pwm, głupie pytanie

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

pwm, głupie pytanie

Post autor: Peszel » 29 paź 2012, 16:53

Mówią w tych tutorialach różnych że stosuje się PWM do zasilania LED np żeby zmniejszyć straty ciepła na rezystorach a ja się zastanowiłem i coś mi tu śmierdzi. Przecież z minimalnego rezystora zrezygnować nie można a na nim wydziela się najwięcej ciepła! A zwiększanie rezystancji to zmniejszanie strat na rezystorze więc zgodnie z tą logiką PWM powoduje większe straty niż sam potencjometr... zgadza się? Czy ja jakieś umysłowe zamroczenie mam?
szczerość to nie chamstwo

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: pwm, głupie pytanie

Post autor: Łukasz » 29 paź 2012, 17:03

Bierz pod uwagę to, że przy PWM 50% rezystor "pracuje" tylko przez połowę czasu, a więc i straty automatycznie są na nim o połowę mniejsze. Przy PWM 10% straty masz już mniejsze o 90%, bo prąd częściej nie płynie, niż płynie :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: pwm, głupie pytanie

Post autor: pentos » 9 lut 2013, 21:38

Jak zamienić wartość PWM na napięcie, np wzrasta wypełnienie PWM to wzrasta napięcie na bazie tranzystora? Jest jakiś scalak dedykowany?
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: pwm, głupie pytanie

Post autor: Peszel » 9 lut 2013, 22:28

Jak zwiększasz wypełnienie to zwiększa się średnia wartość napięcia. Do wielu zastosowań jest to wystarczająco dobre, a jak chcesz pod prostować/wygładzić to dajesz kondensator.
szczerość to nie chamstwo
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: pwm, głupie pytanie

Post autor: pentos » 9 lut 2013, 23:01

No ok, tylko kondensator bedzie miał cały czas 5V, baza tranzystora nie zdąży go rozładować na tyle żeby na nim średnia występowała.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: pwm, głupie pytanie

Post autor: shymon » 9 lut 2013, 23:09

Musisz dobrać filtr RC o odpowiedniej stałej czasowej. Nie ma tak dobrze, że po prostu wrzucasz dowolny kondensator.
Poza tym do czego chcesz użyć tego PWMa? Bo jeśli masz odpowiednio dużą częstotliwość (rzędu kiloherzów), to przecież przy sterowaniu silnikami DC i tak wszystko przebiega płynnie bez filtrów. A dla np. LEDów migotania nie zauważysz już przy 50Hz.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: