Zasilacz Corsair

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Zasilacz Corsair

Post autor: clocker » 22 lip 2013, 14:17

Jak myślicie czy warto kupować ten zasilacz http://www.corsair.com/us/power-supply- ... upply.html

Komputer:
AMD athlon X2 3600+,
MOBO asus M2N,
Radeon X1050
Dwa dyski twarde i dwie nagrywarki
dwie kości ramu

Dotychczasowy zasilacz: Modecom Feel 350W (wystarczało mu mocy, ale chce go zmienić z wiadomych względów)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: donau » 22 lip 2013, 15:22

A dlaczego akurat ten? Ogolnie to jest ok.
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: clocker » 23 lip 2013, 13:39

Leży na półce w pobliskim sklepie ;) Tylko nie wiem ile mój sprzęcik jest wart, żeby nie było że mam zasiłkę droższą od reszty kompa.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: donau » 23 lip 2013, 14:00

No wartosc to bardziej symboliczna ma:P
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: clocker » 23 lip 2013, 15:59

Mimo wszystko chyba doinwestuję do niego, mam do niego strasznie duży sentyment. Nawet sprzątam w nim bardzo delikatnie z obawy, że coś popsuję :)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: Maxik » 23 lip 2013, 22:09

Możesz kupić, 350W będzie OK nawet dla nowszych PC, więc przy większym upgradzie masz szanse zostać na tym zasilaczu.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: donau » 24 lip 2013, 00:25

Co ty za bzdury wygadujesz.. przy wiekszym upgrade bedzie potrzebowal mocniejszego zasilacza by pociagnal karte graficzna.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: Maxik » 25 lip 2013, 10:38

Wyobraź sobie, że postęp techniki przynosi nie tylko wzrost wydajności, ale również zmniejszenie poboru prądu.
Zrobiłem symulację:
Core i5-3350P
2x DDR3
Radeon 7750
1 dysk SATA
DVD-RW
Karta sieciowa na PCI(w zasadzie na wyrost)
2 urządzenia na USB
2 wiatraki 120mm
Klawiatura+mysz wliczone
Load 90%

Wynik w PSU calculator: 257W(zalecane), 201W(minimalnie)
Przy zmianie na Radeona 7770: 301W(zalecane), 251W(minimalnie)

Tu jest zasilacz 350W, a producent zapewnia o 85% sprawności, czyli 297W. Zwróć uwagę, że ww. zalecane wartości uwzględniają niższą niż 100% sprawność zasilacza.

Zasilacz ma nawet jedno złącze zasilania PCI-E, więc powinien dać radę.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: donau » 25 lip 2013, 13:23

Maxik z doświadczenia wiem ze lepiej mieć spory nadmiar. Sam mam 600W be quiet; )
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: Maxik » 25 lip 2013, 18:33

Ale bez przesady, 350W w większości przypadków wystarcza i uciągnie nowe podzespoły. Także nie przesadzaj z tymi bzdurami.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: donau » 25 lip 2013, 18:38

Siedzie na forum komputerowym dziennie po 5-6h i widze ile osobom te 350W starcza.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zasilacz Corsair

Post autor: Maxik » 25 lip 2013, 22:14

Na potrzeby upgradu takiego jak wypisałem wyżej powinien spokojnie wystarczyć, nie każdemu potrzebne są dwie karty graficzne albo CPU z TDP > 85W. Z resztą gdyby potrzebny okazał się mocniejszy, to ten można sprzedać.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: