Problemy z kompem

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
lisek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2013, 17:44

Problemy z kompem

Post autor: lisek » 16 sty 2014, 19:42

Komp się zacina przy użytkowaniu windowsa po którym resecie z rzędu czasami nawet przy biosie. Niedawno wymieniłem zasilacz na nowy bo w starym kondensatory wyszły z siebie zmieniłem na smart m 550 80bronz thermaltake dużo ludzi go polecało i znalazłem testy że trzyma napięcie, ale po miesiącu użytkowania bez problemu są objawy jak wyżej.
pod odłączeniu 1 dysku nagrywarki i dodatkowego wiatraka jak narazie chodzi.
Podzespoły to
pentium D 2,6 ghz
3GB ramu
geroce 6600 gt
asus p5ql pro

mam tani miernik za 20zł i na lini 12 ma 11 przy odłączonych podzespołach tych co napisałem.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Problemy z kompem

Post autor: skl » 16 sty 2014, 19:51

No to trochę za mało ma, powinno być ponad 12, jak dobrze pamiętam 12.6V.

Ponoć teoretycznie zasilacz nie może osiągnąć pełnej sprawności bez obciążenia, ale pewnie jest czymś obciążony podczas pomiarów ? ( W sensie robiłeś pomiary przy włączonym kompie i wyświetlonym np. pulpicie Windows ? )

Ja bym go reklamował jak jest nowy.
lisek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2013, 17:44

Re: Problemy z kompem

Post autor: lisek » 16 sty 2014, 20:02

Tak przy włączonym a mierzyłem tym miernikiem za 20 zł, więc nie wie czy może od coś nie kłamie.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Problemy z kompem

Post autor: Tomasz.B » 17 sty 2014, 03:16

Thermaltake SMART M550W 80+ Bronze tak?
Zastanawiałem się niedawno nad tymi zasilaczami i jakoś do siebie mnie nie przekonały.
Z tego co pamiętam to trzymanie napięć było przeciętne tak samo kultura pracy.
skl pisze:No to trochę za mało ma, powinno być ponad 12, jak dobrze pamiętam 12.6V.

Ponoć teoretycznie zasilacz nie może osiągnąć pełnej sprawności bez obciążenia, ale pewnie jest czymś obciążony podczas pomiarów ? ( W sensie robiłeś pomiary przy włączonym kompie i wyświetlonym np. pulpicie Windows ? )

Ja bym go reklamował jak jest nowy.
Źle pamiętasz!
Wikipedia prawdę ci powie http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera
Co ma sprawność do trzymania napięć?
Oczywiście używasz w mierniku opcji pomiar napięcia stałego do 20V (20VDC).
Sprawdź ten miernik na czymś co powinno mieć dobre napięcia inny komputer; port USB; zasilacz stabilizowany i podaj co ci pokazało.
Pomierz wszystkie napięcia nawet w kilku punktach (24pin,EPS,molex/sata)
Podaj dokładnie wynik.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Problemy z kompem

Post autor: donau » 17 sty 2014, 12:23

Skad jestes? Mam urzadzenie do testowania zasilaczy.
skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Problemy z kompem

Post autor: skl » 17 sty 2014, 21:38

Tomasz.B pisze:
skl pisze:No to trochę za mało ma, powinno być ponad 12, jak dobrze pamiętam 12.6V.

Ponoć teoretycznie zasilacz nie może osiągnąć pełnej sprawności bez obciążenia, ale pewnie jest czymś obciążony podczas pomiarów ? ( W sensie robiłeś pomiary przy włączonym kompie i wyświetlonym np. pulpicie Windows ? )

Ja bym go reklamował jak jest nowy.
Źle pamiętasz!
Wikipedia prawdę ci powie http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera
Co ma sprawność do trzymania napięć?
No dobra, na wikipedii pisze że zakres napięcia na linii 12V to między 11,40 V, a 12,60 V. Więc dobrze pamiętałem :P Nie raz spotkałem się z problemami, gdy napięcie spadało poniżej 12V. Zawsze podmiana zasilacza, na taki który nie "schodzi" poniżej 12 pomagała.

Co do kwestii sprawności: Może (a raczej na pewno) źle się wyraziłem. Chodziło mi o to że bez pewnego obciążenia transformator pracuje nie jako na "biegu jałowym" i nie daje pełnego napięcia na jakie został zaprojektowany (w tym wypadku 12V). Masz rację, sprawność zasilacza to inny temat, mój błąd w doborze słów.

Dlatego autor wątku może mieć 11 V na linii 12V jeżeli odłączył wszystkie obciążenia z lini 12V. Inna kwestia co autor ma na myśli pisząc 11V. Czy jest to 11.00V czy jest to 11 z hakiem, np 11.80V.
Z tego co mi wiadomo to z linii 12V korzystają głównie napędy dyskowe i karta graficzna, która już jest dobrym obciążeniem i napięcie poniżej 12V jest jak najbardziej nieprawidłowe.
lisek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2013, 17:44

Re: Problemy z kompem

Post autor: lisek » 17 sty 2014, 22:04

skl juz uzupełniam ma na linie 12 dokładnie 10,95 i udało mi się zarejesrować zpadek do 10,90 przy zwieszeniu, muszę poszukać kabla USB by sprawdzić czy miernik (20zł) pokazuje prawidłową wartość. Sprawdziłem też czy ma wpływ modularność podłaczając dysk nagrywarkę i dodatkowy wiatrak pod linie 12V ale dalej to samo, bo tylko jeden dysk mam pod SATA
skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Problemy z kompem

Post autor: skl » 17 sty 2014, 22:23

Niecałe 11V to zdecydowanie za mało (patrz link do wikipedii).
Nawet bym nie szukał kabla USB, bo będziesz tam miał napięcie 5V, a ta linia nie musi być uszkodzona. Obecnie najwięcej elementów składowych komputera korzysta z 12V, więc jeżeli tam jest problem to nawet sprawne pozostałe linie Ci się nie przydadzą, no chyba że chcesz go przerabiać na zasilacz "warsztatowy" z 5V. Ale jak zasilacz jest na gwarancji to po prostu reklamuj
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Problemy z kompem

Post autor: cube » 18 sty 2014, 00:00

MrLewerence pisze: P.S 2.
Do czego służy napięcie -12V w komputerze? ;)
Zasilanie symetryczne wzmacniaczy operacyjnych i wzmacniacza audio na zintegrowanej karcie? Stan 0 na RS232?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Problemy z kompem

Post autor: donau » 18 sty 2014, 00:32

Oddaj na gwarancje a 550W to nie jest za mało.. to jest az nadto. nie wiem jak MrLewerence liczyłes.
lisek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2013, 17:44

Re: Problemy z kompem

Post autor: lisek » 18 sty 2014, 20:47

No to nic pozostaje mi gwarancja wymienić na nowy czy lepiej zażądać innego zasilacza.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Problemy z kompem

Post autor: donau » 18 sty 2014, 21:33

Oddaj na gwarancje a to czy wymienia czy beda probowac naprawiac to juz ich sprawa. Zalezy w jakim sklepie kupywałes. Powiedz ze daje niestabilne napiecia a wahania sa wieksze niz producent podaje.
lisek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2013, 17:44

Re: Problemy z kompem

Post autor: lisek » 19 sty 2014, 17:15

Kupowałem w komputroniku przez internet.

P.S I znowu pośpiech mnie zgubił/ :(
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Problemy z kompem

Post autor: donau » 19 sty 2014, 22:32

Co to dokładnie za zasilacz?
rysiek_mela
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 14 sie 2014, 14:23

Re: Problemy z kompem

Post autor: rysiek_mela » 14 sie 2014, 14:31

Może masz w autostarcie jakiś program który pochłania Ci masę zasobów systemowych. Wrzuć screen z autostartu: START -> Uruchom -> "msconfig" -> zakładka "Uruchamianie". Tak żeby było widać całe nazwy wszystkich uruchamianych aplikacji. Może instalowałeś jakąś aplikację, po której zaczęły pojawiać się owe problemy. W ostateczności zwróć się o pomoc do serwisu komputerowego. Jeśli jesteś z Bydgoszczy mogę Ci polecić serwis lapart z Morskiej.
paweo
Majsterkowicz
Posty: 97
Rejestracja: 1 paź 2013, 16:58

Re: Problemy z kompem

Post autor: paweo » 15 sie 2014, 12:29

Drogi Ryśku, przeczytaj dokładnie cały temat, uwzględniając daty postów!
rysiek_mela
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 14 sie 2014, 14:23

Re: Problemy z kompem

Post autor: rysiek_mela » 27 sie 2014, 12:34

Przepraszam, zagapiłem się.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: