Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karl
Majsterkowicz
Posty: 61
Rejestracja: 3 gru 2014, 10:00

Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Post autor: Karl » 19 maja 2020, 09:48

W obrabiarce regularnie zdycha mi potencjometr 10kOhm 2W. Normalnie - z mechanicznego przepracowania.
Wymyśliłem ideę wymiany go na malutki modulik sterowany Ardu i mniej zawodnym enkoderem.
Kombinował ktoś coś takiego ? Nie chcę wywarzać otwartych drzwi. :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Post autor: Marhef » 20 maja 2020, 00:34

Chcesz zamienić analogowy potencjometr na cyfrowy potencjometr? Czy coś innego zrobić? Nie rozumiem założenia
Awatar użytkownika
Karl
Majsterkowicz
Posty: 61
Rejestracja: 3 gru 2014, 10:00

Re: Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Post autor: Karl » 20 maja 2020, 09:42

Konfiguracja bieżąca:

Potencjometr analogowy ---> MODUŁ MASZYNY


Modyfikacja:

Enkoder ---> Arduino ---> PWM ---> MODUŁ MASZYNY


A teraz ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1257
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Post autor: Marhef » 20 maja 2020, 18:38

Teraz rozumiem. Kilka pytań:
- jakie napięcie jest na potencjometrze (maksymalne)?
- sprawdziłeś, czy sygnał PWM będzie ok?
- dlaczego PWM a nie DAC?
Awatar użytkownika
Karl
Majsterkowicz
Posty: 61
Rejestracja: 3 gru 2014, 10:00

Re: Wymiana analogowego potencjomatru na enkoder+Adruino

Post autor: Karl » 21 maja 2020, 11:32

- jakie napięcie jest na potencjometrze (maksymalne)?
Napięcia nie mierzyłem, ale właśnie tutaj wietrzę największy problem.
Sterownik przemysłowy z wyjściami logicznymi 24V, a oryginalny potencjometr to 10kOhm 2W.

- sprawdziłeś, czy sygnał PWM będzie ok?
Jak nie będzie ok, to da się 1mF i wygładzi się :)

- dlaczego PWM a nie DAC?
PWM to pierwsza myśl. Może być każde inne rozwiązanie, alby tylko działało :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: