Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUINO]

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUINO]

Post autor: krzxsiek » 19 mar 2013, 02:59

Po długotrwałych poszukiwaniach znalazłem chyba to czego szukałem :)

To chyba najprostszy klon Arduino i wydaje mi się że jest w dużej części kompatybilny.

Jak myślicie? Wszystkie projekty da się na nim wykonać? Czy do filtrowania części analogowej można by jeszcze zastosować dławik tak jak to jest zalecane np. tutaj (Wersja 2: Podłączenie zalecane) ?

Single sided arduino compatible board with FTDI com
SingleSidedArduinoFTDI.png
singleSidedArduinoFTDI_schemat.png
strona projektu
singleSidedArduinoFTDI.tar.gz
D1 to jest dioda prostownicza? Mogę zastosować 1N4007?

Liczę na Wasze opinie :)
Jak już będę pewny to zabieram się za wytrawianie i bardzo możliwe że poradnik zrobię :)
Zobaczymy tylko jak mi pójdzie bo jeszcze nic nie wytrawiałem ale laminat i wytrawiacz B327 już posiadam i temat wytrawiania już trochę ogarnięty :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, 02:02 przez krzxsiek, łącznie zmieniany 3 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: shymon » 19 mar 2013, 09:51

Ja bym dławid do AVCC dorzucił, tak jak to opisane w dokumentacji ATmegi8 jest, no i kondensator między AREF a masę też nie zaszkodzi.
Dorzuciłbym jeszcze jeden kondensator 100nF przy pinie Vin LM'a.
Z czego to ma być zasilane tak w ogóle? Bo jeśli z USB, to LM może nie dać rady, bo do pracy potrzebuje min. 7V na wejściu.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 19 mar 2013, 11:47

shymon pisze:Ja bym dławid do AVCC dorzucił, tak jak to opisane w dokumentacji ATmegi8 jest, no i kondensator między AREF a masę też nie zaszkodzi.
Dorzuciłbym jeszcze jeden kondensator 100nF przy pinie Vin LM'a.
Z czego to ma być zasilane tak w ogóle? Bo jeśli z USB, to LM może nie dać rady, bo do pracy potrzebuje min. 7V na wejściu.
Nie wiem tylko jak ten dławik tutaj dorzucić :/
Pomoże mi ktoś obeznany w temacie? Najlepiej aby zmodyfikował pliczek EAGLE? :D
Bo ja wczoraj cały dzień spędziłem nad tym tematem i wszystko mi się cały czas miesza a ja w elektronice zielony jestem.
Kondensator na AREF - GND jest, trzeba się tylko mocniej przyjrzeć :)
Zasilanie to byle jaki zasilacz od 7-12V. Ja preferuje 9V :)


Znalazłem jeszcze coś takiego http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardS ... ngleSided3
Obrazek
Tylko wywalił bym ten SERIAL bo jest on do niczego niepotrzebny jak mamy programator USBasp.

Wydaje mi się że jest to dużo lepsza wersja. Tylko AREF też trzeba by wpiąć do GND
No i fajnie że jest dostęp do zasilania bezpośrednio z zasilacza co jest przydatne :)
Ogólnie można chyba po prostu wywalić ze schematu te części odpowiedzialne za SERIAL i ich nie montować tak? I będzie działać? :D
Czekam na opinie i może zapłacił bym komuś za przerobienie tego projektu aby go odchudzić i pomniejszyć trochę płytkę ;) Ogólnie chciałbym dwie wersje. Pierwszą taką jak tu jest tylko bez SERIAL'a i drugą też bez SERIAL'a i pomniejszoną w miarę możliwości.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: shymon » 19 mar 2013, 13:15

Patrzyłem tylko na schemat, nie na płytkę i tam kondensatora na AREF nie widać ;)
Jeśli chcesz zminimalizować płytkę, to proponuję spróbować pobawić się z elementami SMD. Rozmiar 1206 bez problemu jesteś w stanie polutować w domu za pomocą lutownicy grotowej i pensety (albo nawet samymi palcami na upartego ;) ).
A dławik wpinasz szeregowo między źródło zasilania a pin AVCC, poszukaj w dokumentacji, jest schemat na 100%.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 19 mar 2013, 13:23

shymon pisze:Patrzyłem tylko na schemat, nie na płytkę i tam kondensatora na AREF nie widać ;)
Spójrz na złącza [ AREF | GND ] na PCB u góry i w schemacie na prawo od mikrokontrolera IOH 8.
shymon pisze:Jeśli chcesz zminimalizować płytkę, to proponuję spróbować pobawić się z elementami SMD. Rozmiar 1206 bez problemu jesteś w stanie polutować w domu za pomocą lutownicy grotowej i pensety (albo nawet samymi palcami na upartego ;) ).
A dławik wpinasz szeregowo między źródło zasilania a pin AVCC, poszukaj w dokumentacji, jest schemat na 100%.
Spoko na SMD przyjdzie pora :) Na razie muszę wytrawić swoje pierwsze PCB :D Znalazłem fajny a nawet bardzo fajny projekt z zastosowaniem SMD 1206 http://forum.atnel.pl/topic935.html tylko płytka jest dwustronna a ja na razie jeszcze jednostronnej nie wytrawiałem :D
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: cube » 19 mar 2013, 14:06

Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 19 mar 2013, 14:19

Brak stabilizatora zasilania i najważniejsze to brak ISP.
Nie posiadam tego programatora FTDI i jest on chyba droższy od USBasp a programowanie przez to FTDI z Arduino na Atmega8 jest problematyczne (w każdym razie nie wgramy za pomocą Arduino Duemilanove, a chyba tylko przez nowsze np. UNO) Męczyłem się długo z zaprogramowaniem Atmega8 przy użyciu Arduino Duemilanove i z tego wszystkiego się wkurzyłem i kupiłem programator USBasp i teraz chcę wgrywać wszystko przez złącze ISP bo nawet wykonanie programatora USBasp samemu jest proste i tanie :)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: Maxik » 19 mar 2013, 16:24

Bieduino jest jednostronne i przystosowane do samodzielnego wykonania: http://kml.jogger.pl/2010/01/03/bieduin ... o-za-10zl/
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny klon Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 1 kwie 2013, 16:59

Przerobiłem trochę ten pierwszy projekt i wydaje mi się że jest ok.
Dorzuciłem dławik na AVCC, kondensatory 100n i oblałem wszystko polygonem masy.

Na tej stronie http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... pinow.html zalecali dodać dławik do AVCC
Przerobiony_projekt_PCB.png
Przerobiony_projekt_PCB_widok_sciezek.png
Przerobiony_projekt_SCHEMAT.png
Macie jakieś sugestie? Może gdzieś zrobiłem jakiś błąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: cube » 2 kwie 2013, 14:29

Złączka śrubowa, którą zastosowałeś, jest z wyjściem kabli pionowym - kiepski pomysł, źle to potem leży na stole, gibie się i przewraca. Zastosuj ARK500 ze śrubami na górze i wyjściem kabli poziomym.
Wszystkie otwory staraj się dać w rogach. W równych odstępach od boków. Zamień jeden z nich ze stabilizatorem, złączke przesuń do góry. Ścieżke poprowadź tak szła od strony płytki a nie między otworem a krawędzią. Otwory rozmieszczaj z włączoną siatką milimetrową i podziałką 1mm (ctrl+klik na otwór przyciągnie do siatki) - łatwiej będzie zrobić otwory montażowe w jakiejś obudowie bez przykładania wydruku lub płytki. Prawe otwory są w nierównych odległościach od krawędzi poziomych.
Dorzuć sobie 3mm diodę na ardu pinie 13 (nie pamiętam która to nóżka), niby bzdet a mi bardzo ułatwia zabawę. W kodzie możesz umieścić kod włączający diodę jeśli coś się wykona prawidłowo - daje to najprostszy wskaźnik mówiący czy płytka się zachowuje jak powinna.
Ścieżki zasilania daj tak grube, jak tylko możesz. A przynajmniej tą od złączki do stabilizatora.
Na prawo od C4 zasilanie idzie zbyt blisko padów - zrobisz zwarcie lutując albo podczas wykonywania płytki. Ściażka musi być dalej. Poza tym, 2 pad jest niepodłączony do niczego?
Upewnij się że na pleckach stabilizatora też jest masa, ja nie pamiętam. A zresztą, może lepiej wlutuj go w pionie i daj na niego radiator - bo przy zasilaniu 9V będzie się grzał.
To tak na szybko.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 2 kwie 2013, 15:41

Dzięki wielkie za pomoc :)
cube pisze:Złączka śrubowa, którą zastosowałeś, jest z wyjściem kabli pionowym - kiepski pomysł, źle to potem leży na stole, gibie się i przewraca. Zastosuj ARK500 ze śrubami na górze i wyjściem kabli poziomym.
Oczywiście tą właśnie chciałem zastosować tylko w bibliotece nie mogłem się połapać i myślałem że to ta :)
cube pisze:Wszystkie otwory staraj się dać w rogach. W równych odstępach od boków. Zamień jeden z nich ze stabilizatorem, złączke przesuń do góry. Ścieżke poprowadź tak szła od strony płytki a nie między otworem a krawędzią. Otwory rozmieszczaj z włączoną siatką milimetrową i podziałką 1mm (ctrl+klik na otwór przyciągnie do siatki) - łatwiej będzie zrobić otwory montażowe w jakiejś obudowie bez przykładania wydruku lub płytki. Prawe otwory są w nierównych odległościach od krawędzi poziomych.
Dorzuć sobie 3mm diodę na ardu pinie 13 (nie pamiętam która to nóżka), niby bzdet a mi bardzo ułatwia zabawę. W kodzie możesz umieścić kod włączający diodę jeśli coś się wykona prawidłowo - daje to najprostszy wskaźnik mówiący czy płytka się zachowuje jak powinna.
Poprawiłem ale nie mogłem zamienić stabilzatora z otworem bo nie miał bym gdzie diody na 13pin dodać i oczywiście tą diodę wczoraj później dodałem bo rzeczywiście jest pomocna :)
cube pisze:Ścieżki zasilania daj tak grube, jak tylko możesz. A przynajmniej tą od złączki do stabilizatora.
Poprawiłem jak mogłem :)
cube pisze:Na prawo od C4 zasilanie idzie zbyt blisko padów - zrobisz zwarcie lutując albo podczas wykonywania płytki. Ściażka musi być dalej. Poza tym, 2 pad jest niepodłączony do niczego?
Poprawiłem a 2 pad był w opcji 3V3 ale już zmieniłem go na dodatkowy 5V
cube pisze:Upewnij się że na pleckach stabilizatora też jest masa, ja nie pamiętam. A zresztą, może lepiej wlutuj go w pionie i daj na niego radiator - bo przy zasilaniu 9V będzie się grzał.
Chyba tak zrobię bo mam 2 radiatorki ale na leżąco aby to dużo miejsca nie zajmowało.
Przerobiony_projekt_PCB.png
Przerobiony_projekt_PCB_widok_sciezek.png
Przerobiony_projekt_SCHEMAT.png
Tak roboczo ochrzciłem projekt "MAJSTERKUINO" bo jak wszystko dobrze pójdzie to zamieszczę poradnik a i Twój Cube się przyda, ten do wytrawiania :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: cube » 2 kwie 2013, 16:11

Ledy 3mm (po co 5mm? to ma wskazywać a nie podświetlać), rezystor R1 i diodę D1 postawić na baczność i masz mnóstwo miejsca na przesunięcie otworków w rogi. A jak jeszcze zdecydujesz się na wlutowanie stabilizatora pionowo to wogóle będzie tam mnóstwo miejsca...
Znów ściażka jest za blisko padów, w tym samym miejscu, ale tym razem od spodu.
Ścieżka od R3 idąca w stronę uC jest za gruba - znów za blisko padów. A wogóle to mógłbyś pogrubić każdą ścieżkę, która nie jest pod atmegą i nie przechodzi między padami do 24milsów, bo miejsce w większości wypadków masz. Narzędziem Change zrobisz to szybko i bezboleśnie.

edit. lepiej pod ten pad 3v3 podłącz masę lub odłącz wogóle. Jeśli by używał tego ktoś nieobeznany z płytką, może siłą przyzwyczajnia podpiąć tam coś pod mniejsze napięcie, co może 5V nie wytrzymać. Ale to już kosmetyka, w sumie nieistotna przy dobrze zrobionej dokumentacji.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 4 kwie 2013, 02:36

Dzięki za szybkie podpowiedzi :)

Tak na szybko poprawiłem tyle:

Wszystko nieco ścisnąłem i zyskałem ciut na zmniejszeniu wysokości układu :)
cube pisze:Ledy 3mm (po co 5mm? to ma wskazywać a nie podświetlać), rezystor R1 i diodę D1 postawić na baczność i masz mnóstwo miejsca na przesunięcie otworków w rogi.
Ledy 5mm dyfuzyjne bo są dość popularne ale oczywiście jak ktoś ma może wlutować 3mm. Ja mam dużo 5mm.
cube pisze:A jak jeszcze zdecydujesz się na wlutowanie stabilizatora pionowo to wogóle będzie tam mnóstwo miejsca...
Raczej wolę aby całość była w miarę płaska także wlutuje na leżąco ale bez lutowania do obudowy tylko dam radiator.

Otwory montażowe poprawiłem kosztem ciut większej szerokości układu :)
cube pisze:Znów ściażka jest za blisko padów, w tym samym miejscu, ale tym razem od spodu.
Poprawione (dodałem jumper)

A samo C4 zmodyfikuje w bibliotece aby nie robić pod nim tej zwężonej ścieżki.
cube pisze:edit. lepiej pod ten pad 3v3 podłącz masę lub odłącz wogóle. Jeśli by używał tego ktoś nieobeznany z płytką, może siłą przyzwyczajnia podpiąć tam coś pod mniejsze napięcie, co może 5V nie wytrzymać. Ale to już kosmetyka, w sumie nieistotna przy dobrze zrobionej dokumentacji.
Rozumiem ale zrobię warstwe opisową z podpisanymi pinami także raczej się nikt nie pomyli :)
Przerobiony_projekt_PCB.png
Przerobiony_projekt_PCB_widok_sciezek.png
Dzięki jeszcze raz za pomoc Cube i będziesz oczywiście współtwórcą projektu "MAJSTERKUINO" :D
Proszę o dalsze sugestie czy czegoś nie sknociłem :)

Tak się zastanawiam nad gniazdem 6pin ISP ale chyba je zostawię bo nie lubię tego 10pinowego a zrobienie przejściówki 10pin na 6pin to pikuś i sam sobie taką zrobiłem. Będzie w poradniku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: cube » 4 kwie 2013, 10:45

To jeszcze jedno pytanie, nie odbierz tego jako wyśmiewanie ale całkiem serio.
Po co prowadzisz ścieżkę masy, skoro potem i tak oblewasz wszystko poligonem i scieżka się z nim zlewa? Jest tego jakiś cel, o którym nie wiem?

Ja jak robię płytkę z wylaną masą, to od niej właśnie zaczynam. Robię od razu poligon GND po obramowaniu płytki, wtedy po przeniesieniu elementów w obręb płytki znika mi spora część połączeń.

We właściwościach poligonu odznacz Orphans, znikną wtedy takie dziwadła jak kropki miedzi między dolnymi padami atmegi a liczbami 168, 328.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 4 kwie 2013, 11:24

cube pisze:To jeszcze jedno pytanie, nie odbierz tego jako wyśmiewanie ale całkiem serio.
Po co prowadzisz ścieżkę masy, skoro potem i tak oblewasz wszystko poligonem i scieżka się z nim zlewa? Jest tego jakiś cel, o którym nie wiem?
Chciałem zaoszczędzić wytrawiacza przy trawieniu i są dwa polygony :D Ale jak mówisz że tak się nie robi to usuwam.
Ale teraz widzę że orphans do tego służy hehe :D Ale te kropki w niczym nie przeszkadzają przecież więc powiedz mi czemu mam je usunąć?

bez_orphans.png
z_orphans.png
Masz jeszcze jakieś uwagi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: Łukasz » 4 kwie 2013, 12:05

Widzę projekcik pięknie się rozwija :)

A może udałoby się wcisnąć na płytkę kilka ulepszeń z http://ruggedcircuits.com/html/ancp01.html ? Wszystkich na jednostronnej płytce raczej na pewno się nie upcha, ale może chociaż jedno lub kilka z nich... - zawsze to trochę poprawi odporność całości :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino FTDI | ISP

Post autor: krzxsiek » 4 kwie 2013, 12:20

Łukasz pisze:Widzę projekcik pięknie się rozwija :)

A może udałoby się wcisnąć na płytkę kilka ulepszeń z http://ruggedcircuits.com/html/ancp01.html ? Wszystkich na jednostronnej płytce raczej na pewno się nie upcha, ale może chociaż jedno lub kilka z nich... - zawsze to trochę poprawi odporność całości :)
Szczerze powiem że nic nie czaje z tych ulepszeń co podałeś :D Jak dla mnie po prostu trzeba się umiejętnie posługiwać z układem i zabezpieczać go z zewnątrz przed przeciążeniami. Ale ja tak tylko uważam :D

Jedyne co bym tu jeszcze ulepszył to dodał jakoś stabilizator 3V3 ale to może kiedyś :D
Jak na razie chce skończyć prototyp i go wytrawić :D


Dodałem trochę treści do warstwy opisowej :)
Wyjaśnicie mi tą różnicę w polygonie z opcją orphans i bez? Czy te kropeczki w czymś przeszkadzają? Jak dla mnie wizualnie jest dużo lepiej z opcją orphans.
Przerobiony_projekt_PCB.png
Przerobiony_projekt_PCB2.png
Dodam jeszcze że w celu uproszczenia wiercenia wszystkie otwory (drill) mają 1mm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 4 kwie 2013, 22:37

Bezpieczniki można dodać, ale z drugiej strony, czy upaliliście jakiś pin uC do tej pory? Cena też nie jest jakaś mała, ze 2zł taki bezpiecznik przewlekany kosztuje.

Co do orphans - ja wolę bez, nie po to robię odstępy między ścieżkami, żeby mi się coś tam wciskało.
To jeszcze jedną rzecz dodam, która jest jedynie moim kaprysem. Przelotki (Vias) oznaczam zawsze kwadratem, żeby się odznaczały od otworów na elementy. Nie gubię się wtedy, jak muszę zrobić krótką zworkę na środku płytki z dużą ilością otworów ;)
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 4 kwie 2013, 23:01

cube pisze:Bezpieczniki można dodać, ale z drugiej strony, czy upaliliście jakiś pin uC do tej pory? Cena też nie jest jakaś mała, ze 2zł taki bezpiecznik przewlekany kosztuje.
No ja katowałem Arduino które na pewno ma jakieś bezpieczniki ale też kilka razy zrobiłem jakieś lekkie spięcia w pierwszym układzie na płytce uniwersalnej i nic się nie działo. Jak już się trochę obeznamy w temacie to i tak trudno będzie coś popsuć :)
Ogólnie zasada aby sprawdzić wszystko kilka razy jest lepsza niż pakowanie kasy w zabezpieczenia :)
cube pisze:Co do orphans - ja wolę bez, nie po to robię odstępy między ścieżkami, żeby mi się coś tam wciskało.
Hehe no jak wolisz :) Jak dla mnie ładniej jest z orphans ale to moje wizualne odczucia :D
cube pisze:To jeszcze jedną rzecz dodam, która jest jedynie moim kaprysem. Przelotki (Vias) oznaczam zawsze kwadratem, żeby się odznaczały od otworów na elementy. Nie gubię się wtedy, jak muszę zrobić krótką zworkę na środku płytki z dużą ilością otworów ;)
No jest to dobra uwaga ale jako że mam tylko dwie przelotki i jakoś mi ciasno na te kwadratowe po powiększeniu ich otworów do 1mm to zmieniłem na okrągłe :)


Masz jeszcze jakieś uwagi? Czy mogę trawić prototyp? Bo już się przymierzam do tego trawienia i przymierzam :D
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 5 kwie 2013, 10:59

Chyba możesz trawić, ale ryzyko że się coś przeoczy zawsze jest.

Polutowałem płytkę z tutoriala ze strony głównej. Niby wszystko ok, zworki poustawiane, wszystko podłączone a nie chciało działać. Wczoraj odkryłem dlaczego. Na schemacie niby wszystko było podłączone do VDD (+5V) ale jak się okazało, część ścieżek była nadal oznaczona jako VCC (w properties) i nie było połączenia doprowadzającego napięcie do kostki. Po dolutowania jednej zworki ruszyło bez problemu. Niby bzdura, ale trochę się naszukałem rozwiązania.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 6 kwie 2013, 23:35

Trochę ciężko mi idzie z tym trawieniem bo termotransfer już prawie opanowałem ale przy trawieniu strasznie mi ścieżki podżera. Możliwe że to przez niedopilnowanie. Trawie w 40-45*C w naczynku które zalewam wrzątkiem a w tym pojemnik z wytrawiaczem. Płytka ze zdjęcia była w nim ok.20min.

Te ścieżki pod Atmegą (16mils'ów) pogrubił bym najchętniej tylko że nie ma jak bo znowu odstępy będą za małe a bez ISP cały układ jest bez sensu.

Walczę dalej z wytrawianiem :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 7 kwie 2013, 12:10

Ładnie przeniesiony druk.
Zastosuj skrypt drill-aid.ulp, pisałem o tym w tutorialu. Będziesz mógł równiej wywiercić otwory. I będziesz mieć znaczniki środka również w otworach montażowych, w rogach płytki. A właściwie to KONIECZNIE go zastosuj. Jeśli nie będziesz widzieć efektu w postaci pierścieni na każdym padzie/przelotce/otworze to musisz włączyć warstwę odpowiadającą za nie - centerDrill.
Co do trawienia - to rzeczywiście za długo w wytrawiaczu leżał. Świeży, ciepły wytrawiacz działa szybko. Warto pomieszać od czasu do czasu roztwór, równiej trawi.
No i pamiętaj o odtłuszczeniu przed włożeniem do wytrawiacza - chociażby przez umycie płynem do naczyń pod bieżącą wodą. Jeśli gdzieś zostanie warstewka tłuszczu, to tam będzie się wolniej trawić. Będziesz czekał aż wytrawi Ci się taki placek a resztę ścieżek Ci podeżre.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1157
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: Marhef » 8 kwie 2013, 00:16

Jesli przygotowujesz roztwór, nie dawaj wiecej wytrawiacza, niż masz podane na opakowaniu. Raczej więcej wody. Miałem podobny problem z trawieniem
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 8 kwie 2013, 00:25

cube pisze:Zastosuj skrypt drill-aid.ulp, pisałem o tym w tutorialu. Będziesz mógł równiej wywiercić otwory. I będziesz mieć znaczniki środka również w otworach montażowych, w rogach płytki. A właściwie to KONIECZNIE go zastosuj. Jeśli nie będziesz widzieć efektu w postaci pierścieni na każdym padzie/przelotce/otworze to musisz włączyć warstwę odpowiadającą za nie - centerDrill.
Spoko już poprawiłem i będę drukował. Zastanawiam się czy to nie jest wina toneru ale drukarka nówka mało eksploatowana. Drukuję w max jakości 1200dpi ale może teraz zmienię opcje na "wydruk na folii" to może lepiej pokryje.
cube pisze:No i pamiętaj o odtłuszczeniu przed włożeniem do wytrawiacza - chociażby przez umycie płynem do naczyń pod bieżącą wodą. Jeśli gdzieś zostanie warstewka tłuszczu, to tam będzie się wolniej trawić. Będziesz czekał aż wytrawi Ci się taki placek a resztę ścieżek Ci podeżre.
Może w tym tkwi problem bo wcale niczym nie czyściłem tylko pod wodą a potem palcami "mostki". Teraz dokładniej tego dopilnuję i już może wyjdzie :)
Marhef pisze:Jesli przygotowujesz roztwór, nie dawaj wiecej wytrawiacza, niż masz podane na opakowaniu. Raczej więcej wody. Miałem podobny problem z trawieniem
Roztwór wedle zaleceń 100g na 0,5L wody i dokładnie odmierzyłem.

Jak ktoś też chcę zrobić prototyp to tutaj projekt do wydruku :)
Usunąłem "orphans", wykonałem skrypt "drill-aid.ulp" oraz w kilku miejscach pogrubiłem ścieżki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: shymon » 8 kwie 2013, 05:46

No i nie bój się wyjąć płytki podczas samego trawienia. Jak widzisz, że zaczyna podżerać, to wodoodporny pisak w łapę i poprawiasz.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: