Timer

Ogólne rozmowy na temat Arduino (i jemu podobnych).
ODPOWIEDZ
~eL
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 12 paź 2012, 18:00

Timer

Post autor: ~eL » 6 lis 2012, 22:57

Witam

Potrzebuję na arduino (albo samej atmedze) wywoływać jakieś działania wraz z określonym czasem, tzn. np. o godzinie 15 zapalać diodę(przykład). Miałem napisać post czy jest to możliwe bez żadnego dodatkowego układów ale znalazłem już że jednak nie. Na nettigo znajduje się moduł daty i czasu ale aktualnie jest niedostępny w sprzedaży. Na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/modul-rtc-ds1307-evb- ... 51988.html
albo jeszcze tańszą rzecz:
http://allegro.pl/lispol-zegar-czasu-rz ... 44067.html
Czy płytkę z pierwszego linku bez problemu podłącze pod arduino i zaprogramuje by wyświetlała mi czas ? Niby na aukcji jest napisane że tak jednakże jako początkujący wolę sie upewnić.
Oraz czy jest jakiś schemat, poradnik itp jak wykorzystać układ z drugiego linku by uzyskać to o czym piszę?
No i czy ewentualnie mógłbym liczyć na Waszą pomoc w późniejszym etapie składania wszystkiego do kupy ? :)

Ps.
Proszę wybaczyć że linki w takiej postaci do kopiowania, jednakże przy normalnym dodaniu wyrzuca mi komunikat iż nowi userzy nie mogą dodawać odnośników.

Pozdrawiam,
~eL

Linki poprawione.
p.s to takie zabezpieczenie przed spamerami
Tomasz.B

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Mateusz88
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 16 wrz 2012, 14:41

Re: Timer

Post autor: Mateusz88 » 6 lis 2012, 23:14

Na Nettigo jest dostępny nowy moduł

nettigo.pl/products/377

EDIT

Teraz zauważyłem że w linku z allegro jest ten sam co na Nettigo, więc powinno działać.

EDIT 2

Znalazłem schemat, wydaje się prosty: http://fritzing.org/projects/arduino-ds1307-rtc-shield
~eL
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 12 paź 2012, 18:00

Re: Timer

Post autor: ~eL » 7 lis 2012, 01:54

Faktycznie podesłany schemat nie wydaje się zbyt trudny mimo że jestem laikiem. Mimo wszystko jednak dochodzą kolejne koszta (co prawda kilkuzłotowe) więc wydaje mi się że bardziej opłaca się już kupić pełną płytkę za około 20 zł.

Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł jak to rozwiązać ?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Timer

Post autor: Maxik » 7 lis 2012, 03:16

Kup tu, wyjdzie taniej: http://www.ebay.pl/itm/New-Arduino-I2C- ... 0794823401 sprzedawca raczej sprawdzony, tylko poczekasz koło dwóch tygodni na przesyłkę.
wachu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 25 wrz 2012, 23:02

Re: Timer

Post autor: wachu » 8 lis 2012, 22:28

~eL, posiadam dokładnie ten sam moduł który wskazałeś w pierwszym linku (za 17PLN). Działa bez problemu z Arduino UNO. Jeżeli sobie nie poradzisz to mogę Ci udostępnić kod ustawienie zegara, odczytu i wyświetlenia na LCD. Ja korzystałem z informacji:
http://starter-kit.nettigo.pl/2010/05/a ... li-ds1307/
http://www.ladyada.net/wiki/tutorials/l ... 07rtc.html
http://www.henningkarlsen.com/electroni ... .php?id=34
http://www.bajdi.com/syncing-ds1307-rtc ... imeserver/
http://code.google.com/p/ds1307new/wiki ... troduction[/list]

Polecam też zainteresować się biblioteką Timers (http://sprae.jogger.pl/2011/10/14/wielo ... w-arduino/) jeżeli chcesz uruchamiać coś co określony interwał czasu.

pozdrawiam
Radek
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Timer

Post autor: shymon » 9 lis 2012, 11:17

Co do tego jaki układ RTC wybrać, to najpierw musiałbyś się dokładniej określić co chcesz z tym zrobić. Jeśli np. masz włączyć jakiś przekaźnik raz dziennie o ustalonej porze, to lepiej znaleźć układ z programowalnym generowaniem przerwań (wtedy procesor mógłby być cały czas w stanie sleep i budziłby się tylko do obsługi zdarzenia - jeśli aplikacja byłaby zasilana z baterii, to różnica w ich żywotności będzie duża).

@up: Jeśli będą to krótkie interwały czasu, to się zgodzę, jeśli długie (np. odliczanie tych kilku godzin), to lepiej skorzystać z układu RTC.
Czemu? Zrób krótki test - podłącz dwie ATmegi z takim samym kwarcem i takim samym programem, który będzie przełączać diodę co 1s i zresetuj je jednocześnie. Już po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach gołym okiem będzie widać, że diody się "rozsynchronizują". Po prostu nie ma dwóch takich samych kwarców i po jakimś czasie układ zacznie się spieszyć/spóźniać z obsługą danego zdarzenia o dobre minuty.
~eL
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 12 paź 2012, 18:00

Re: Timer

Post autor: ~eL » 14 lis 2012, 01:07

Tomasz.b Wiem że jest to zabezpieczenie :) Niestety trochę uciążliwe dla nowego użytkownika.

Maxik - Faktycznie wychodzi 2x taniej. Ale czy przesyłka na pewno jest darmowa? Pytam ponieważ nigdy nie robiłem zakupów na ebayu i trochę nieufnie podchodzę do tych aukcji.

Wachu - Dzięki za opinie! Będę miał przynajmniej jakąś podstawę że to może faktycznie działać tak jakbym chciał...

shymon - Niestety nie potrafię określić co ile i w jakich odstępach czasu będzie uruchamiany mechanizm. Przypuszczam jednak że będzie to 3-4 (no maksymalnie 5) razy na dobę. Sterowane za pomocą owego układu timera będą 2 urządzenia. W czasie użytkowania musi być możliwość zmiany czasu w którym ma się uruchamiać.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Timer

Post autor: shymon » 14 lis 2012, 12:22

No to najdokładniej i najłatwiej jeśli poszukasz jakiegoś RTC z programowalnymi alarmami/przerwaniami.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Timer

Post autor: Maxik » 14 lis 2012, 16:40

Wysyłka na pewno jest darmowa, płacisz przez PayPala, więc ewentualne odzyskanie kasy jest bardzo proste. Sprzedawca jest sprawdzony, jeśli tylko możesz trochę zaczekać na przesyłkę to bierz :)
~eL
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 12 paź 2012, 18:00

Re: Timer

Post autor: ~eL » 14 lis 2012, 18:27

shymon - A czy taki który proponuje Maxik jest okej?

Maxik - tak z innej beczki, proces zakładania konta na ebayu wygląda tak samo ? Jakieś listowne formalności? Chodzi o to że nie posiadam konta ani na paypalu ani na ebayu i zastanawiam się czy jest sens bawienia się w zakładanie (chyba że jest to szybkie, proste i przyjemne) czy lepiej poszukać kogoś kto już je posiada ;)

//Edit
Widzę że jest możliwość kupna bez zakładania konta. Teraz tylko czy jest inna opcja przelewu dolarów niż paypal?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Timer

Post autor: Maxik » 14 lis 2012, 21:03

PayPal należy do ebaya, dodatkowo chińscy sprzedawcy wymagając płatności przez ten system, więc nie, nie ma innej opcji. Jak nie masz karty debetowej albo kredytowej to możesz doładować PayPala przelewem z konta.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: