Funkcja switch case problem z zmienna.

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
wchpikus
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: wchpikus » 19 gru 2018, 20:21

"Błędy kompilacji
Gdy uczymy się programować jesteśmy zmuszeni do przyswajania ogromnej ilości wiedzy. Niektóre ważne rzeczy podczas procesu nauki potrafią jednak umknąć naszej uwadze, co w przypadku programowania bardzo często kończy się wyrzuceniem błędu przez kompilator. W przypadku instrukcji switch możemy się spotkać np. z następującym błędem:
error: switch quantity not an integer
Błąd ten otrzymamy wtedy, gdy zmienna przekazana do instrukcji switch będzie innego typu niż liczba całkowita czyli przykładowo będzie typu float."

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1 ... ch-case/17

A ze to arduino..prawdopodobnie nie dostaniesz bledu.


Tutaj masz przyklad jak to rzutowac.


https://www.c-lang.thiyagaraaj.com/arch ... teger-in-c


Czytaj duzo w necie, jest bardzo duzo wiedzy tam, przyklady, omowienia...

Ale podstawa to zmienne i jak je obrabiac..

Dlatego tez nie lubie Arduino, masz biblioteki, ale zadnej normalnej mozliwosci podejrzenia co ona robi.
Jak na poczatek, proponuje Eclipse i normalny toolchain AVR, masz wszystko jak na dloni, kazda funkcje mozesz obejrzec, w kazdym miejscu mozesz przeniesc sie do innego pliku, biblioteki czy funkcji, jednym kliknieciem.
Hardware ten sam, wiec nie ma co sie martwic o problemy, jedynie nie ma takiego bootloadera przez usb,ale to akurat zaleta (wiecej miejsca na kod).
Ogolnie wiecej tam zrobisz, zdebagujesz czy chocby wizualnie bedzie lepiej..
Arduino nie ma podpowiedzi,nie pidkrwsla bledow..taki soft mozesz napisac tak samo w notatniku...
Daj sobie spokoj z Arduino i jak myslisz powaznie o programowaniu, zrob jak pisze.


http://gotronik.com/2015/07/21/instalac ... yczka-avr/

Lub

https://www.google.com/url?q=https://m. ... GrSLvu6TaO


Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


grzeebcio
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2018, 13:22

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: grzeebcio » 19 gru 2018, 21:07

słuchaj napisze jeszcze raz.
wczesniej podalem rozwiazanie, ktore zastosowalem i dziala.
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: uzi18 » 20 gru 2018, 23:38

jesli juz baza jest Arduino, to polecam Sloeber (eclipse z pluginem arduino), mozna nawet wygodnie biblioteki edytowac podczas rozwijania projektu

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

wchpikus
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: wchpikus » 21 gru 2018, 11:06

Probowalem to zainstalowac...cos nie dziala..support tez slaby;(

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: uzi18 » 21 gru 2018, 11:15

Co konkretnie?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

wchpikus
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: wchpikus » 21 gru 2018, 11:22

:\Sloeber eclipse\/arduinoPlugin/packages/esp8266/tools/xtensa-lx106-elf-gcc/1.20.0-26-gb404fb9-2/bin/xtensa-lx106-elf-g++"' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: uzi18 » 21 gru 2018, 12:45

zmien nazwe katalogu na sloeber, tam nie moze byc spacji i najlepiej jak. jest. w katalogu glownym dysku

przy uruchomieniu byl o tym monit ale pewnie nie przeczytales

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


wchpikus
Majsterkowicz
Posty: 68
Rejestracja: 7 lut 2015, 20:59

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: wchpikus » 22 gru 2018, 18:13

Cos nie do konca jest tak pieknie..
Po przeniesieniu projektu masa bledow, chyba za niski adk do esp8622..brak bibliotek jakos obszedlem, ale nadal kompilacja niezbyt dziala..
Jakos nie mam sily na takie kombinacje, visual szybciej i prosciej.
Probowalem tez eclipce neon, ale nie udalo mi sie zmusic do pracy z toolchain z arduino.
Chyba ze masz dobry step by step jak to ustawic dla esp8622...dla avr wole i tak eclipse, wiec jedynie dla esp bym mogl sprawdzic inny edytor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Funkcja switch case problem z zmienna.

Post autor: uzi18 » 22 gru 2018, 18:31

chcesz to uruchom teamviewer i wyslij mi dane na priv to zerkne co mu dolega

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: