Przeniesienie kodu na ENC28J60

Ogólne rozmowy na temat Arduino (i jemu podobnych).
ODPOWIEDZ
KaSkA3eR
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 26 sie 2013, 22:07

Przeniesienie kodu na ENC28J60

Post autor: KaSkA3eR » 16 sty 2014, 16:50

Witam,

Znalazłem na necie pewien kod, który przerobiłem pod moje potrzeby. Wygląda on tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <Ethernet.h>
#include <SPI.h>

////////////////////////////////////////////////////////////////////////
//Konfiguracja
////////////////////////////////////////////////////////////////////////
char server[] = "kaska3er.ugu.pl";
const char *wiadomosc;






String location = "/intdom/getduino.php HTTP/1.0";
byte mac[] = { 0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF, 0xFE, 0xED };//z naklejki eth shielda
////////////////////////////////////////////////////////////////////////

EthernetClient client;

char inString[32]; 
int stringPos = 0; 
boolean startRead = false; 

void setup(){
  Ethernet.begin(mac);
  vw_set_ptt_inverted(true);
  vw_setup(2000);
  //Serial.begin(9600);
}

void loop(){
  String pageValue = connectAndRead(); 

  //Serial.println(pageValue); //wynik

  delay(5000); //czekamy 5 sek
}

String connectAndRead(){
  //connect to the server

  //Serial.println("connecting...");

  //port 80 domyslnu
  if (client.connect(server, 80)) {
    //Serial.println("Polaczono");
    client.println("GET (tupowinnobychttp)kaska3er.ugu.pl/intdom/getduino.php HTTP/1.0");
    client.println("Host: kaska3er.ugu.pl");
    client.println();

    return readPage(); 

  }else{
    return "Nie mozna polaczyc";
  }

}

String readPage(){
//zwraca wszystko miedzy < a >
  stringPos = 0;
  memset( &inString, 0, 32 ); 

  while(true){

    if (client.available()) {
      char c = client.read();

      if (c == '<' ) {
        startRead = true; 
      }else if(startRead){

        if(c != '>'){
          inString[stringPos] = c;
          stringPos ++;
        }else{
          startRead = false;
          client.stop();
          client.flush();
          return inString;

        }

      }
    }

  }

}

Ma on pobierać dane z mojej strony "kaska3er.ugu.pl"
Jednak jest on pisany pod ethernet shield'a. I mam pytanie co muszę zrobić aby ten program działał na ENC28J60(ten prostokątny, był on pokazany w artykule o internetowym termometrze)?

Pozdrawiam
Filip

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Przeniesienie kodu na ENC28J60

Post autor: Pseudo » 16 sty 2014, 23:26

mi sie nie udalo
z ENC dziala jako serwer do ktorego mozesz sie odwolac ale nic z netu nie pobierzesz, tak wychodzi z moich testow
Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Przeniesienie kodu na ENC28J60

Post autor: Janus » 27 sty 2014, 21:39

Używam biblioteki
https://github.com/jcw/ethercard

dzięki której mogę przeczytać dane z serwera
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: