AtMega8 fuse bit

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
realesg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 2 kwie 2013, 09:42

AtMega8 fuse bit

Post autor: realesg » 13 kwie 2013, 00:32

Kupiłem nowy uC atmega8L i programator usbasp. Niestety przy próbie wgrania bootloadera przez Arduino IDE dostawałem komunikaty o błędzie z SCK więc chciałem ustawić w avrdude fuse bity tak aby uC pracował nie z fabrycznym zegarem 1Mhz tylko z 8Mhz. Niestety podczas programowania coś poszło nie tak i teraz mikrokontroler w ogóle nie odpowiada na komunikację przez avrdude. I teraz dwa pytania:
- czy da się go jakoś ożywić?
- jakie fuse bity powienienm ustawić dla używania wewnętrznego oscylatora 8Mhz?
Wiem że są kalkulatory online do tego, ale przy ich użyciu zbrickowałem sobie uC więc wolałbym dowiedzieć się tego od osoby która to już robiła.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: AtMega8 fuse bit

Post autor: djbuh » 13 kwie 2013, 02:18

Jeśli pamiętasz jak ustawiłeś fusebity, dzięki którym mikrokontroler nie odpowiada można zobaczyć co daje to ustawienie i odwtorzyć mu poprawne warunki pracy. Będziesz mógł wtedy przywrócić domyślne ustawienia lub zmienić na poprawne. Jeżeli nie będzie można tego zrobić wtedy trzeba będzie odblokować procesor za pomocą czegoś takiego: http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: AtMega8 fuse bit

Post autor: shymon » 13 kwie 2013, 06:57

Ja do programowania używam Khazama AVR Programmer. Wersja całkowicie freeware, a fuse bity ustawiasz w prosty sposób wybierając po prostu z listy to, czego potrzebujesz...(w menu Command->fuse and lock bits).
Klikasz tam po prostu 'Read all' i najlepiej NIE ruszasz Lock bits i H Fuse (chyba, że już musisz, ale najważniejsze, aby nie ruszać bitu SPIEN (który ma zostać na 0), ani RSTDISBL (który ma zostać na 1)).
Jeśli przestawiłeś tylko fuse odpowiedzialny za wybór zegara, to po prostu podłacz zewnętrzny kwarc, albo podaj prostokąt z innego uC na wejście XTAL.
No, ale jeśli przestawiłeś SPIEN, albo RSTDISBL, to tak jak kolega wyżej podał.
Koveras
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 25 kwie 2013, 09:51

Re: AtMega8 fuse bit

Post autor: Koveras » 17 lip 2013, 13:51

Pewnie jedyne wyjście to użycie Atmega Fusebit Doctora, tak jak koledzy wyżej sugerowali.
Ściągnij sobie mkAVR Calculator (wersja demo obsługuje ATMEGA8) i sprawdź jakie powinieneś ustawić fusebity, mi wychodzi że muszą być takie: low 0xE4 i high 0xD9.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: