Arduino i sterowanie elektrozaworem

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 12 lut 2013, 13:10

Witam,

Jestem nowy i zielony, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli mój problem wyda wam się błachy.

Otóż chciałbym za pomocą arduino stworzyć system nawadniający donice.
Założenie mam takie: czujnik wilgotności będzie pobierał stan z donicy. Jeżeli wilgotność będzie niższa niż założony pułap to da impuls do elektrozaworu, który otworzy dopływ wody. O ile od strony programistycznej pewnie jakoś sobie poradzę to moja wiedza z elektryki/elektroniki jest zerowa. Znalazłem nawet podobny projekt (bez pomiaru wilgotności), pewnie dla osoby posiadającej minimum wiedzy jest on banalnie prosty, ale ja nie posiadam jej wcale :(
Wytłumaczcie mi proszę do czego służą rezystory, tranzystory przekaźniki tak abym mógł wykonać taki projekt rozumiejąc go a nie kopiując.

mauroalfieri.it/elettronica/tutorial-irrigare-con-arduino.html

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: Maxik » 12 lut 2013, 14:27

Wątpię żeby ktokolwiek tłumaczył Ci tu całą elektronikę lub chociaż jej podstawy. Poszukaj jakiegoś kursu w internecie, kup książkę, na przykład "Elektronika dla bystrzaków", i w ten sposób zdobywaj wiedzę.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: shymon » 12 lut 2013, 17:32

Wilgotność - musisz znaleźć czujnik. Pogoogluj trochę, bo jest tego pełno. A nawet możesz zrobić sobie sam za pomocą 2 gwoździ, gipsu, a potem wykorzystać przetwornik a/c, ale tutaj będzie dużo zabawy z wyskalowaniem tego.
Otwarcie dopływu wody - elektrozawór kluczowany tranzystorem.

Rozumiem jeszcze jakbyś pytał jak dokładnie działa np. tranzystor, bo nie potrafisz tego zrozumieć próbując przyswoić te multum informacji, które są dostępne w czeluściach internetu. No, ale Ty pytasz do czego w ogóle służy rezystor? No wybacz, ale tutaj wykazujesz się całkowitą ignorancją...
Zacznij może od zrozumienia podstawowych pojęć z elektrotechniki:
napięcie, prąd, impedancja, prawo Ohma, pierwsze i drugie prawo Kirchoffa, twierdzenie Nortona, twierdzenie Thevenina, poczytaj o tym jak w obwodach zachowuje się kondensator i cewka, zapoznaj się z elementami półprzewodnikowymi (tranzystory, diody).

Znajomość tego to po prostu podstawy...i tak jak pisze Maxik, nikt tłumaczył Ci tego nie będzie. Możemy wskazać i wprowadzić na właściwą drogę i to właśnie robimy.
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 12 lut 2013, 19:20

Ehhh... Myślałem że temat jest mniej obszerny i nie wymaga aż tyle wiedzy z dziedziny elektroniki:(
Jestem programistą a nie elektronikiem, ale myślałem że dam radę połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić nawadnianie ogródka. No cóż... mimo wszystko postaram się jakoś zrealizować projekt. Jedyne co ryzykuję to kompromitację w oczach żony :)

Dzięki za chęć pomocy.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: shymon » 12 lut 2013, 20:23

Spróbować zawsze możesz :) Tylko, że programowanei na mikrokontrolery też różni się trochę od tego co programowanie aplikacji na komputer ;)
Trzeba się zaprzyjaźnić z czytaniem dokumentacji, dokładnie się wczytać za co, który rejestr odpowiada. Oczywiście da się jechać tak jak większość tutaj na bibliotekach arduino, no ale dużo wolniej to działa i kod też cięższy (np. obserwując pod oscyloskopem zmianę stanu pinu na UC3A0512A taktowanym 66MHz: odwołując się bezpośrednio do rejestrów 25ns, korzystając z napisanej funkcji 300ns....).

Przyjemne z pożytecznym połączyć się na pewno da, a jak się do tego nie zniechęcisz, to szybko to opanujesz wszystko.
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 7 mar 2013, 16:44

Witam,

Zakupiłem arduino oraz elektrozawór. Elektrozawór 12V DC. No i teraz kwestia podłączenia wszystkiego bez spalenia elektrozaworu lub samego arduino. Modyfikując inne projekty znalezione w sieci stworzyłem coś takiego jak w załączniku. Proszę Was o zweryfikowanie tego, czy to ma jakikolwiek sens. Jeżeli nie, to co należy zmienić aby układ zadziałał.

1 Rezystor - 4.7Ω
2 Rezystor - 10KΩ
3 Rezystor - 1KΩ
4. Dioda RGB z rezystorami
5. Tranzystorów BC547
6. Dioda LED
7. Przekaźnik 5V

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1140
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: Marhef » 9 mar 2013, 00:31

Możesz narysować schemat ideowy? W tym się pogubiłem.
Punkt 4. to na pewno dioda RGB? Jeśli tak, w jakim celu?
Najprościej przekaźnik podłączyć tak, jak w tym linku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2015089.html (wiem, że konkurencja, ale dobry sposób). Post nr 3
Awatar użytkownika
Basil Fawlty
Młodszy majsterkowicz
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, 01:30

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: Basil Fawlty » 9 mar 2013, 01:15

Boże broń podłączać cokolwiek ! To co widzę to 100 % uwalenia procka w Arduino. Napisz co to za zawór ( konkretny symbol ).
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 9 mar 2013, 20:24

Dzięki z odpowiedź. Na szczęście nie zaryzykowałem podłączenia :) Zmieniłem koncepcję i spróbowałem to podłączyć poprzez moduł przekaźnika, który kupiłem w zestawie z arduino. Udało mi się ujść z życiem i o dziwo wszystko zadziałało tak jak chciałem. Pozostaje dokupić czujnik wilgotności gleby, podpiąć wyświetlacz, klawiaturę itp. Ale to już nie problem, czekam na wiosnę i podłączam wszystko :)
Schematu nie załączam, bo pewnie dla wszystkich oprócz mnie był on oczywisty.
filozof
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 14 lut 2013, 19:27

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: filozof » 10 mar 2013, 01:02

Było by jednak miło gbybyś zamieścił schemat :) Przyda się.
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 10 mar 2013, 10:17

W takim razie dodaję schemat. Ewentualne uwagi mile widziane.

Elektrozawór zakupiłem na allegro w cenie 34zł

Zawór elektromagnetyczny (bezciśnieniowy)
- zasilanie: 12V DC
- przyłącze: 2 x R1/2 cala - gwint zewnętrzny
- zakres pracy (ciśnienia): max 0,02 MPa
- zakres temperatury pracy 0 - 50 st. C (chwilowo do 85 st. C)
- pobierana moc zaworu ≤ 18W
- sitko zatrzymujące nieczystości (z korkiem spustowym)
- obudowa oraz sitko plastikowe, gwinty mosiężne.
- przewód: 0,5m

Kod: Zaznacz cały

 
 const int buttonPin = 2;    
 const int zaworPin =  7;     
 int buttonState = 0;  
 
 void setup() 
 {
   pinMode(zaworPin, OUTPUT);      
   pinMode(buttonPin, INPUT);     
 }
 
 void loop()
 {
   buttonState = digitalRead(buttonPin);
   if (buttonState == HIGH) 
   {      
     digitalWrite(zaworPin, HIGH);
   } 
   else
   {
     digitalWrite(zaworPin, LOW);
   }
 }
Działanie najprostsze jakie może być. Przy wciśniętym klawiszu elektrozawór dostaje zasilanie i otwiera przepływ dla wody.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
veronek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2013, 23:55

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: veronek » 15 mar 2013, 16:45

Możesz dokładnie opisać jak podłączyć wszystko pod moduł przekaźnika 5v?

Pozdrawiam
veronek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2013, 23:55

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: veronek » 21 mar 2013, 09:42

Jako iż nie uzyskałem odpowiedzi, rozwinę swój problem. Otóż mam moduł przekaźnika 5v, jednak nie chciałbym nic popalić i wszystko dobrze podłączyć. Proszę o pomoc jak dokładnie podłaczyć zasilanie z zasilacza 12v oraz do elektrozaworu poprzez moduł?

W załączniku pokazałem jak wygląda wyjście z mojego modułu (nie wiem jak prawidłowo podłaczyć to przez te ścieżki).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1140
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: Marhef » 21 mar 2013, 17:23

Podpinasz środkową nóżkę do 12V, prawą pod styk elektrozaworu. A drugi styk elektrozaworu pod GND zasilacza.
Jeżeli masz coś tego typu: http://forvalt.pl/allegro/relay.jpg podłączasz Vcc i GND z arduino (chyba 5V, ale sprawdź w dokumentacji). A na IN podajesz sygnał do przełączenia
Awatar użytkownika
Procent
Młodszy majsterkowicz
Posty: 21
Rejestracja: 6 lis 2013, 14:46
Kontakt:

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: Procent » 6 lis 2013, 15:56

Takie proste podlewanie na zasadzie - jak jest sucho to włącz zawór to można zrealizować bez użycia Arduino.
Wystarczy spiąć razem czujnik wilgotności gleby wraz z modułem przekaźnikowym od Arduino - działa samo :-)
Do tego podłączyć elektrozawór od pralki za 25 zł i oczywiście zasilić z 5 V sam czujnik i moduł przekaźnika.

Ja natomiast chcę zbudować układ który nie będzie podlewał na pałę... Chcę żeby podlewał np 3 razy dziennie ale jeśli w ciągu ostatniej doby nie było opadów (lub były krótko). W tym celu podłączyłem czujnik i zespół przekaźników do Arduino a teraz męczę się z oprogramowaniem o czym piszę tutaj :
http://majsterkowo.pl/forum/post9081.html#p9081
pk1977
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lut 2013, 12:52

Re: Arduino i sterowanie elektrozaworem

Post autor: pk1977 » 27 lis 2013, 15:35

Układ jest trochę bardziej skomplikowany niż pierwotne założenia. Co więcej cały sezon działał i nie zawiódł. Podlewa tylko wtedy jeżeli w donicach jest sucho. Jest parametr nie częściej niż ze względu na ewentualną awarię czujnika wilgotności. Dorobiłem sterowanie przez internet oraz gromadzenie danych historycznych na serwerze zewnętrznym. Przed nowym sezonem planuje dorobić pobieranie prognoz opadów aby nie podlewać (suchej) gleby, jeżeli za chwilę spodziewany jest deszcz.

Napisz z czym masz problem od strony programistycznej. Jeżeli będę potrafił to pomogę.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: