Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUINO]

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 8 kwie 2013, 10:28

krzxsiek pisze: Jak ktoś też chcę zrobić prototyp to tutaj projekt do wydruku :)
Usunąłem "orphans", wykonałem skrypt "drill-aid.ulp" oraz w kilku miejscach pogrubiłem ścieżki.
Nadal za duże wytrawione punkty w środku otworów. Zastosuj domyślne w skrypcie 0,3mm albo 0,4mm. Wtedy powstanie malutki wytrawiony punkcik i wiertło będzie się w nim centrować. Bo przecież każdy wie że przed wierceniem należy otwory napunktować a dzięki drill-aid omija Cię ta robota. Otwory będą w równych liniach! Estetyka rośnie dziesięciokrotnie!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 14 kwie 2013, 01:40

W końcu się udało :) Powiedzmy bo były lekkie podtrawienia ale pokryłem te ścieżki cyną :D No i kilka padów wyrwało przy wierceniu :D Lepiej chyba jednak wiercić przed wytrawianiem.
Co do termotransferu to znacznie pomogło wymienienie tonera na nowy bo w tamtym wydruki trochę prześwitywały a teraz są mocno czarne :) Mogłem jeszcze raz wykonać tutaj termotransfer ale byłem zdeterminowany aby w końcu skończyć ten prototyp więc poprawiłem markerem i zostawiłem jak wyszło :D
2013-04-13-21.06.34.jpg
2013-04-14-00.44.01.jpg
Wgrany "BLINK" i działa. Dalsze testy jak mi przeschnie kalafonia :D
Może macie jakiś patent na przyspieszenie schnięcia kalafonii?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: shymon » 14 kwie 2013, 08:08

krzxsiek pisze:Co do termotransferu to znacznie pomogło wymienienie tonera na nowy bo w tamtym wydruki trochę prześwitywały a teraz są mocno czarne :)
No to się wcale a wcale nie dziwię, że tak Ci podżerało wszystko...
Wydruk po prostu musi być bardzo wysokiej jakości, a nie jakiś wyblakły szajs :/
Toner to przecież przetopiony plastik, a gdy miedź odkrytą prawie zostawisz, to co ma ją chronić przed wytrawieniem...
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 14 kwie 2013, 08:21

Wiercenie tylko po tawieniu. Po wierceniu mozesz przetrzec miedz papierem sciernym raz jeszcze, nic sie jej nie stanie. Jakie wiertlo uzywasz? Pewnie HSS 1mm na wolnych obrotach?
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 14 kwie 2013, 10:23

cube pisze:Wiercenie tylko po tawieniu. Po wierceniu mozesz przetrzec miedz papierem sciernym raz jeszcze, nic sie jej nie stanie. Jakie wiertlo uzywasz? Pewnie HSS 1mm na wolnych obrotach?
Obroty 20 000 dremelem, wiertło 1mm a jakie to nie wiem. Takie czarne za ok. 0,50 - 1zl ze sklepu z elektroniką.
shymon pisze:
krzxsiek pisze:Co do termotransferu to znacznie pomogło wymienienie tonera na nowy bo w tamtym wydruki trochę prześwitywały a teraz są mocno czarne :)
No to się wcale a wcale nie dziwię, że tak Ci podżerało wszystko...
Wydruk po prostu musi być bardzo wysokiej jakości, a nie jakiś wyblakły szajs :/
Toner to przecież przetopiony plastik, a gdy miedź odkrytą prawie zostawisz, to co ma ją chronić przed wytrawieniem...
No to wiadomo ale teraz również dokładnie pilnuje procesu wytrawiania i od razu jak mi miedź zniknie z pomiędzy ścieżek to wyjmuję ale też lekko podtrawia. Spróbuję jeszcze innej metody kąpieli po transferze bo może gorąca woda z proszkiem też coś trochę szkodzi.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: cube » 14 kwie 2013, 18:08

Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 14 kwie 2013, 18:31

cube pisze:A takie coś widzieli? :)
http://www.frantone.com/CuteUino/cuteuino.html
hehe no fajny projekt :) ale chyba bym tego nie wytrawił i nie zlutował bo malutkie to to wszystko :D
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: shymon » 14 kwie 2013, 19:28

Piękne!
Wytrawić to najmniejszy problem, z lutowaniem gorzej. Albo hot air albo grot do lutowania na fali zakupić trzeba.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP

Post autor: krzxsiek » 15 kwie 2013, 01:59

MAJSTERKUINO PROTOTYP gotowy i jak na razie sprawny :) Programowanie przez złącze ISP przy pomocu USBasp działa :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Zrobiłem proste etykiety na listwach bo jak już mówiłem nie chciało mi się robić warstwy opisowej ale możliwe że na kolejnej płytce zrobię :)

Poradźcie mi jak przetestować np. odczyty wejść analogowych? Bo chciałbym wiedzieć czy nie będzie żadnych zakłóceń a oscyloskopu nie posiadam :D
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: Łukasz » 15 kwie 2013, 09:16

Znalazłem jeden błąd :D Złącze ICSP jest w innym miejscu, niż w oryginalnej płytce. A ma to spore znaczenie, bo niektóre shieldy (np. EthernetShield) wpinają się jednocześnie w te standardowe wyjścia, oraz w ICSP:
sku_118061_4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: krzxsiek » 15 kwie 2013, 12:18

Łukasz pisze:Znalazłem jeden błąd :D Złącze ICSP jest w innym miejscu, niż w oryginalnej płytce. A ma to spore znaczenie, bo niektóre shieldy (np. EthernetShield) wpinają się jednocześnie w te standardowe wyjścia, oraz w ICSP:
sku_118061_4.jpg
Wiem że jest w innym bo zmieniłem nawet wszystkie złącza aby płytka była mniejsza także nie jest kompatybilne z shieldami arduino bo dodałem też zamiast 3V drugie złącze 5V
spawacz4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 17 lut 2013, 02:33

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: spawacz4 » 15 kwie 2013, 21:41

O super projekt możesz wrzucić pełną dokumentacje czyli potrzebne elementy, prawidłowy schemat, płytkę ? oraz opis jak wrzuciłeś bootloader arduino
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: krzxsiek » 16 kwie 2013, 00:03

spawacz4 pisze:O super projekt możesz wrzucić pełną dokumentacje czyli potrzebne elementy, prawidłowy schemat, płytkę ? oraz opis jak wrzuciłeś bootloader arduino
Spoko, niebawem zamieszczę ;) Chciałem napisać artykuł ze szczegółowymi informacjami takimi jak jak zaprogramować przy użyciu USBasp oraz jak wytrawić płytkę (w skrócie bo artykuł o wytrawianiu już jest). W tej chwili akurat będę miał trochę pracy więc nieco się to opóźni ale obiecuję że będzie ;) No i oczywiście najpierw muszę przetestować dobrze ten prototyp.

Co do listy części to tak jak na tym obrazku
Obrazek

Atmega 8 lub 168 lub 328
Kondensator ceramiczny 100nF - 4szt., 22pF - 2szt.
Kondensator elektrolityczny 47uF (50V) 2szt.
Rezystory 220Ω - 2szt, 10kΩ - 1.szt
Diody led dyfuzyjne 5mm - 2szt. (czerwona i zielona)
Stabilizator napięcia 7805 5V 1A
Kwarc 16MHz
Dławik 10uH
Podstawka DIP28
Mikro przycisk (tact switch)
Dioda prostownicza 1N4007
Listwa gniazdo goldpin
Listwa goldpin dwurzędowa (na złącze ISP)
Złącza śrubowe KF300 2pin

No to chyba wszystko nie licząc laminatu

Schemat:
schemat.png
Projekt PCB:
MAJSTERKUINO_PROTOTYP_PCB.png
Warstwa opisowa:
Warstwa_opisowa.png
Plik PDF ze ścieżkami oraz warstwą opisową gotowy do wydruku:
MAJSTERKUINO_DO_DRUKU.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 09:55 przez krzxsiek, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: cube » 16 kwie 2013, 08:30

Jeśli będziesz zamieszczał w artykule wzór ścieżek i stronę opisową, rób to tylko jako PDF. W dokumencie PDF masz już gotowca do wydruku, wystarczy kliknąć print. W jpg trzeba często skalować obraz, robić kilka wydruków bo odległości się rozjechały.
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: krzxsiek » 16 kwie 2013, 09:14

cube pisze:Jeśli będziesz zamieszczał w artykule wzór ścieżek i stronę opisową, rób to tylko jako PDF. W dokumencie PDF masz już gotowca do wydruku, wystarczy kliknąć print. W jpg trzeba często skalować obraz, robić kilka wydruków bo odległości się rozjechały.
To jest akurat png w jakości 1200dpi i wydaje mi się że jest dobry do druku. Ogólnie zapisuję do bmp a potem robię wiele kopii do pdf ale tu nie można zamieszczać załączników w tym formacie a pdfa musiałbym zrobić ponownie. W artykule zamieszczę wersję pdf z kopiami do druku jakby ktoś chciał wydrukować więcej w razie pomyłki.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: shymon » 16 kwie 2013, 10:09

Tu się z cubem zgodzę, że z jpg czy png się może rozjechać wydruk.
Jest też przydatne narzędzie do Eagla (w sumie to skrypt), konkretnie Replicate board.
Tutaj filmik demonstrujący: http://www.youtube.com/watch?v=7ND27JCCGgg
Zaleta taka, że nie trzeba bawić się w kopiowanie do Worda i potem eksportu do PDF, tylko od razu z Eagla generujesz PDF z zapełnioną kartką, potem nic, tylko powycinać :)
Aha i warto pamiętać, żeby nie nadpisać swojej płytki przy korzystaniu z tego skryptu...(a jeśli nie, to przynajmniej wiadomo, że czas zainteresować czymś takim jak WERSJONIZOWANIE).
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: krzxsiek » 16 kwie 2013, 10:17

shymon pisze:Tu się z cubem zgodzę, że z jpg czy png się może rozjechać wydruk.
Jest też przydatne narzędzie do Eagla (w sumie to skrypt), konkretnie Replicate board.
Tutaj filmik demonstrujący: http://www.youtube.com/watch?v=7ND27JCCGgg
Zaleta taka, że nie trzeba bawić się w kopiowanie do Worda i potem eksportu do PDF, tylko od razu z Eagla generujesz PDF z zapełnioną kartką, potem nic, tylko powycinać :)
Aha i warto pamiętać, żeby nie nadpisać swojej płytki przy korzystaniu z tego skryptu...(a jeśli nie, to przynajmniej wiadomo, że czas zainteresować czymś takim jak WERSJONIZOWANIE).
Spoko ale ja wolę eksport do BMP w jakości 1200dpi a potem wszystko ładnie ustawiam sobie w Adobe InDesign (nawet odstępy równe pomaga ustawić) i eksportuje pdf w jakości do druku i nic mi się nie rozjechało po wydrukowaniu :)
Skryptu też można użyć ale się jeszcze nie bawiłem nim :)
Pliczek PDF już dodałem i można drukować ;)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: shymon » 16 kwie 2013, 11:46

Skrypcik odwala dokładnie te samą robotę za Ciebie w paru kliknięciach ;)
Wybierasz ile rzędów, ile kolumn i odstępy między nimi, a dalej tylko druk do PDF, więc nie ma co się wysilać niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: cube » 16 kwie 2013, 14:49

Bullzip PDF instaluje się jako kolejna drukarka w systemie. I możesz zrobić pdf ze wszystkiego co tylko nadaje się do wydrukowania. Mając pewność że wymiar z monitora będzie tym samym co wymiar na kartce, bez zagłębiania się w magię dpi, parametrów drukarek itp...
Awatar użytkownika
krzxsiek
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 24 wrz 2012, 22:50
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jednostronny "klon" Arduino ISP [oraz projekt MAJSTERKUI

Post autor: krzxsiek » 20 kwie 2013, 01:15

Testy jak na razie przebiegają ok :)

Programowanie przez USBasp przez przerobiony kabelek na 6 pin bez problemowo.

Filtracja zasilania (nie posiadam oscyloskopu także sprawdzam miernikiem i wahania są pomiędzy 5.01V a 5.02V więc wydaje mi się że jest w porządku).

Podłączyłem wyświetlacz LCD HD44780 oraz swój moduł RTC i działają prawidłowo (po za małym wyjątkiem ale to raczej mój błąd bo zostawiłem na chwile włączony układ pod zasilaniem z USBasp przez złącze ISP na płytce i w module RTC układ DS1307 dość mocno się nagrzał (przy zasilaniu z zasilacza nie przegrzewa się) także chyba lepiej programować "majsterkuino" bez podłączania niczego do jego gniazd, ewentualnie robić to szybko i uważać przy tym). Wyczytałem że podobno nie można podłączać nic pod I2C (wejścia analogowe A4 i A5) kiedy korzystamy z ISP (podłączony programator USBasp). Wiecie coś o tym?

Podłączyłem czujnik temperatury DS18B20 i również działa prawidłowo :)

Może macie jeszcze jakieś propozycje na sprawdzenie poprawności działania?

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł ponieważ nie zawsze ale może się zdarzyć potrzeba podłączenia czegoś na napięcie 3.3V także można by dodać dołączany moduł ze stabilizatorem na 3.3V tylko potrzebuje waszej pomocy jak to zrobić :) Myślałem o wpięciu pod gniazdo 5V i GND małej płytki ze stabilizatorem LM1117
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: