Przełącznik obrotowy

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Przełącznik obrotowy

Post autor: Peszel » 3 sie 2013, 19:08

http://electropark.pl/427-przelaczniki-obrotowe

Przełącznik obrotowy 4-pozycje/3-obwody
Jestem w stanie wymyślić co to mogło by oznaczać

Przełącznik obrotowy 3-pozycje/4-obwody
brakuje mi kreatywności.

Może ktoś rozszyfrować te opisy?
szczerość to nie chamstwo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Tomasz.B » 3 sie 2013, 21:46

Nie jestem pewien ale chyba chodzi że jest to przełącznik 4 pozycyjny (pozycja pierwsza, druga itd) 3 "torowy".
Czyli 3 przełączniki w jednym (podobne jak potencjometr stereo)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: cube » 3 sie 2013, 23:41

Tak jak pisze Tomasz. Oczywiście owe 3 przełączniki są sprzężone ze sobą, tak że przełączenie pozycji przełącza od razu wszystkie tory.
Potrzebny Ci jakiś konkretny? Podaj do czego, to coś się dobierze.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Peszel » 4 sie 2013, 01:39

Nic konkretnego. Po prostu miałem zagwostkę. Dzięki panowie.
szczerość to nie chamstwo
Electron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2018, 15:05

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Electron » 3 wrz 2018, 15:10

Cześć.

Sorr za odkopanie, ale się podepnę. Jak działa konkretnie przełącznik obrotowy 3 pozycyjny 3 torowy? Czy jest tak, że mamy 3 tory A B C, i możliwość połączenia ich z 3 innymi trójkami, czy pozycja 1 A-A1, B-B1, C-C1, pozycja 2 A-A2, B-B2, C-C2, pozycja 3 A-A3, B-B3, C-C3 ? Czy taki przełącznik nadaje się do zrobienia prostego mechanicznego selektora audio? Potrzebuję 2 wejścia audio wybierać na jedno wejście audio (głośniki). Myślałem, na podpięciu do każdego z torów sygnału L, R, Masa i wybieranie między tymi pozycjami, przy czym środkowa była by pusta - wyciszone. Dzięki za podpowiedzi i Wasz czas.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1123
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Marhef » 3 wrz 2018, 15:32

Tak, mniej więcej tak to działa.
W tej dokumentacji masz przykładową realizację: https://www.tme.eu/pl/Document/8354ffc1 ... acb/ck.pdf
Ciebie interesuje przełącznik 3-pozycyjny, 2-sekcyjny. I jeszcze ważny jest, czy jest to przełącznik typu MBB (make-before-break) czy BBM (break-before-make). Pierwszy skrót oznacza, że najpierw zwiera kolejną sekcję do wspólnego pinu a później rozłącza (ale tak możesz zrobić zwarcie). Drugi skrót oznacza, że najpierw rozłącza, a dopiero później zwiera.
Electron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2018, 15:05

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Electron » 3 wrz 2018, 15:42

Ok, jednak dlaczego 2 sekcyjny, a nie 3 sekcyjny? Nie wiem, czy bezpiecznie łączyć masy 2 urządzeń - np, karty muzycznej komputera i wyjścia audio tunera dvb-t?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1123
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Marhef » 3 wrz 2018, 15:59

Fakt, zapomniałem o masie. Chociaż osobiście połączyłbym masę na stałe
Electron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2018, 15:05

Re: Przełącznik obrotowy

Post autor: Electron » 3 wrz 2018, 16:07

Dzięki za porady. Juz rozumiem, działanie, natomiast chyba poszukam przełącznika hebelkowego gdyż te obrotowe to drogo wychodzą.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: