnesów nie będzie za silne, lub za słabe? Mi też się wydaje, że teoretycznie coś takiego powinno działać. Jak będzie czas pokaże czujniki już zamówione i są w drodze jutro pierwsze testy i zobaczymy jak z tą praktyką i teorią.
@ Marhef nie miałeś może styczności z tym czujnikiem czystości powietrza?
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Bob2462 » 3 lis 2016, 13:18

Sam niedawno budowałem stację meteo więc mam pewne doświadczenie.

O ile deszczomierz łatwo jest zrobić to czujnik prędkości i kierunku wiatru najlepiej kupić gotowy. Oszczędzi to wielu problemów.

Czujniki możesz kupić na przykład tu http://sklep.meteoplus.pl/p/265/1081/cz ... meteo.html

Lub gdziekolwiek

Deszczomierz można zbudować za pomocą zbiornika oraz ultradźwiękowego czujnika poziomu wody. No i do tego jakiś mechanizm opróżniający.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 3 lis 2016, 13:59

@Bob2462 Mówisz, że już przez to przeszedłeś. No ja wiem, ale lubię sobie utrudniać życie XD Tak chciałem spróbować jak polegnę to wtedy zakupię taki profesjonalny czujnik. Czujnik prędkości wiatru już w sumie wykonałem, taki prototyp. Ostateczną wersję chciałbym wykonać za pomocą drukarki 3D, ponieważ mam taką możliwość :3
Zbudowany z śmigła pionowego i metalowych blaszek, które są moim nieodłącznym elementem do testowania. No i działa pozostała jeszcze kalibracja :o

Pozostaje jeszcze kwestia wysyłania danych :o Nie wiem co wybrać. Mam moduły RF 433MHz FS1000A, lecz hmm mają mały zasięg i są dla mnie skomplikowane do programowania, zwłaszcza z taką ilością danych. Chciałbym wykorzystać dwa Arduina jedno zewnętrzne, które będzie wysyłało informacje do wewnętrznego. Arduino w pomieszczeniu będzie zbierało dodatkowe info o temp. i wilgotności wewnątrz i odbierało dane zewnętrzne i wszystko wyświetlało.
Pomożecie? Macie jakieś doświadczenie z wysyłaniem danych?
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Bob2462 » 4 lis 2016, 15:40

Ja użyłem HC12, komunikują się przez UART ( piny RX TX ) i mają zasięg do 1 Km. W praktyce zasięg w terenie zabudowanym to jakieś 300 - 400 m. Zapewniają też 2 stronną komunikację ( nie bardzo potrzebne do stacji meteo). Wadą jest cena - 35 zł za sztukę.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 7 lis 2016, 10:52

@Bob2462 No moduł idealny, lecz faktycznie ta cena :/ Znalazłem za 29zł. Moduł radiowy HC-12 SI4463 433MHz - 1000m - antena
Źródło: http://abc-rc.pl/modul-radiowy-hc-12-si ... z4PJIqgWbl
Bo o tym mowa prawda? xD
Jestem w stanie skusić się na tą formę przesyłania danych przez UART, jest idealny i banalny.

Używasz tych modułów już jakiś czas i jesteś zadowolony ma się rozumieć?

Zastanawiałem się też nad Bluetooth HC-06. Komunikuje się również przez UART, co jest super, lecz zasięg nie powala. Zwrócił moją uwagę, ponieważ na początku chciałem wykorzystać starego smartfona do odbierania danych. Napisać jakąś aplikację i wszystko było by fajnie, gdyby nie żarłoczne Bluetooth... Parę godzin pracy na baterii zdecydowanie nie jest tym czego szukałem.
Jeśli można wiedzieć to czym zasilasz zewnętrzną część stacji? Jakiś pakiet, czy po prostu przewodem? @Bob2462

A czy moduły Moduł sieciowy 2.4GHz nRF24L01 - sterowanie SPI - Arduino jaki mają zasięg? ktoś się orientuje? I trudno było by wysyłać tyle informacji w miarę prosty sposób? Bo z tego co widziałem to coś długie były przykłady. :o
zgoda
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 23 cze 2016, 09:58

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: zgoda » 7 lis 2016, 18:52

Parędziesiąt metrów przy dobrych układach (np bez ścian po drodze). Im szybciej tym mniejszy efektywny zasięg. Podstawowe moduły mają słabiutką antenę.

Przy okazji, hc-12 u Chińczyka to kwestia 15-16 złotych. I miesiąca czekania.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Bob2462 » 7 lis 2016, 20:47

@elektronic ride.
Tak jestenm zadowolony z modułów HC12. Na antenach dołączonych wraz z modułami, mogę bezproblemowo odbierać dane ze stacji stojącej 200 metrów od odbiornika( dalej nie sprawdzałem) a sygnał przechodzi jeszcze przez ścianę.

Moja stacja jest zasilana z akumulatora żelowego 6V 12 Ah. Dzięki moim wysiłkom w kierunku zmniejszenia poboru mocy, całość działa 2.5 miesiące bez ładowania.
MIędzy innymi użyłem gołej atmegi 328 jako mikrokontrolera ( peryferia w arduino zużywają sporo prądu), zaprogramowałem procesor do przejścia w tryb uśpienia podczas oczekiwania między kolejnymi transmisjami danych oraz dodałem tranzysor wyłączający czujniki. Moduł radiowy HC12 ma również wbudowane tryby uśpienia ograniczające pobór mocy do kilku uA. Dzięki temu wszystkiemu, stacja pobiera 0.4 mA w trybie uśpienia ( stabilizator LDO też zużywa trochę energii).
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 9 lis 2016, 12:48

@zgoda Przy stacji pogodowej raczej nie będę potrzebował dużych prędkości transmisji danych xD Właśnie ten moduł jest interesujący ponieważ posiada gniazdo do zamontowania większej anteny.

@Bob2462 Są to spore odległości więc myślę, że wszystko powinno śmigać. A jak to wygląda od strony programu? Szukałem ale jeszcze bardzo mało informacji w internecie na jego temat jest a Ty już masz doświadczenie.
Właśnie mam już wszystkie czujniki czekam jeszcze na HC-12 i zabieram się do pisania.
Dwa miesiące działania to imponujące wyniki :o Ja chyba zdecyduje się na zasilanie "po przewodzie". Wyklucza zupełnie ingerencje w stacje.
A jakie czynniki atmosferyczne mierzysz?
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Bob2462 » 9 lis 2016, 20:04

@MrLewerence
Skoro pokazuje ci, że transmisja jest szyfrowana ( to bez sensu bo dane o temperaturze / wilgotności raczej nie są aż tak wrażliwe, żeby je szyfrować) , to znaczy, że aby odczytać dane musisz złamać klucz deszyfrujący. 24 bajty to mało, przy obecnej szybkości procesorów to tylko kilkanaście minut łamania metodą brutalnego ataku ale trzeba wiedzieć jakiego algorytmu szyfrowania używa twoja stacja ( istnieje bardzo wiele możliwości). Generalnie prościej kupić czujnik DHT11 i podłączyć go bezpośrednio do twojego projektu.

Jeśli działanie twojego sterowania zakłóca działanie stacji to oznacza, że sterowanie działa na tej samej częstotliwości co stacja i z jakiegoś powodu powoduje to utratę sygnału z czujników ( może stacja interpretuje każdą obcą transmisję na tej częstotliwości jako błędny sygnał z czujników i to powoduje zadziałanie jakiegoś mechanizmu zaprogramowanego przez twórców ? )

@ElektronicRide
Od strony programowej wszystko jest w miarę proste, w nadajniku program po prostu odczytuje dane z sensorów, pakuje do wiadomości i wysyła. Cały cykl powtarza się co x sekund. W odbiorniku program sprawdza czy nie przyszły dane a jeśli tak to wyodrębnia je z wiadomości a następnie wyświetla je na wyświetlaczu lub wysyła na serwer.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 10 lis 2016, 15:32

@MrLewerence Ja też chciałem na początku odbierać informacje od mojej stacji pogodowej 433Mhz, ale postanowiłem wykonać swoją własną z większą ilością danymi. @Bob2462 dobrze radzi lepiej użyć osobnego czujnika DHT22 bym polecił, droższy, nie idealny ale daje rade. I bez problemu można odczytać te dane i dodać do reszty programu.

@Bob2462 Tak wiem właśnie jak ma to działać schematowo i już mam napisane trochę programu, lecz chodzi mi o konkretne linie kodu. Ponieważ moje HC-12 przyjdą jutro i chciałbym już wiedzieć co i jak? Dla przykładu wystarczy je podpiąć i napisać Serial.print("Hello'); i już odbierze to drugi moduł komendą Serial.available(); czy Serial.read(); ?
Podstawowe pytanie ale po prostu chciałbym wiedzieć czym różni się jedna komenda od drugiej?
Znalazłem filmik na YT, gdzie jest pokazane jak zmieniać częstotliwości i prędkości także myślę, że sobie z tym poradzę.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Bob2462 » 11 lis 2016, 00:10

Przesyłanie danych za pomocą HC12 jest bardzo proste.
Wystarczy podpiąć je do arduino, RX do TX i TX do RX ( jedno do jednej płytki i drugi do drugiej płytki, oczywiście zamiast drugiej płytki możesz wykorzystać goły mikrokontroler)
Aby wysłać dane z jednego arduino do drugiego należy użyć komendy Serial.print(); lub Serial.write() lub Serial.println(); ( Zupełnie jakbyś wysyłał dane do serial portu w arduino ide)
KIedy jeden mikrokontroler wyśle dane do modułu HC12, zostaną one wysłane do drugiego modułu który je odczyta a następnie prześle do mikrokontrolera. Wszystko się dzieje automatycznie. Dodczytu służą dwie funkcje : Serial.available() zwraca 0 lub 1. Sprawdza czy w buforze są jakieś dane. Zwraca 1 jeśli są. Jeśli chcesz odczytać te dane to wystarczy, że użyjesz funkcji Serial.read(); Zwraca ona bajt wiadomości z bufora. Jest jeszcze trzecia funkcja, przydatna dla początkujących : Serial.readString(); Zwraca ona kompletną zmienną typu String z wysłaną wiadomością. ( W ogóle to funkcją jest println() print() ReadString() read() Serial to jest klasa :p )

Prosty przykład :

Nadajnik

void setup(){
Serial.begin(9600);
}
void loop(){
Serial.println("Hello world!");
delay(1000);
}

Odbiornik

void setup(){
Serial.begin(9600);
}

void loop(){
if(Serial.available()){
String bufor = Serial.readString();
Serial.println("Got message!");
Serial.println(bufor);
}
}

Domyślna szybkość transmisji danych to 9600 bitów na sekundę, jeśli chcesz ją zmienić to musisz podłączyć pin SETUP do GND a następnie wysłać niezbędną komendę ( tak samo jak wiadomość). UWAGA! : Jak zmienisz szybkość przesyłu danych to następne komendy musisz już wysyłać na docelowej prędkości.
Wszystkie ustawienia ( w tym listy komend) i szczegółowe informacje o module znajdziesz w przewodniku użytkownika : https://botland.com.pl/index.php?contro ... hment=1188
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Marhef » 11 lis 2016, 14:54

Wcześniej nie miałem czasu, żeby odpowiedzieć.
ElectronicRide pisze:@ Marhef nie miałeś może styczności z tym czujnikiem czystości powietrza?
Nie używałem tych czujników, czytałem tylko na forum atnela. Możesz tam zapytać, albo w wątku, albo przez PW
ElectronicRide pisze:@ Marhef A miałeś już z czymś takim styczność? Czy pole magnetyczne magnesów nie będzie za silne, lub za słabe? Mi też się wydaje, że teoretycznie coś takiego powinno działać. Jak będzie czas pokaże czujniki już zamówione i są w drodze jutro pierwsze testy i zobaczymy jak z tą praktyką i teorią.
Tego też nie sprawdzałem, ale jeśli odczytujesz wartości analogowo, to powinno dać się to zrobić. Musisz sprawdzić.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 15 lis 2016, 10:21

@Bob2462 Wielkieee ogromne dzięki za tak jasne wyjaśnienie! Teraz już wszystko wiem i zabieram się do pierwszych testów (dopiero teraz ze względu na absolutny brak czasu :/ ).

@ Marhef Czujnik czystości powietrza czasem działa poprawnie a czasem wcale. Nie wiem czym jest to spowodowane. Na internecie znalazłem wiele opcji podłączenia czujnika przetestowałem kilka ale dalej występuje taki problem. Sketch gdzieś ktoś udostępnił i działa poprawnie tylko jak się go ruszy to zaczyna świrować. Może po przeniesieniu wszystkiego na płytke prototypową problem zniknie :o
A co do czujnika magnetycznego to aż dziw ale przy użyciu biblioteki działał poprawnie: fajnie reagował na magnes, w niektórych miejscach np. po przesunięciu o 10 stopni pokazywał różnicę 50, ale to idzie wyprostować programowo), Nwm właśnie czy wyjście jakie ma opisany mój czujnik jako: DRDY to wyjście analogowe?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Marhef » 15 lis 2016, 11:22

Podaj, jaki masz czujnik. Pierwszy wynik wyszukiwania w google podaje, że DRDY to:
The DRDY output of the ADS1298 is intended to act as an interrupt to your host processor. Most micro controllers or digital signal processors have the ability to be 'interrupted' while performing comuptations by an external peripheral - like the ADS1298 connected to an SPI port. The code developer would then put something into an interrupt service routine (ISR) that, when ready, the controller would perform the task associated with the ISR.
Przetłumaczysz sobie?
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 16 lis 2016, 11:50

@Marhef Mój czujnik to GY-273 na HMC5883L. I ta ścieżka wychodzi właśnie z HMC5883L pod tą samą nazwą DRDY. Szukałem w google ale nie znam angielskiego perfekcyjnie niestety, a tłumacz wiadomo jaki jest. Podłączyłem pod A0 i nic zero reakcji i dlatego się pytam czy ktoś może coś wie? Bo fajnie działało ale ze względów konstrukcyjnych musiałem przenieść go w inne miejsce i nie reaguje tak dobrze niestety. :/
Jeszcze jak podłączyłem moduły HC-12 pod UNO i NANO to nie działało i nwm dla czego ale ten moduł z arduino uno gada a z nano już nie za bardzo... ciekawe czemu?
@ Bob2462 podłączałeś może pod nano HC-12? Bo u Ciebie jest goła mega i działa.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Marhef » 16 lis 2016, 12:14

Zaraz, zaraz, ale ten czujnik komunikuje się z arduino przez i2c. A ten pin (DRDY) informuje tylko, kiedy można odczytać dane. Według opisu w nocie:
Podłączenie opcjonalne. Stan niski przez 250 us, jeżeli dane do odczytania są umieszczone w rejestrze wyjściowym
Podłączyłeś tylko ten pin? Tu masz ładnie pokazane, jak podłączyć:
GY-273-Magnetometer-Tutorial-hook-up.png
EDIT: A ten dodatkowy pin możesz podłączyć, żeby wiedzieć, kiedy odczytywać dane (może być do pinu A0). Ale musisz to dodatkowo oprogramować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 17 lis 2016, 12:11

@Marhef NIe nie ja podłączyłem i działało wszystko jak już wcześniej mówiłem tylko chciałem się dowiedzieć od czego ten pin jest bo nigdzie nie mogłem się doszukać. Ale już wiem i dzięki! Tylko trochę już nie działa tak fajnie jak za pierwszym razem tzn. magnes czasem lepiej łapie a czasem gorzej :/
Za to właśnie odebrałem obudowe z druku 3D do wiatromierza, który jest już prawie gotowy :3
Musze jeszcze wydrukować swoją strzałkę wo wiatrowskazu i parę elementów do badania ilości opadów.
Kołyska w czujniku ilości opadów ma być po dwóch stronach taka sama a tylko z jednej gromadzić wodę a na drugiej odważnik? Wykorzystam kontaktron, bo mam jeden na stanie. Niestety brakuje czasu na programowanie :/ ale weekend się zbliża na szczęście i mam nadzieje, że prace pójdą do przodu.
Macie jakieś doświadczenie z projektami 3D?
Bo ja dopiero zaczynam i proste rzeczy zajmują mi spooooro czasu.
ElectronicRide
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 17 cze 2016, 14:50

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: ElectronicRide » 23 lis 2016, 13:04

Chciałbym się jeszcze poradzić z czego wykonać obudowę dla Arduino, i czujników: temperatury i ciśnienia?
Czy narażać Arduino na wysoką wilgotność powietrza?
Myślałem nad zwykłymi talerzami jedno razowymi umieszczonymi od siebie o parę centymetrów?
Czy może jakiś plastikowy pojemnik z otworami wentylacyjnymi?
Jeszcze po złożeniu wszystkiego w całość znowu daje mi się we znaki czujnik zanieczyszczeń powietrza, który czasem działa a czasami nie... Poratuje ktoś?
Andromeido
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 23 gru 2019, 10:39

Re: Stacja meteorologiczna

Post autor: Andromeido » 23 gru 2019, 22:02

Jeśli chodzi o czujniki pomiarowe do stacji meteorologicznej to myślę, że warto zajrzeć do oferty Atmoservice www. atmoservice. pl . W ich ofercie dostępne są systemy do pomiaru temperatury, wilgotności, prędkości i kierunku wiatru, ciśnienia, opadów oraz radiacji, a wiec wszystko to czego potrzebuje precyzyjna stacja meteorologiczna.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: