Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 26 maja 2013, 18:50

Witam, mam pytanie: czego potrzebuję do zmniejszenia napięcia 220V do bezpiecznego 5V dla ATMEGI i przekaźnika 5v? Jakiś transformator?Kondensator?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Maxik » 26 maja 2013, 19:00

Kup na eBayu ładowarkę do iPhone z wyjściem USB za $2, najprostszy i najtańszy sposób.
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Łukasz » 26 maja 2013, 19:04

W Carrefourach często można dorwać ładowarki USB za 4,99zł :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 26 maja 2013, 19:26

No okej tylko zapomniałem dodać że to wszystko będzie pełniło zadanie wyłącznika czasowego i mam to zmontowane już w gniazdku i miałem baterie 4.5V, ale po kilku dniach przestało działać... (BTW. jest jakaś opcja sleepmode w Atmedze?) No i chciałbym to już zasilić prosto z tego kabla z gniazdka...
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 26 maja 2013, 20:18

O sleep mode było już na forum
Jeśli chodzi o zasilacz to ostatnio też trochę szukałem małych zasilaczy i oto moje propozycje:
1. Ładowarka - po rozebraniu dostajemy płytkę 30x30x11mm, na 1A bym nie liczył ale zasilił mi ATMege328 + RFM22b + stycznik
2. Zasilacz bez obudowy - jeszcze go nie dostałem więc tylko wymiary 30x20x18mm

W zasadzie wymiary takich zasilaczy są na poziomie małego trafo 100mA, a gdzie tam jeszcze mostek gretza, kondensatory i stabilizator
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 26 maja 2013, 20:45

Myślisz że ten z dx wystarczyłby na przekaźnik 5v + atmega328 + diodaIR

Znalazłem coś takiego jeszcze:http://dx.com/p/us-plug-usb-charging-ad ... low-166116
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, 21:09 przez aston729, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 26 maja 2013, 21:06

Do zasilania takiego układu, spokojnie powinno wystarczyć.

Natomiast ładowarka którą zaproponowałeś też powinna się zmieścić w std. puszce.
W zasadzie najwięcej w tych ładowarkach zajmuje złącze USB (jakieś 40% płytki)
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 26 maja 2013, 21:09

Znalazłem w domu jeszcze starą ładowarkę do Nokii i daje ona nominalnie 5.7v a po zmierzeniu miernikiem 6V czy te napięcie jest bezpieczne do Atmegi i przekaźnika (5v) a jak nie to jak je obniżyć o 1V?
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 26 maja 2013, 22:54

Wg danych katalogowych maksymalne napięcie ATMegi to 5,5 V
Przekaźnik powinien wytrzymać.
Możesz zastosować stabilizator napięcia typu LDO.
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 27 maja 2013, 07:46

To nie wystarczy rezystor powiedzmy 10k?
A ten stabilizator to o jakich parametrach?
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 27 maja 2013, 09:02

A ten rezystor do do czego ?

Pierwszy lepszy stabilizator LDO z TME MCP1825S-5002EA. Według noty maksymalne napięcie na wejściu to 6V. Różnica pomiędzy wejściem/wyjściem 250mV
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 27 maja 2013, 16:41

Okej, dzięki za pomoc mam ostatnie 2 pytania:
1. Ten stabilzator to się podłącza tak że np.: 1. Wejście 6V 2. GND (w tym wypadku) z ładowarki połączone z GND z mikrokontrolera 3. Wyjście 5V na mikrokontroler Głównie chodzi mi o to czy GND się łączy bo są tylko 3 stopki.

2. Widzę że jesteś z Mikołowa :) Najbliższy sklep elektroniczny jest w Tychach/Katowicach? czy może orientujesz się że jest jakiś w Mikołowie :)
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 27 maja 2013, 16:55

Ad.1. Podłączasz dokładnie tak jak napisałeś. Masa dla obydwu układów jest wspólna.
Musisz także pamiętać o podłączeniu na wejście kondensatora ceramicznego 47uF a na wyjściu 1uF, wszystko wg noty katalogowej

Ad.2. Najbliższy sklep mam w Tychach. W Mikołowie nie ma. Natomiast i tak kupuje w internecie (Allegro lub TME).
W sklepie zazwyczaj nie mają tego co potrzebuje.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: shymon » 27 maja 2013, 17:09

Poza ceramikami 47 i 1uF warto też dorzucić elektrolity 100uF zarówno po stronie Vin jak i Vout.

(Tu wyjaśnienie po co kondensatory w stabilizatorach: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1234671.html)
aston729
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 4 maja 2013, 11:26

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: aston729 » 27 maja 2013, 18:03

Czy te kondensatory są konieczne przy tej ładowarce od Nokii bo już na tej płytce są jakieś 4 różne? Czy to nie ma związku?
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 27 maja 2013, 18:10

Uważam że przy wykorzystaniu gotowego zasilacza, dodawanie dodatkowo elektrolitów (przynajmniej na wejście) mija się z celem. Ewentualnie na wyjściu, w celu zniwelowania skoków prądu obciążenia.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: shymon » 27 maja 2013, 18:24

Jeśli za ładowarką będzie znajdować się stabilizator, to ceramiki obowiązkowo, bo są potrzebne do poprawnej pracy stabilizatora.
A elektrolity na pewno nie zaszkodzą, ale to już Twoja decyzja.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: donau » 27 maja 2013, 21:50

Gadamy o wydatkach rzedu ~50gr. wiec naprawde mozesz dac kondensatorki: )
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Pseudo » 25 lip 2013, 00:17

Janus pisze:O sleep mode było już na forum
Jeśli chodzi o zasilacz to ostatnio też trochę szukałem małych zasilaczy i oto moje propozycje:
1. Ładowarka - po rozebraniu dostajemy płytkę 30x30x11mm, na 1A bym nie liczył ale zasilił mi ATMege328 + RFM22b + stycznik
2. Zasilacz bez obudowy - jeszcze go nie dostałem więc tylko wymiary 30x20x18mm

W zasadzie wymiary takich zasilaczy są na poziomie małego trafo 100mA, a gdzie tam jeszcze mostek gretza, kondensatory i stabilizator
dostalem wlasnie nr 2
ale nie ma schematu gdzie podlaczyc 220 a gdzie 5v :(
ktos poratuje ?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: donau » 25 lip 2013, 01:32

A po co ci schemat? Masz napewno in+ i in- gdzie dajesz z sieci oraz Out + oraz Out- gdzie masz juz 5v.
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 25 lip 2013, 07:08

Muszę przyznać bez bicia że zasilacze mi przyszły ale jeszcze ich nie podłączałem.
Spróbuj wg tego obrazka
Obrazek
Jak wrócę do domu to jeszcze Ci potwierdzę
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Pseudo » 27 lip 2013, 15:33

Janus pisze:Muszę przyznać bez bicia że zasilacze mi przyszły ale jeszcze ich nie podłączałem.
Spróbuj wg tego obrazka
Obrazek
Jak wrócę do domu to jeszcze Ci potwierdzę
potwierdz prosze
tez dostalem ale nic nie opisane wlasnie
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Jak zasilać ATMEGE328 z 220v?

Post autor: Janus » 28 lip 2013, 21:58

Przepraszam, byłem na wyjeździe.
Układ który dostałem, wygląda jak ten na zdjęciu, więc można śmiało podłączać pod te pola lutownicze jeśli tylko Twój wygląda identycznie.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: