Zacinające się gry na komputerze.

Masz jakiś problem ze swoim sprzętem? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 4 sie 2013, 21:06

Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: Damian » 14 lut 2014, 17:48

Posiadam komputer marki Cooler Master.Problem polega na tym że niektóre gry mi się zacinają takiej jak:SpinTires Tech
Wymagania sprzętowe:
Płyta Główna: Asus P5B-VM
System operacyjny: Windows 7 Ultimate 32-bit
Procesor: Intel (R) Pentium (R) CPU podwójnego [email protected] (2 CPUs), ~ 2.2GHz
Pamięć Ram: 2GB
Karta Graficzna: Intel(R) G965 Express Chipset Family
Zasilacz: MC-350ATX 2.0 PFC 350W
Dysk: 1000GB

Proszę o pomoc.

P.S. Jeżeli to nie ten dział proszę o przeniesienie.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: skl » 15 lut 2014, 10:17

A nie ściągają Ci się w tle jakieś dane ? Aktualizacje systemu, antyvirusa, torrenty ? (Można sprawdzić w menadżerze zadań - alt + ctrl + delete - wykres zużycia sieci, procesora, pamięci. ) Jeżeli gra wymienia dane z internetem to może się ścinać w przypadku problemów z łączem. Jeżeli nie, a w między czasie coś Ci się ściga i zapisuje to też może obciążać komputer i powodować zacięcia.


Z tego co piszesz zrozumiałem, że nie tylko ta gra jest problemem. Co jeszcze ?

Rozwiń termin "zacinają".
Jest to nieustanne klatkownie (niepłynna animacja) czy może chwilowo problemy z płynnością ? Czy te problemy pojawiają się w momencie jakiejś bardziej skomplikowanej sceny (kilkanaście postaci na raz, wybuch, deszcz) czy raczej losowo ? Jak Ci to trudno określić to wykonaj taki eksperyment, że zapisz grę, graj do następnego zacięcia, zapamiętaj moment. Wczytaj grę i rób to samo co wcześniej. Zacina się w tym samym "miejscu" ?

Moim zdaniem to jest wina pamięci, ale raczej jej ilości, a nie błędów odczytu/zapisu (co sprawdza memtest). Przy okazji 350W zasilacz to też trochę mało, mimo że w tym wypadku to raczej nie on jest problemem ;)
Awatar użytkownika
Damian
Młodszy majsterkowicz
Posty: 37
Rejestracja: 4 sie 2013, 21:06

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: Damian » 15 lut 2014, 10:30

Jest to nieustanne klatkownie tylko w tej grze którą napisałem powyżej.Inne gry chodzą płynnie takie jak: Gta San Andreas czy MOTORM4X
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: Sarkazm » 15 lut 2014, 11:24

Problemem jest zdecydowanie grafika. Nie oszukujmy się, ale to dość leciwy już układ i jego wydajność nie jest wysokich lotów. Do tego posiłkuje się ramem systemowym. Win 7 sam w sobie potrzebuje go dużo, gra też zabierze swoje. Możesz spróbować zwiększyć w BIOSie ilość pamięcią dla zintegrowanego układu, ale może to nie przynieść żadnych efektów, a co gorsza obniżyć wydajność całej platformy.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: donau » 15 lut 2014, 17:59

Zasilacz do wymiany.. dziwie sie ze nikt o tym nie wspomniał.
skl
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 3 gru 2013, 17:37

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: skl » 16 lut 2014, 10:42

donau pisze:Zasilacz do wymiany.. dziwie sie ze nikt o tym nie wspomniał.
Wspominałem ;)
skl pisze: Przy okazji 350W zasilacz to też trochę mało, mimo że w tym wypadku to raczej nie on jest problemem ;)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: donau » 16 lut 2014, 16:46

hahha wspomniałes tylko ze myslisz ze moc to wszystko? Nawet jakby to byl zasilacz 1000W to i tak do wymiany ze wzgledu na producenta.
ondrzej
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 20 mar 2014, 20:38

Re: Zacinające się gry na komputerze.

Post autor: ondrzej » 24 mar 2014, 23:25

Podaj może wymagania sprzętowe tej gry. Porównalibyśmy z twoim sprzętem. Można czasem zaradzić wyłączając niepotrzebne programy, ale zbyt wolne bebechy trudno już przeskoczyć.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: