Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 09:40

Cześć,
Jestem tu pierwszy raz więc Wszystkich majsterkowiczów Serdecznie Witam! ;)
Nie będe się rozpisywał, tylko powiem w skrócie. Mam zasilacz z PC-ta jest to IMPET-300X1 300 wat, i chciałbym zrobić porządek z przewodami. A konkretnie: mam radio samochodowe Pioneer MVH-1400UB i właśnie do jego zasilenia chcę pozostawić tylko żółty i czarny przewód, chodzą słuchy, że zasilanie bierze się z wtyczki Molex, mnie chodzi o tą dużą wtyczkę do płyty głównej, tam tych kabli jest od groma. Dyktuję: :)
1x fioletowy
4x czerwony
6x czarny
3x pomarańczowy
1x szary
1x żółty
1x biały
1x zielony
1x niebieski
Więc zielony+czarny odpala zasiłkę, do zasilenia biorę żółty+czarny, obciążanie zasiłki to czerwony+czarny? a co z resztą ? Nie wiem który ma -5V który to +5VSB.:/ Prosiłbym o poradę kto już miał do czynienia z tym, Ja dopiero robię to pierwszy raz, więc nie kapuję które można całkiem wylutować... A czytanie na ten temat niewiele mi pomogło.
Z góry dziękuję za pomoc!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: pd1987 » 12 wrz 2013, 14:08

Powiedzmy, że poświęciłeś czas na szukanie, ale tym razem się nie udało. Może kolejnym...
http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztat ... lacza-atx/

Takich tematów są dziesiątki w sieci. Nawet z uwzględnieniem niestandardowych PINów. Artykuł Łukasza powinien wystarczyć...
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 16:02

Ale to... Ehh. Mnie chodzi o to, który z tej dużej kostki (nie molex) jest -5V oraz +5VSB.
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Jedrek » 12 wrz 2013, 16:50

U mnie są napisane kolory przewodów z napięciami i prądem na nalepce na obudowie.

Wysłane z Xpirii Je Tapetą 4.
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: pd1987 » 12 wrz 2013, 17:09

Tak jak pisze Jedrek - na obudowie bywa napisane. Poza tym jest ten schemat (duża wtyczka, nie molex):
Obrazek
z którego to schematu wynika, że
-5V DC to biały
+ 5V SB fioletowy

Czy o to chodzi?
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 18:34

Dokładnie, tak.:)
Bo właśnie nie wiedziałem, którym "leci" te -5V a którym +5VSB.
Więc zostawię tylko zielony, dwa czarne, i żółty. A resztę jak usunę to będzie ok ? Chodzi mi jeszczę o to, czy nie będzie czegoś takiego, że (chyba pomarańczowym?) przewodem zasilacz odbiera sygnał że wszystko w porządku i się uruchamia ?
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Jedrek » 12 wrz 2013, 18:48

Schemat -> pomarańczowe -> +3.3V.
What's da' problem?
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 20:22

No ok, ale mogę go wywalić całkowicie z płytki zasilacza ? Czy trza go będzie "gdzieś" podłączyć ?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: donau » 12 wrz 2013, 21:09

zielony z czarnym zeby zasilacz ruszył
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 21:27

No to, to wiem. Ale oprócz innych wspomnianych w tym poradniku, jest u mnie i zielony, i szary, i czerwony. Ale brązowego nie ma. Ale nic nie wspomniano o białym...
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 21:58

Chwila...
Ja mam we wtyczce 20pin jeszczę szary, więc tak: zielony+dowolny czarny odpala zasiłke, żółty+dowolny czarny zasila radio, pomarańczowy+szary daje sygnał zwrotny że jest ok TAK ?:)
A ta reszta: niebieski i biały mogę wylutować ?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Marhef » 12 wrz 2013, 23:06

Gościu, zielony z czarnym odpala zasilacz. Jeśli radio masz na 5V, to zółty z czarnym podpinasz do radia. Jeśli radio jest zasilane z 12V (a zapewne tak jest), podłączasz pod czerwony i czarny.
Innych nie potrzebujesz. Zresztą, podłącz tak, jak napisałem i sprawdź czy zadziała.
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 23:30

Gościu, trudno sprawdzić w necie mój model radia ? Jest na 12V więc nie myl mi przewodów, bo w zasilaczu żółty ma 12 a nie czerwony.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Peszel » 12 wrz 2013, 23:34

Kolego. Kup multimetr w markecie za 20zł. Odpuść sobie to wylutowywanie, bo nie wiem po ch... nie wiem po co. W necie masz milion opisów jak uruchomić zasilacz. O CO CHODZI??

Ten film wyczerpuje w zasadzie temat
http://www.youtube.com/watch?v=z2oSFpKh_Uw
szczerość to nie chamstwo
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 12 wrz 2013, 23:48

No jak O CO CHODZI ? O to, czy mogę wywalić resztę, a zostawić tylko jeden żółty, dwa czarne, jeden pomarańczowy, i jeden szary... U mnie jest inaczej, ja mam i szary i zielony, więc to zielony uruchamia zasilacz, a szary mam połączyć z pomarańczowym czy czarnym ? Rozumiem że w moim przypadku to SZARY to przewód kontrolny ?
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Peszel » 12 wrz 2013, 23:58

Skup się ziomuś. Masz te manele przed sobą? Wiesz jak włączyć zasilacz? Czarny z zielonym. Tak? Działa? Jest napięcie? Teraz podłącz radio. Pod 12V. Czyli żółty. Żółty i czarny. Działa? Jak działa to ile przewodów potrzebujesz? Mi wychodzi 3. Jak jest stary zasilacz i chcesz dmuchać na zimne to możesz sobie te rezystory dodać na 5V wtedy potrzebujesz 4 przewody. Ok? Jasne? Proste? I bądź poważny, nie pisz następnego posta zanim NIC sam nie zrobisz.

edit: Nikt tu chyba projektowaniem zasilaczy się nie zajmuje żeby optymalne warunki ich pracy znać, więc generalnie jak działa to jest dobrze. A jak podasz do radia 12V(w którym powinien być bezpiecznik) to go raczej nie zepsujesz. Zostaje próbować!
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2013, 00:07 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 13 wrz 2013, 00:04

Tak, sprawdzę, ale już nie teraz.:P
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 13 wrz 2013, 16:44

Ale...
Przewód pomarańczowy nie będzie mi potrzebny ? U mnie to szary odpowiada za kontrolę ?
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Peszel » 13 wrz 2013, 19:36

Po to Ci napisałem jak głupiemu żebyś nie pytał tylko sprawdził. U mnie żadne kontrole potrzebne nie były nigdy. Czarnych oczywiście kilka sobie zostaw, pisząc że max 4 potrzebujesz chodziło mi o 4 różne.
Ale zajrzałem tu teraz bo przypomniała mi się ważna rzecz! Być może z gry radia/wzmacniacza będziesz zadowolony. Tylko weź pod wagę, że zasilaczy impulsowych w aplikacjach audio się nie stosuje. Generują zakłócenia. Stosuje się transformatorowe. Zauważ że w laptopach nawet zasilacze AC są impulsowe, bo są tanie i lekkie. A już w popularnym(tanim) zestawie głośników creativa z subuferem zasilaczem jest spory, ciężki i drogi transformator.
szczerość to nie chamstwo
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 13 wrz 2013, 21:13

Mam nadzieję, że nie będzie zakłóceń...
Yyy... Zostawiłem tylko JEDEN Pomarańczowy - i nadal nie wiem do czego on, Żółty - do radia/wzmacniacza, Czerwony - do obciążenia rezystorami, Fioletowy - dla diody, Szary - ponoć kontrola jak bez tego zasilacz nie ruszy. Więc chodzi mi o to, skoro mam i pomarańczowy i szary, to czy w razie potrzeby złączyć pomarańcz z szarym czy czarnym, czy może szary z czarnym a pomarańcz to tylko 3.3V więc go mogę wywalić ? O to mi chodzi w danej chwili.;)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: donau » 13 wrz 2013, 21:50

Chodzi ci o Pwr_ok?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Marhef » 13 wrz 2013, 22:04

@elektroPC, czy Ty w ogóle czytasz, co inni piszą?
CZARNY + ZIELONY = uruchomienie
CZARNY + ŻÓŁTY (nie czerwony, mój błąd) = zasilanie radia
(opcjonalnie) CZARNY + CZERWONY = dodanie obciążenia

Pozostałe przewody nie są potrzebne. Ale możesz zostawić, żeby na przykład zrobić taki zasilacz (czasami się przydaje)
elektroPC
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 12 wrz 2013, 00:00

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: elektroPC » 13 wrz 2013, 23:34

Tak, PWR_OK.
Wiem, to wiem. Ale skoro zasilacz ma PWR_OK to znaczy że pewnie nie uruchomi się bo będzie jako awaria w płycie głównej bez jego zetknięcia z czarnym - tak przynajmniej jakaś część osób pisze. A linni 3.3V nie mósowo obciążać ? Chciałbym na linni 12V uzyskać jak najwyższe napięcie. A więc tak na chłopski (własny) rozum zostawiam takie przewody jak poniżej:
1. Żółty+czarny - do radia,
2. Czerwony+czarny - dla obciążenia,
3. Szary+czarny - w razie potrzeby zetknięcia,
4. Zielony+czarny - uruchamianie.
Zostały usunięte następujące przewody:
1. 4 pomarańczowe,
2. 1 fioletowy SB,
3. 2 czarne,
4. 1 żółty,
5. 1 niebieski
Ale ten pomarańcz mi nie potrzebny, więc nie wiem, czy konieczne jest jego obciążenie...
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: Marhef » 13 wrz 2013, 23:43

Możesz zdradzić, po co pozbywasz się pozostałych przewodów?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zasilacz IMPET-300X1 - które przewody usunąć ?

Post autor: donau » 13 wrz 2013, 23:56

Ja pieprze po co ty chcesz zaczynac od tyłu.. najpierw zrob testy zobacz jak zachowuje sie zasilacz (chociaz wiadomo jak bedzie sie zachowywał-.-).
Pommierz sobie napiecia na przewodach (chociaz i tak jest oczywiste jakie one sa) i metoda prób i błedow zobacz ktore ci sa potrzebne a ktore nie i wtedy mozesz sobie wylutowac te co ci sie nie przydadza skoro juz sie tak uparles na te wylutowywanie chociaz jak zamkniesz obudowe to nie bedzie widac czy jest tam 1000 kabli czy 10-.-
Zablokowany

Strony partnerskie: