Termometr cyfrowy ST-9290C - zaniża wskazywaną temperaturę

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Termometr cyfrowy ST-9290C - zaniża wskazywaną temperaturę

Post autor: melman » 28 kwie 2019, 19:34

W termometrze zaczęła pojawiać się fałszywa temperatura, obniżona o ok. 50°C.


Co może być przyczyną takiego zachowania termometru?
Termometr ma 2,9m przewodu. Zastanawiam się jak działa taki termometr. Czy jeśli izolacja w tak cienkim przewodzie ulegnie uszkodzeniu, to wyniki mogą być wtedy oszukane?

Druga sprawa, zastanawia mnie jak zbudowana jest sonda tego termometru?
Czy jest w niej jakieś tworzywo, płyn, który pod wpływem temperatury zwiększa swoją przewodność napięcia?
st9290c.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Termometr cyfrowy ST-9290C - zaniża wskazywaną temperaturę

Post autor: melman » 29 kwie 2019, 17:35

Przewód był w jednym miejscu lekko uszkodzony, było widać miedź. Gdy go zaizolowałem termometr zaczął działać.
Zastanawiam się czy można przedłużyć ten przewód?
Teraz ma 2,9m
jest to przewód jak w słuchawkach czyli 2żyłowy z jednej słuchawki, bardzo cienki. Czy mógłbym go przedłużyć przewodem telefonicznym lub utp?
I o ile mógłby być dłuższy?
Termometr jest zasilany 1 baterią lr44 czyli bardzo małą.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Termometr cyfrowy ST-9290C - zaniża wskazywaną temperaturę

Post autor: melman » 4 maja 2019, 11:22

Termometr pokazuje mi wyniki obniżonej temperatury przy poruszaniu kablem.
Kabel jest poklejony taśmą izolacyjną w uszkodzonym miejscu. Może dlatego wyniki czasami są nieprawidłowe.
CzarekPanek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 9 maja 2019, 14:09

Re: Termometr cyfrowy ST-9290C - zaniża wskazywaną temperaturę

Post autor: CzarekPanek » 9 maja 2019, 14:17

Jak kabel jest poklejony to może dawać fałszywe wyniki przez to właśnie, też tak kiedyś miałem.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: