DCU-60

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

DCU-60

Post autor: Hotcan » 24 lut 2014, 23:50

Witam, ostatnio chciałem coś pogrzebać, ale nie mogę nigdzie znaleźć jakie napięcie ma DCU-60 ze starych sony ericssonów, a mianowicie głośniki/słuchawki do nich.
Proszę o pomoc!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 25 lut 2014, 00:26

Może powiem co chcę zrobić, bo nie bardzo się na tym znam.
Z głośników do sony ericssona z wejściem DCU-60 (lub podobnym, nie wiem dokładnie jaki to model...) chcę zrobić głośniki do telefonu z jackiem 3,5mm. I potrzebuję wiedzieć jakie napięcie jest wymagane żeby te głośniki w ogóle wystartowały, bo z tego co czytam, jack jest w stanie dać 1,5-0,5V.

Ew. jeśli to potrzebuje więcej (w granicach 5V) mogę przerobić to na USB, a zasilanie z USB zastąpić koszykiem baterii. (którego nie koniecznie wiem jak podłączyć)
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 25 lut 2014, 00:47

Ok, to wiem że potrzebuję przynajmniej 5V, których z 3,5mm jacka nie uzyskam.
Dziekuję za pomoc.

Jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania, wrócę do tego tematu (żeby nie otwierać kolejnego?).
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 25 lut 2014, 14:33

Chciałbym przerobić coś takiego:
i.imgur[kropka] com/vrsJ4yL.jpg
i.imgur[kropka] com/e7ECZ9C.jpg
i.imgur[kropka] com/CINXKQ2.jpg

(nie mogę zamieszczać linków..)
na 3,5 jack + zasilanie zewnętrzne (baterie/usb)
ale widzę tu tylko 4 kabelki. Jak to podłączyć?

(nie jestem mistrzem schematów, więc jeśli ktoś się pokusi, proszę o coś co potrafiłby przeczytać każdy)
Z GÓRY DZIĘKUJĘ!
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 25 lut 2014, 18:13

Powiedzmy że umiem lutować i jakiekolwiek (ale małe) pojęcie o elektronice mam.

Nie koniecznie wiem od której strony zaczać liczyć piny, bo jedna i druga strona wygląda tak samo*, a pinów jest aż 12.
*z jednej ze stron jest kawałek plastiku pomiędzy zatrzaskiem i pinami, a plastik który trzymał piny w miejscu niestety zdjąłem*

Jutro kupię jakiegoś jacka, bo takim gotowym ze słuchawek nie wiem jak operować (są same gołe druty).

Na scalaku jest napisane:

[logo] 601B
EUA5312

A co z zasilaniem? Jak podepnę to pod koszyk z 3/4 R6 po 1,5V, nie będzie za mało/za dużo?
Jeśli się da, chciałbym mieć możliwość podłącznia głośników pod USB (np. tablet, laptop) jak i pod koszyk z bateriami.
Więc może zlutować taki koszyk z wejściem na USB? (tego też nie wiem jak zrobić, więc proszę o pomoc)

Dałoby się jakoś sprawdzić czy te głośniki w ogóle działają? Jestem w 90% pewien że działają, chociaż z biegiem lat mogło im się coś przytrafić. (niestety nie mam żadnego działającego sony)
Przy okazji - głośniki to MPS-60 - może się przyda
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 25 lut 2014, 21:18

Jak to zrozumiałem:
-AUDIO- nie ma znaczenia jak podłączę głośniki do jacka (bo w zasadzie lewy/prawy to bez znaczenia), a GND z jacka podłączyć pod 9 pin
-ZASILANIE- mam problem z rozróżnianiem kolorów, więc tamte kółka mi nie pomogą. Rozumiem że pod V+ mam podłączyć +, a pod GND, -

Przy okazji - licząc od prawej, dłuższy pin będzie 4, chyba że mówimy o tym zdjęciu tutaj:
i.imgur[kropka] com/vrsJ4yL.jpg

Dziękuję za pomoc!
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 26 lut 2014, 18:50

Teraz mam jeszcze pytanie odnośnie zasilania - na usb działa jak trzeba, ale po podłączeniu baterii nawet nie startuje.
Mój marny zmysł podpowiedział mi, żeby zrobić coś takiego:
i.imgur[kropka] com/QXsrJ64.jpg

Możliwe że zrobiłem największą głupotę, ale nie bardzo się na tym znam, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1163
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: DCU-60

Post autor: Marhef » 26 lut 2014, 19:55

Z tego, co widzę, połączyłeś równolegle. Więc ciągle masz tam 1,5V. Połącz szeregowo (- kolejnej baterii do + poprzedniej)
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 26 lut 2014, 21:05

Ok, potem spróbuję. Tak w ogóle, lutowanie baterii jest bezpieczne?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: DCU-60

Post autor: Tomasz.B » 27 lut 2014, 18:48

Zazwyczaj ogniwa się z sobą zgrzewa miedzianą blaszką.
Lutowania raczej się unika bo nagrzewa ogniwo ale niektórzy lutują przy czym należy to robić możliwie jak najkrócej a więc niezbędna jest lutownica o większej mocy.

Ale właściwie po co chcesz lutować baterię? Przecież będzie trzeba ją za jakiś czas wymienić
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 28 lut 2014, 00:05

W mojej okolicy nie mogłem nigdzie znaleźć koszyka na baterie, więc musiałem skleić coś na szybko. Baterie kosztowały mnie po 1zł sztuka (najgorszy szmelc), więc mi nie było szkoda.
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 3 mar 2014, 07:56

Wszystko zlutowane jak potrzeba, ale mam mały problem - głośniki podpięte pod baterie nie grają wysokich tonów. Co może być tego przyczyną?
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 3 mar 2014, 18:12

Tak prawdę mówiąc - brakuje części wysokich i sporej części niskich. Raczej jestem noga w elektronice, więc nie wiem nawet gdzie te kondensatory podpiąć.
W tej chwili ta konstrukcja wygląda następująco:
i.imgur [kropka] com/bf7NBQM.jpg
Hotcan
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2014, 23:42

Re: DCU-60

Post autor: Hotcan » 8 mar 2014, 09:17

Podobny problem pojawia się kiedy głosniki są podpięte pod zasilanie z USB, a jack pod jakiekolwiek urządzenie przenośne (podpięty pod głośnik w pc działają ok..).
Pomocy?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: