Eagle PCB - masa do polygon'u

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
akon1111
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 12 sie 2016, 21:53

Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: akon1111 » 31 sie 2017, 10:27

Witam,

chciałbym aby przy projekcie płytki PCB w programie Eagle doprowadzić GND do wypełnienia (polygon). Płytkę zaprojektowałem jako schemat i następnie przełączyłem na Board (nie mam więc możliwości dorysowania sygnału na boardzie). Czy da się to zrobić z poziomu edytora schematu? Jeśli nie to czy są inne sposoby czy trzeba ręcznie dorysować linie prowadzące z GND do wypełnienia?

Pozdrawiam
Maciej

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1222
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: Marhef » 31 sie 2017, 10:44

Kolego, jeśli chcesz poprowadzić polygon, który będzie sygnałem GND, to masz dwie drogi:
1) klikasz w ikonkę polygon -> w wierszu na górze klikasz i wpisujesz GND -> robisz obrys polygonu -> klikasz ratsnet (albo jakoś tak się to nazywało) -> cieszysz się polygonem masy :P
2) klikasz w ikonkę polygon -> robisz obrys polygonu -> klikasz w ikonkę Name -> klikasz w obrys polygonu (taka przerywana linia, niebieska albo czerwona, zależy od warstwy) -> w okienku które wyskoczysz usuwasz co jest i wpisujesz GND -> zatwierdzasz (nie pamiętam, ale chyba jest pytanie, czy chcesz połączyć sygnały) -> klikasz ratsnet (albo jakoś tak się to nazywało) -> cieszysz się polygonem masy :P
Najczęściej stosuję drugi sposób, chyba tak z przyzwyczajenia
akon1111
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 12 sie 2016, 21:53

Re: Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: akon1111 » 31 sie 2017, 10:55

Oki, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Spróbuję jak tylko wrócę do domu.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 766
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: ethanak » 31 sie 2017, 14:06

Czyli dokładnie to, co napisał Marhef ;)
Isolate i inne takie tam możesz sobie ustawić później.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1222
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: Marhef » 31 sie 2017, 14:14

Nazwę też możesz ustawić później poleceniem Name. To jest sprawdzony sposób, często go używam.
akon1111
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 12 sie 2016, 21:53

Re: Eagle PCB - masa do polygon'u

Post autor: akon1111 » 1 wrz 2017, 10:23

Dziękuję bardzo, udało się.

Po wpisaniu "GND" do polygon i późniejszym użyciu komendy RATSNET masa nie wypełniła wszystkich zakamarków płytki - zostały pola niewypełnione tam gdzie nie było możliwości/konieczności dociągnięcia masy. Narysowałem na tym jeszcze jeden polygon, tym razem bez "GND" i reszta płytki została wypełniona (lecz tym razem bez dostępu do GND).

Dziękuję i pozdrawiam
Maciej
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: