fotorezystor

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

fotorezystor

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 16:08

Witam Myślałem I nic nie wymyśliłem ... Jak zrobić tak aby gdy mniej światła dociera do fotorezystora to mocniej prąd daje ... Bo Jak zrobić jak więcej światła to więcej prądu daje to wiem :)..

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: fotorezystor

Post autor: shymon » 4 sty 2013, 16:42

Napisz to jeszcze raz, ale po polsku.
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: fotorezystor

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 18:35

No Bo chcę aby dioda świeciła gdy jest ciemno ... Bo wiem jak zrobić aby dioda świeciła gdy jest jasno...
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: fotorezystor

Post autor: shymon » 4 sty 2013, 19:05

Najpierw piszesz o fotorezystorze, teraz nagle zaczynasz o diodzie i dalej nie wiadomo o co Ci chodzi.
Jasnowidza tutaj nie znajdziesz.
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: fotorezystor

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 19:46

chcę podłączyć fotorezystor pod diodę i jak światła jest mało to żeby ona świeciła a jak jest dużo światła to żeby gasła czy wy naprawdę jesteście tacy ciemni..
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: fotorezystor

Post autor: cube » 4 sty 2013, 20:24

Heheh, wstaw != pomiędzy diodę a fotoopornik :D
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: fotorezystor

Post autor: shymon » 4 sty 2013, 20:56

Słuchaj gościu. Dwa razy próbowałem od ciebie wyciągnąć o co ci w ogóle chodzi. Nie dość, że nie potrafisz odpowiedzieć nawet na to, co sam chcesz zrobić, to oczekujesz, że wszyscy się tego sami domyślą i Bóg wie czego jeszcze. Do tego z każdą największą pierdołą zakładasz nowy temat, zamiast siąść na dupsku, włączyć google, czy otworzyć książkę i samemu spróbować coś wymyślić.
Albo jesteś po prostu zwykłym trollem, albo jedynym ciemnym jesteś tutaj ty.
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: fotorezystor

Post autor: carl0987 » 4 sty 2013, 21:44

Własnie takich nie Lubie jak ty na tym forum ... Bo wy wszystko wiecie i nic nikomu nie tłumaczycie ..Takich jak ty jest tu dużo..
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: fotorezystor

Post autor: shymon » 4 sty 2013, 21:51

Chyba nie rozumiesz na czym polega idea pomocy komuś. Nawet nie chyba, na pewno nie rozumiesz.
Tym co wiem chętnie się podzielę, ale od jasnej cholery włóż też coś od siebie! Bo ty nie oczekujesz tego, że ktoś naprowadzi cię na właściwą drogę, tylko chcesz gotowych rozwiązań. Nie ma tak dobrze. Jeśli chcesz gotowca, to spoko, mogę napisać cały program i nawet płytki wytrawić. Tylko, że takie coś nazywa się ZLECENIEM i za to się płaci. Ale z twoim podejściem, to ty chyba nieprędko zobaczysz różnicę między NAPROWADZENIEM na właściwą ścieżkę, a pokazaniem gotowca.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: fotorezystor

Post autor: v-cu » 4 sty 2013, 23:19

Wy serio jesteście temi że nie rozumiecie pytania. ja rozumiem. Dioda ci świeci gdy jest jasno też zrobiłem taki układzik ( na fotorezystorze gl5535 ) ale żeby zrobić żeby świeciła gdy jest ciemno potrzebny jest inny fotorezystor. pozdro
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: fotorezystor

Post autor: neoxic » 4 sty 2013, 23:39

Abyś kolego nie miał za łatwo, http://mikrokontroler.info/wp-content/u ... kcja_5.pdf Po delikatnym przerobieniu kodu bedziesz miał zamierzony efekt czyli dioda zgaszona jak widno , zapalona jak ciemno. U mnie poszło na niezidentyfikowanym fotorezystorze. Celowo nie podam Ci gotowca, bo inaczej niczego nigdy sie nienaumiesz :)
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: fotorezystor

Post autor: neoxic » 4 sty 2013, 23:47

v-cu pisze:Wy serio jesteście temi że nie rozumiecie pytania. ja rozumiem. Dioda ci świeci gdy jest jasno też zrobiłem taki układzik ( na fotorezystorze gl5535 ) ale żeby zrobić żeby świeciła gdy jest ciemno potrzebny jest inny fotorezystor. pozdro
inny fotorezystor znaczy jaki ? taki czarodziejski :) ? a ja myślalem ze to od strony programowej załatwiamy sprawe tego jak ma układ reagować na zmiany napięcia na wejsciu.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: fotorezystor

Post autor: v-cu » 5 sty 2013, 00:09

Chodziło mi o to że są 2 rodzaje takie co przepuszczają prąd gdy jest widmo i drugi gdy jest ciemno. ja zrobiłem to na tranzystorze bc547- najłatwiejszy sposób . A gdy chce żeby mi przepuszczało gdy ciemno musze kupić inny fotorezystor tak wyczytałem na innych forach .
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: fotorezystor

Post autor: cube » 5 sty 2013, 00:57

Problem jest taki, że carl nie umie nawet dokładnie określić (sic!), jakiego gotowca od nas żąda (sic x2!). Ja rozumiem to tak, że użył fotorezystor w charakterze prostego ogniwa słonecznego i bezpośrednio do niego podłączył diodę. Dioda świeci jak pada na ogniwko światło(logiczne, no nie?); a chciałby żeby led świeciła, gdy światło nie pada. Czyli wykorzystać energię, gdy jej nie ma! A bez energii dostarczanej, toto raczej nie zaświeci. O żadnym mikrokontrolerze nie wspomniał (bo kod przecież do tego jest banalny).
Mówił tylko o tych dwóch elementach, więc poradziłem mu żeby wstawił negację (!=)pomiędzy led a rezystor. Bo na źle postawione pytanie i taka odpowiedź jest dobra...
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: fotorezystor

Post autor: neoxic » 5 sty 2013, 01:05

Przyznaję Ci kolego 100% racje. Przed carl0987 dłuuuugaa i wyboista droga, dlatego też nie podałem gotowca, bo to nie sztuka, pokazałem tylko mniej więcej w którą stronę ma iść, z nadzieja że nie zabłądzi:)
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: fotorezystor

Post autor: Marhef » 5 sty 2013, 16:05

Da się to zrobić bez mikrokontrolera. Na prostych elementach, nawet bez półprzewodników (z wyjątkiem diody). Ale nie powiem, jak
Awatar użytkownika
carl0987
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 27 gru 2012, 18:48
Lokalizacja: Janów Podlaski Biała Podlaska
Kontakt:

Re: fotorezystor

Post autor: carl0987 » 5 sty 2013, 21:44

Chodzi mi o ten fotorezystor co dają do starteru kitu...
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: fotorezystor

Post autor: neoxic » 5 sty 2013, 22:25

No i nadal nie wiem, inni na pewno też nie, w czym masz problem, przecież aby układ działał, tak jak chcesz, potrzeba raptem 4 linijek kodu, tu nawet nie ma nad czym dumać.
W pierwszym linku jaki Ci podałem masz prawie że gotowy układ wystarczy chwile pomyśleć wywalić kilka linijek i gotowe, wysil się troszkę, bo nikt tu nie będzie podstawiał Ci pod nos gotowców, musisz się czegoś nauczyć w końcu.
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Tgg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 27 gru 2012, 23:45

Re: fotorezystor

Post autor: Tgg » 5 sty 2013, 23:10

Jak kolega nie umie pisać bardzo prostych programów to na początek polecam s4a (scretch for arduino) :) Jeśli chcecie to moge napisać artykuł na ten temat.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: