Zdalne sterowanie ..kurnika

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: westman » 19 mar 2013, 00:00

Witajcie..

Jakoś mam problemy ze startem i dlatego pytanie laikowate..

Cel:
- 4 x termometr DS18B20
- przekaźnik 4 lub 8 punktowy
- GSM

Chciałbym najlepiej na kablu podłączyć to wszystko przez Arduino. Długość kabla do ostatniego czujnika temperatury wyniesie 150 metrów.
- Czy ta odległość nie będzie za długa?
- Można wzmocnić sygnał - czym?
- Rozumiem że te 4 termometry mogą być na 3 żyłowym kablu uwzględniając zasilanie? Muszą być jeszcze jakieś oporniki lub inne elementy na tym kablu?

No dalej to zależnie od temperatury - przekaźnik włącza lub wyłącza wentylatory. GSM będzie odpowiedzialne za kontrole ręczną i powiadomieniu o statusie. Ale to już później.


Drugi wariant - bezprzewodowy:
- termometry
- powszechny nadajnik RF (lub coś innego zależnie od odległości - 150 metrów)

Czy ja muszę, w tym wariancie, do każdego nadajnika RF z termometrem podłączyć własne Arduino albo zaprogramowaną ATmegę/ATtiny/itp.?

Nie wiem czy ja to dobrze rozumiem, ale czy to nie jest tak, że termometr podczepiam bezpośrednio do nadajnika i dopiero Arduino z odbiornikiem przetwarza dane? Nadajnik cały czas dane wysyła.

Przepraszam Was, ale na prawdę jestem początkującym i nie potrafię jakoś wystartować.. Mam trochę wiedzy, ale są niestety też podstawowe luki :(

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: westman » 19 mar 2013, 00:17

Znalazłem coś jeśli chodzi o wariant bezprzewodowy.
Widzę że jednak do każdego termometru będę musiał wbudować własną ATmegę lub inny microprocessor:

davidegironi. blogspot. com/2012/03/nrf24l01-atmega-library-and-development.html


A ten wariant na kablu, to jak to jest z tymi odległościami, co? stracę sygnał na 150 metrach? Jak wzmocnić?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: cube » 19 mar 2013, 00:24

DS18B20 działa na magistrali 1wire, z pobieżnego przejrzenia neta widzię że idzie zrobić żeby działało na tak długim kablu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1154649.html
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: westman » 19 mar 2013, 00:40

Cześć Cube,
dzięki za szybką odpowiedź. Przeczytałem wątek i każdy sugeruję podciągniecie opornikiem. Z ostatniej wypowiedzi rozumiem, że między +5 a Data na starcie jak i przed każdym termometrem daję opornik 1K? W sumie 4 oporniki bo 4 termometry?


A powiedz mi, ta wersja bezprzewodowa, to nie ma innej możliwości jak ATMega8 + RF + Termometr? Nie można się obejść bez microcontrolera?

Wiem, ta Mega kosztuje tylko 5 złoty, także nie majątek, ale chciałem wiedzieć, żeby zrozumieć..
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: cube » 19 mar 2013, 14:00

westman pisze:Z ostatniej wypowiedzi rozumiem, że między +5 a Data na starcie jak i przed każdym termometrem daję opornik 1K? W sumie 4 oporniki bo 4 termometry?
Tak bym to rozumiał.
A powiedz mi, ta wersja bezprzewodowa, to nie ma innej możliwości jak ATMega8 + RF + Termometr? Nie można się obejść bez microcontrolera?
Być może istnieją jakieś termometry z transmisją bezprzewodową wbudowanę, lub jakiś dedykowany kontroler. Ale mi nic takiego w oczy się nie rzuciło.
uC musisz zastosować bo coś musi odebrać dane z czujnika i ukształtować ramkę danych (adres, wartość odczytu, numer czujnika, itp) do wysłania za pomocą fal radiowych. Jest to zastosowanie na tyle nieskomplikowane że powinno poradzić sobie z tym sporo tańsze attiny13/45/85, pod warunkiem że starczy ilość pinów (nie wiem ile wymaga nadajnik fm).
Awatar użytkownika
westman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2013, 21:44
Lokalizacja: Żabia Wola
Kontakt:

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: westman » 3 kwie 2013, 19:07

znalazłem w końcu to czego szukałem:
avrproject . ru/publ/peredacha_izmerennoj_temperatury_po_radiokanalu_svjazka_nrf24l01_i_ds18b20/1-1-0-106

(usunąć dwie spacje w adresie)

Są tam dwa zdjęcia nadajnika i odbiornika.

W obu przypadkach jest użyty kwarc 16 MHz. Powiedzcie mi proszę:
- czy on jest tam wymagany, skoro ja tylko chcę odczytać temperaturę i to nie w rzeczywistym stanie, tylko (no nie wiem) co kwadrans?
- jeśli ten kwarc jest jednak potrzebny, to nie powinno tam być jeszcze kondensatorów 22pF?

Zauważyłem że ten nRF działa na 3.3V, tzn, jeśli bym chciał cały układ zasilać baterią 9v, to rozumiem że do ATmegi i termometru, wystarczy że zredukuję poprzez 7805 a do nRF dalej ograniczę opornikiem z 5V na 3.3V? Czy musiałbym też użyć jakiegoś regulatora z 9V na 3.3V? Albo w ogóle olać i mieć nadzieje że te 5V nadajnikowi nic nie zrobią - bo wyczytałem gdzieś że są bardziej odporne na wyższe zasilanie?

Jeszcze jedno :) Na dole strony, są już gotowe archiwa w których są pliki .bas i .hex.

.bas mogę edytować w Bascomie, a hex to już bootloader na ATmege.. (?)
Jeśli ja teraz wgram ten bootloader i chciałbym w przyszłości rozszerzyć funkcjonalność mojego nadajniczka o np. przekaźnik sterowany właśnie temperaturą, to czy ja mogę w tedy tą ATmegę przeładować, czy już wgrany taki bootloader nie pozwala mi na dalszą przeróbkę?

:/ ... początki są ciężkie..
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2013, 22:54 przez westman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Zdalne sterowanie ..kurnika

Post autor: cube » 3 kwie 2013, 21:04

Kwarc to nie majątek, jeśli chcesz użyć gotowca z tej strony (mi strona nie odpowiada, nie może się załadować, więc nie widzę treści), to go po prostu wlutuj. Kondensatory powinny być, chyba że to wcale nie jest kwarc a rezonator, który kondy ma wbudowane.

Mając już stabilne 5V, aby otrzymać ok. 3,3V robisz odczep i lutujesz szeregowo 2 diody (spadek 0,7V na diodę). Będziesz miał 3,6V a Łukasz chyba pisał że nRF pędził z 5V i żyło, więc tylko 0,3V więcej od nominalnego nie powinno być problemem. Możesz też zrobić rezystorowy dzielnik napięcia (kalkulatory w internecie). Również możesz użyć stabilizator, ale nie podpięty pod zasilanie a pod wyjście stabilizatora 5V - mniej mocy wytracisz na ciepło.

hex to gotowiec dla procesora, tylko wgrywasz. To nie jest bootloader, ale już docelowy program. Jeśli w fusebitach nie zablokujesz mikrokontrolera, to będziesz mógł wgrywać ponownie.
bas to plik bascoma; ten możesz edytować.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: