Witam wszystkich serdecznie. Jak wielu chciałem nauczyć się pisać programy na AVR. Na początek pozwoliłem sobie na zabawę korzystając z ARDUINO UNO. I jako pierwszy projekt chciałem wykonać prosty komputerek do skutera. Na start wyświetlanie temp. silnika, ilość paliwa, jakiś zegareczek i obrotomierz. Domyślam się że na początek to chyba zbyt ambitny projekt, jednak korzystając z zasobów internetu, dwa elementy wstępnie wykonałem. I stanąłem na obrotomierzu. Przeszukiwałem net jak mogłem, lecz nic nie znalazłem na temat obrotomierza do silnika spalinowego na Arduino. Może jest to niewykonalne ?? Ale to chyba mało prawdopodobne. Obrotomierz w początkowym projekcie ma służyć do pomiaru obrotów w silniku jednocylindrowym czterosuwowym, a pomiar ma być dokonany po podłączeniu do cewki zapłonowej. Szanowni forumowicze, może posiadacie jakieś przykłady, które naprowadziły by mnie jakoś na pomysł jak to wykonać.
Pozdrawiam.
Obrotomierz do skutera
Re: Obrotomierz do skutera
hmm z tego co wiem to ludzie robia pomiar obrotow silnika delikatnie sciagajac troche izolacji z kabla ktory idzie na swiece, nastepnie owija sie wokol niego zwykly kabelek ktory podlaczasz do arduino zczytujesz napiecie i odpowiednio je kalibrujesz:)
Jak dokonać odczytu to wiem, tylko mam problem z napisaniem odpowiedniego kodu. Ale powoli może jakoś dojdę.
- Basil Fawlty
- Młodszy majsterkowicz
@Walenmar: ja proponuję ściągnąć od razu całą izolację i na początek sprawdzić językiem na jakim odcinku odbierany "sygnał" będzie najczytelniejszy? =;D Ktoś bzdety na necie wypisuje, po co to powtarzać ?
@Jaszczur: Do poczytania :
avdweb.nl/arduino/hardware-interfacing/frequency-period-counter.html
interface.khm.de/index.php/lab/experiments/arduino-frequency-counter-library/
@Jaszczur: Do poczytania :
avdweb.nl/arduino/hardware-interfacing/frequency-period-counter.html
interface.khm.de/index.php/lab/experiments/arduino-frequency-counter-library/
Dzięki, poczytam lekturę. Może mnie natchnie do jakiegoś .
P.S. Żeby to jeszcze w jakimś czytelnym jeżyku napisali :). Jakoś sobie poradzę.
P.S. Żeby to jeszcze w jakimś czytelnym jeżyku napisali :). Jakoś sobie poradzę.
z tego co ja wiem to 80 % instalacji lpg ktore przelaczaja sie na gaz gdy silnik zwiekszy obroty >2000\min dziala w ten sposob