Jaki laptop?

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
zetor600
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 lis 2013, 16:54

Jaki laptop?

Post autor: zetor600 » 1 lis 2013, 16:59

Hejka!
Jeżeli pisze ten wątek w złym dziale to przepraszam.

Ostatnio moja znajoma poprosiła mnie o wybranie dobrego laptopa.
Laptop ten miałby być do modelowania w 3D, ale także do słuchania muzyki, oglądania filmów.
Dobrze byłoby jakby jeszcze trochę długo trzymał na baterii.
W zakresie cenowym do 2000 zł.
Najlepiej bez systemu.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jaki laptop?

Post autor: donau » 1 lis 2013, 17:08

http://www.x-kom.pl/p/124932-notebook-l ... 4f6d3a75a0#

W tej cennie to najlepszy :) Nic wydajniejszego nie znajdziesz. bateria 6 komorowa;)
zetor600
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 lis 2013, 16:54

Re: Jaki laptop?

Post autor: zetor600 » 1 lis 2013, 17:12

Chyba udźwignie AutoCada nie?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jaki laptop?

Post autor: donau » 1 lis 2013, 17:20

Udzwignie :P
zetor600
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 lis 2013, 16:54

Re: Jaki laptop?

Post autor: zetor600 » 1 lis 2013, 17:37

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. :)
zetor600
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 lis 2013, 16:54

Re: Jaki laptop?

Post autor: zetor600 » 1 lis 2013, 18:51

A z systemem Windows 7 lub 8 jaki polecacie?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jaki laptop?

Post autor: donau » 1 lis 2013, 22:20

Prosze http://www.x-kom.pl/p/124933-notebook-l ... t730m.html z windows 8 a stowke doplacasz:P

Jak pomogłem daj "pomógl" ^^
Awatar użytkownika
pd1987
Majsterkowicz
Posty: 181
Rejestracja: 20 kwie 2013, 23:26
Kontakt:

Re: Jaki laptop?

Post autor: pd1987 » 3 lis 2013, 14:42

A jeszcze jedno pytanie: do modelowania 3D w/w laptopy są ok, ale co z renderingiem?

Do tego zadania i3 to szczerze mówiąc... kiepsko (choć 4 wątki dają nadzieję). Dwurdzeniowy procesor będzie mielił większe obrazki wieki. Taktowanie też nie poraża mocą.
Jeżeli to na studia, gdzie wykorzystuje wizualizacje 3D - zdecydowanie polecam odłożyć więcej kasy i poszukać czegoś z mocnym i7 z 8 wątkami.
Wybór procka warto dobrze przemyśleć. Ew. wybrać i3 tak, żeby móc go podmienić za jakiś czas na mocniejszy i7 (sprawdzić zapotrzebowanie na energię i socket, żeby dał się łatwo wyjąć, a nie był lutowany).

Widzę też, że jest zintegrowana grafika + nVidia. W takim razie można ewentualnie pokusić się o soft, który wykorzysta CUDA do renderingu (ew. obie karty na raz, jeżeli to możliwe).
Właśnie! Warto jeszcze przyjrzeć się karcie graficznej, żeby miała wydajne chłodzenie. U wielu moich znajomych, którzy mieli laptopy marek o kiepskiej opinii (Acer, Asus, Fujitsu-Siemens, niektóre składaki), grafiki paliły się jak zapałki. A wymiana trochę kosztuje...

Sam skończyłem architekturę i wiem, jak ważny jest czas renderowania, bo wiele wizek leci na ostatnią chwilę i wtedy każda godzina się liczy.


Daj znać, jak z tymi renderami. Niestety zazwyczaj mocne maszyny to duży pobór energii, spora waga i konieczność targania ze sobą wielkiego zasilacza. Ultrabooki nie nadają się do tej roboty, dlatego ja ostatecznie zrezygnowałem z kupowania nowego laptopa i postawiłem mocną jednostkę stacjonarną. Do tego przyspieszyłem swoją leciwą Toshibę A200 (nowy proc, SSD, RAM), która pozwala mi wykonywać drobne poprawki i mniejsze wizualizacje poza domem.
Awatar użytkownika
wefhy
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 26 sie 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź, Poland

Re: Jaki laptop?

Post autor: wefhy » 3 lis 2013, 17:08

Użyj tego, łatwo znajdziesz coś, co Ci odpowidada: http://www.skapiec.pl/cat/17-notebooki.html Jeśli bez systemu to polecam od MSI.
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Jaki laptop?

Post autor: rafalzaq » 3 lis 2013, 17:34

Jeśli ma być do jakiegoś modelowania 3D to przyda się trochę RAMu. 4 GB to może być mało na jakieś bardziej rozbudowane modele. Oczywiście RAM można osobno dokupić (o ile wszystkie sloty nie są zajęte).
Awatar użytkownika
wefhy
Majsterkowicz
Posty: 100
Rejestracja: 26 sie 2013, 15:06
Lokalizacja: Łódź, Poland

Re: Jaki laptop?

Post autor: wefhy » 3 lis 2013, 20:49

Zobacz te dwa:
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/8467526
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/6744246
Ten drugi nieco droższy(2050) ma 8GB RAMu i GT 730M, a ten pierwszy 4GB i GT 740M. Procesor nieco inny, nie będę już tego sprawdzał, ale chyba wydajność ta sama.
Ja bym wziął tego nieco tańszego i dokupił RAM, cenowo wyjdzie to samo, a w efekcje lepsza grafika. A tak przy okazji, to wydaje mi się, że to jedna z najopłacalniejszych ofert, nie widziałem jeszcze nic wydajniejszego(nie stacjonarka i nie używany) w podobnej cenie. Jedyny konkurent to ten podany przez kolegę w drugim poście Acer.
zetor600
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 1 lis 2013, 16:54

Re: Jaki laptop?

Post autor: zetor600 » 22 cze 2014, 22:49

A co byście powiedzieli o tym laptopie do gier ( x-kom.pl/p/182168-notebook-laptop-17-3-msi-gp70-leopard-pro-i5-4200h-8gb-1000-gtx850m.html ) ?
Ta grafika jest dobra? A procesor? Uciagnie nowsze gry?
A może jakis inny laptop ?
Pozdrawiam!
PS: cena do 3300 zl
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Jaki laptop?

Post autor: donau » 23 cze 2014, 13:39

Laptop bardzo wydajny ale to ciezki kloc!
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Jaki laptop?

Post autor: Sarkazm » 24 cze 2014, 11:26

Nie będę się wdawał w kwestię tego, że moim zdaniem laptop jako maszyna do gier to pomyka, bo każdy ma swoje zdanie...
Do 3300zł praktycznie nie ma lepszej opcji jeśli chodzi o wydajność w grach. Są co prawda Delle w tej cenie mające nawet i7 na pokładzie, ale grafika jest z poprzedniej serii GTX 7xx, więc przy grach nie ma to sensu.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: